foto

Marion Cotillard

  • nar. 30.9.1975 (40 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Marion Cotillard se v Paříži roku 1975 narodila do herecké rodiny. Už odmala ale měla ráda přírodu, a tak se rozhodla jít studovat ekologii. Během studia ale na přání rodičů navštěvovala různé kurzy herectví. Když školu dokončila, vstoupila do organizace Greenpeace. Láska k umění však později stejně zvítězila. Od roku 1994 začala zkoušet štěstí u filmu.

První velkou roli dostala až za čtyři roky v úspěšné komedii Gérarda Pirése TAXI. Ztvárnila zde lásku hlavního hrdiny Lilly, kterou si zahrála i v dalších dvou pokračováních. Následoval horor tehdy ještě neznámého Alexandra Aji FURIA a několik televizních projektů. Mezi tím také vydala své první album “Dessins pour le climat“, jelikož už odmala ráda zpívala. Výtěžek z prodeje věnovala samozřejmě Greenpeace.

Pro Marion byl zlomový rok 2003. V rodné Francii natočila romantické VADÍ NEVADÍ a třetí TAXI a poté si jí všiml režisér Tim Burton a obsadil ji do své melancholické komedie VELKÁ RYBA. Poprvé si tak zkusila natáčení v americkém stylu. Další zajímavá role čekala opět v její domovině, to když si na ni vzpomněl Jean-Pierre Jeunet a nabídl jí roli vražedkyně v rozmáchlé romanci PŘÍLIŠ DLOUHÉ ZÁSNUBY. Jako múza Russella Crowea se představila v komedii Ridleyho Scotta DOBRÝ ROČNÍK, která se natáčela v okolí Provence. Za životní roli se ovšem považuje její výkon EDITH PIAF ve stejnojmenném filmu. Ten sklidil skvělé ovace na festivalu v Berlíně nebo v Cannes. Marion zde znovu prokázala svůj skvělý pěvecký talent. Po tomto filmu se konečně stala novou velkou hvězdou francouzského filmu.

Pokud zrovna netočí nebo nechrání práva zvířat, tráví ráda čas se svou rodinou v Paříži (má dva mladší bratry, dvojčata Guillauma a Quentina).

Jan "Reiniš" Bodnár

Herecká filmografie

2016 Assassin’s Creed
Je to jen konec světa
Kameny bolesti
Spojenci
2015 Avril a podivuhodný svět
Macbeth
Malý princ
2014 Dva dny, jedna noc
2013 Pokrevní pouto
The Immigrant
Zprávař 2 - Legenda pokračuje
2012 Jeanne d'Arc au bûcher (divadelní záznam)
Na dřeň
Temný rytíř povstal
2011 L.A.dy Dior
Lady Grey London
Nákaza
Půlnoc v Paříži
2010 Lady Blue Shanghai
Milosrdné lži
Počátek
2009 Dernier vol, Le
Lady Noire Affair, The
Nine
Veřejní nepřátelé
2007 Edith Piaf
2006 Dikkenek
Dobrý ročník
Fair Play
Ty a já
2005 Černá skříňka
Kavalkáda
Marie
Modlitba za mrtvé
Můj život ve vzduchu
Vyčerpání
2004 Nevinnost
Příliš dlouhé zásnuby
2003 Taxi 3
Vadí nevadí
Velká ryba
2002 Soukromé záležitosti
2001 Boomer
Jolies choses, Les
Lisa
Redoutables, Les (TV seriál)
Une Femme piégée (TV film)
2000 Marquis, Le
Taxi, taxi
1999 Appel de la cave, L'
Du bleu jusqu'en Amérique
Furia
La Guerre dans le Haut Pays
1998 Interdit de vieillir (TV film)
Taxi
1996 Chloé (TV film)
L'@mour est à réinventer (TV seriál)
Mouette, La
Nádherná Zelená
Učená pře aneb Můj pohlavní život
1994 Extrême Limite (TV seriál)
Histoire du garçon qui voulait qu'on l'embrasse, L'

Dokumentární

2015 Unity
2014 Land of the Bears
2013 Mademoiselle C
2010 Congolese Rainforests: Living on Borrowed Time, The
Inception - Making of film
2009 Velké podmořské dobrodružství 3D
2007 Postcards from Provence
2002 Un jour dans la vie du cinéma français (TV film)
1999 Paris dernière (TV seriál)
1998 Homo cinematographicus (TV film)

TV pořady

2015 Oscar's Red Carpet 2015 (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2013 Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
19th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2010 Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
2009 BAFTA Film Awards 2009 (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2009 (TV pořad)
81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2008 BAFTA Film Awards 2008 (TV pořad)
80. Annual Academy Awards (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
Xposé (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1998 Tout le monde en parle (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
20 heures le journal (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Hudební videoklipy

2013 Next Day, The (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace