foto

Božidara Turzonovová

  • nar. 28.5.1942 (72 let)
    Sofie, Bulharsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Božidara Turzonovová se narodila v bulharské Sofii, její matka byla Srbka a otec Makedonec. Od útlého věku však vyrůstala na Slovensku. Velice záhy ji začalo přitahovat herectví, a navštěvovala proto dramatický kroužek, působila v dětském rozhlasovém souboru a recitovala na soutěžích. Byla též muzikálně nadaná a věnovala se hře na klavír. Její zájmy ji přivedly na VSMÚ v Bratislavě, kterou absolvovala v roce 1963. Ihned po absolutoriu se stala členkou Slovenského národního divadla, kde působí dodnes. Provdala se za svého hereckého kolegu Jozefa Adamoviče, se kterým hrála ve svém prvním filmu ještě během vysokoškolského studia. Byl to nepříliš úspěšný snímek MOST NA TÚ STRANU.

Už v 60. letech byla považována za mimořádně nadanou divadelní herečku, ale filmové role se jí vyhýbaly. Větší prostor měla v televizi, kde se objevila v několika televizních inscenacích, ze kterých vyniká např. veselohra DOBRODRUŽSTVO PRI OBŽÍNKACH. 70. léta se stala obdobím jejích velkých filmových úspěchů spojených s filmovým studiem Barrandov. V roce 1971 si Božidary Turzonovové všiml režisér Krejčík a nabídl jí hlavní ženskou roli ve své boccacciovské komedii HRY LÁSKY ŠÁLIVÉ. Film měl úspěch a herečka se zapsala do paměti diváků i filmařů. Následoval milostný příběh zasazený do žánru sci-fi AKCE BORORO, kde si zahrála exotickou dívku Zuzanu coby návštěvnici z jiné planety. Václav Vorlíček využil Turzonovovou ve své komedii BOUŘLIVÉ VÍNO a Otakar Vávra ji obsadil do hlavní role v historickém dramatu PŘÍBĚH LÁSKY A CTI, kde ztvárnila spisovatelku Karolínu Světlou.

Úspěšná 70. léta uzavřela životní role zpěvačky Emy Destinové v kritikou i diváky vysoce oceňovaném snímku Jiřího Krejčíka BOŽSKÁ EMA. Na divadelních prknech tehdy zářila v muzikálu Na skle malované a pravidelně se objevovala v televizních inscenacích Slovenské televize. V 80. letech pokračovala její spolupráce s českými režiséry. Hrála ve dvou pokračováních filmu BOUŘLIVÉ VÍNO, které pod názvem ZRALÉ VÍNO a MLADÉ VÍNO natočil Václav Vorlíček. Největší divácký ohlas zaznamenala v jinak průměrných retrokomediích Václava Matějky, kde ztvárnila postavu Gábi Stolařové, majitelky luxusního prvorepublikového nevěstince. Z televizních prací stojí za zmínku seriál ŽIVOT BEZ KONCA a televizní komedie na téma milostného trojúhelníku A ČO JA, MILÁČIK, kde si zahrála po bodu Martina Huby.

Počátkem 90. let se objevila v koprodukčním snímku Jiřího Weisse MARTA A JÁ a v televizním filmu TAJOMSTVO ALCHYMISTU STORITZA na motivy díla J. Verna. Martin Šulík ji obsadil ve svém snímku ORBIS PICTUS, ale celkově lze říci, že počet filmových titulů a význam jednotlivých rolí se v této době snížil. Božidara Turzonovová se věnovala především divadelní a pedagogické práci. V současnosti je vedle Emílie Vašáryové považována za první dámu slovenského divadla. Vystupuje ve Slovenském národním divadle a hostuje v divadle Andreje Bagara v Nitře. Z úspěšných představení lze uvést např. Tajovského Ženský zákon, Albeeho Krehkú rovnováhu a muzikál Adam Šangala. Z filmů posledních let se objevila např. v roli matky ve filmu DER LEBENSBORN - PRAMEN ŽIVOTA od Milana Cieslara nebo v malé roli ve filmu Jana Svěráka VRATNÉ LAHVE. Z komerčních důvodů se objevila i v seriálech LETIŠTĚ a ORDINÁCIA V RUŽOVEJ ZÁHRADE. Pravidelně a často vystupuje v rozhlase, rozsáhlá je její práce v dabingu, za kterou obdržela cenu Zlatá slúčka.

V roce 2007 obdržela státní vyznamenání za významné zásluhy o kulturní rozvoj Slovenské republiky a v témže roce obdržela i cenu literárního fondu za celoživotní tvorbu. Stala se první děkankou Fakulty dramatických umení v Banské Bystrici, kde je nyní vysokoškolskou profesorkou. V minulosti byla i předsedkyní výboru Art Filmu, je čestnou ředitelkou mezinárodního filmového festivalu Cinematik Piešťany. Třebaže se na vrcholu divácké popularity ocitla na přelomu 70. a 80. let, je stále vysoce uznávanou slovenskou herečkou s neobyčejně širokým hereckým záběrem, která má početnou obec fanoušků i v České republice. Je vdaná, má dvě dcery, je už vícenásobnou babičkou.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

2014 Vrátila sa raz v noci (divadelní záznam)
2013 Kovář z Podlesí
Stopy života - Dívčí sen (TV film)
2011 Zlomok sekundy (TV seriál)
2009 Jídlonoš (studentský film)
Ženský zákon (divadelní záznam)
2008 Panelák (TV seriál)
2007 Ordinácia v ružovej záhrade (TV seriál)
2006 Letiště (TV seriál)
Veľké šťastie
Vratné lahve
2005 Adam Šangala (divadelní záznam)
Eden (TV seriál)
2004 Zůstane to mezi námi
2003 O svatební krajce (TV film)
2000 Čajová šálka lásky (TV film)
Pramen života
1999 Praha očima...
Prstene pre dámu (TV film)
Zborovňa (TV seriál)
Z kapsy rozprávkára (TV film)
1997 Alergia (TV film)
Blúznenie srdca a rozumu (TV film)
Germinie (TV film)
Orbis Pictus
1996 Suzanne
Zázračná láska (TV film)
Zlodejka (TV film)
1995 Duchovo nájomné (TV film)
Hu - hu bratia (TV film)
1994 Maťo Palica (TV film)
Zo života dona Juana (TV film)
1993 Eros a Psyché (TV film)
Mátohy rárohaté (TV film)
1992 Romulus Veľký (TV film)
1991 Garsónka (TV film)
Tajomstvo alchymistu Storitza (TV film)
Trpký voz nádeje (TV film)
1990 Marta a já
1989 Krvavá svadba (divadelní záznam)
Prebudenie (TV film)
Reverend (TV film)
1988 Exemplárny prípad (TV film)
Letiace tiene (TV film)
Lúčenie (TV film)
Mesto Anatol (TV film)
Parazit (TV film)
Šesťkrát žena (TV film)
1987 Anděl svádí ďábla
Křeček v noční košili (TV seriál)
Predohra (TV film)
Stará cihelna (TV seriál)
Víkend za milión
1986 A čo ja, miláčik? (TV film)
Citové súradnice (TV film)
Keby to naši vedeli (TV film)
Mladé víno
O siedmich rokoch (TV film)
Počúvaj tú melódiu (TV film)
Smutné radosti (TV film)
Viktória (TV film)
Vynález (TV film)
1985 Ideálny manžel (TV film)
Kamenný chodníček (TV film)
Keď príde september (TV film)
On a ona (TV film)
Ulička stratených snov (TV film)
1984 Bola som z olova (TV film)
Decko v dome (TV film)
Mariša (divadelní záznam)
Mat na dvadsať ťahov (TV film)
Noc smaragdového měsíce
Poviem jej to sám (TV film)
Staviteľ Solness (TV film)
1983 Anděl s ďáblem v těle
Jožko Púčik a jeho kariéra (TV film)
Medik (TV film)
Na stope zločinu: V službách zákona (TV seriál)
Silvestrovské pranie (TV film)
1982 Hniezdo na ôsmom poschodí (TV film)
Kronika (TV film)
Medzi nami (TV film)
Život bez konca (TV seriál)
1981 Autoservis (TV film)
Desiaty chlap (TV film)
Obyčajné rozmery (TV film)
Tá dáma (TV film)
Zralé víno
1980 A teraz sa rozhodni (TV seriál)
Bakalári (TV seriál)
Na skle maľované (TV film)
Odveta
Veselé panie z Windsoru (TV film)
1979 Barbora Rösselová (TV film)
Božská Ema
Poviem mu to sám (TV film)
Sonatína pre páva (TV film)
Vojvodkyňa z Amalfi (TV film)
1978 Listy Juliane (TV film)
Na vysokej skale: Spišský rebel
Tosca
1977 Amok (TV film)
Bludička
Doktor Jorge (TV film)
Nestarnúce filmové melódie (TV film)
Penelopa
Počúvajme slnko (TV film)
Příběh lásky a cti
Rusalka
Útek zo zlatej krajiny (TV seriál)
Živá mŕtvola (divadelní záznam)
1976 Bouřlivé víno
Desať percent nádeje
Krásna neznáma (TV film)
Nalaďte srdcia svoje aj hlas (TV film)
Plukovník Chabert (TV film)
Poslední (divadelní záznam)
Prázdniny u starej mamy (TV film)
Sen o Krištofovi Kolumbovi (TV film)
1975 Čokoládový hrdina (TV film)
Kean (TV film)
Tridsaťdeväť stupňov v tieni (TV seriál)
Vivat Beňovský (TV seriál)
1974 Buddenbrookovci (TV film)
Džbán plný ambrózie (TV film)
Prípad z Amagerskej lúky (TV film)
Rosmersholm (TV film)
1972 Adam Šangala (TV film)
Akce Bororo
Kým kohút nezaspieva
Othello (TV film)
Podezření
1971 Básnikova cesta do neba (TV film)
Bírbal a sprisahanci (TV film)
Hájnikova žena (TV film)
Hry lásky šálivé
Parížski mohykáni (TV seriál)
1970 Don Quijote zvádza boj (TV film)
Psíčci lorda Carletona (TV film)
Strach z pekla (divadelní záznam)
1969 Rozmajrín (TV film)
Volpone (TV film)
1968 Dobrodružstvo pri obžinkoch (TV film)
1964 Charleyho teta (TV film)
Senzi mama
Smoliarka (TV film)
1962 Mladé letá (TV film)
1961 Most na tú stranu

Dokumentární

2013 Herecké legendy (TV seriál)
2010 Generácia na prelome (TV film)
2008 Gen.sk (TV seriál)
Radosť zo života (TV seriál)
1987 Anděl se vrací (video film)
1986 Návšteva (TV film)
1967 Profily (TV seriál)

TV pořady

2013 60 pečetí (TV pořad)
2002 Večer plný secesie (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1999 Soirée z Mlynskej doliny (TV pořad)
Variácie (TV pořad)
1997 A teraz tú moju (TV pořad)
Setkávání (TV pořad)
1990 Obrazáreň Františka Zvaríka (TV pořad)
1981 Divadlo bez opony (TV pořad)
1980 Stretnutie so šansónom (TV pořad)
1979 Mapa spomienok (TV pořad)
Silvestr 1979 - Hrajeme si jako děti (TV pořad)
1978 Ktosi je za dverami (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)