foto

Patrick Swayze

  • nar. 18.8.1952
    Houston, Texas, USA
  • zem. 14.9.2009 (57 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jeho matka Patsy, která byla známou tanečnicí a choreografkou, vedla v Houstonu taneční školu, kterou malý Patrick od mládí navštěvoval. Ve svém zdokonalování pokračoval v různých baletních školách v New Yorku. Byl tak talentovaný tanečník, že úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. Patrick Swayze se objevil například na Broadwayi v muzikálu Pomáda, kde si zahrál Dannyho Zuku.

V té době dostal stipendium na San Jacinto College. Také začal v té době studovat herectví. V roce 1984 se objevil po boku Charlieho Sheena ve filmu RUDÝ ÚSVIT a v roce 1985 přišla první velká a úspěšná role v seriálu SEVER A JIH, který se točil v letech 1985 -1986. Zde se sešel s velkou spoustou filmových a televizních hvězd. Například s Jamesem Readem, Parkerem Stevensonem, Kirstie Alleyovou nebo s Michaelem Dudikoffem.

Postavu Orryho Maina si zahrál o několik let později ve volném pokračování nazvaném NEBE A PEKLO. V titulcích však nebyl uveden, poněvadž se objevil pouze na pár okamžiků na začátku prvního dílu.

Jeho prvním velkým filmovým úspěchem byl HŘÍŠNÝ TANEC. Pro tento film složil i nazpíval píseň She´s like the wind. Další role na sebe nenechaly dlouho čekat. Natočil filmy jako DUCH, NEJBLIŽŠÍ PŘÍBUZENSTVO, HROZBA SMRTI (jediný film, ve kterém ukazuje své znalosti bojového umění), MĚSTO RADOSTI, TÁTA LUMP, BOD ZLOMU aj.

V roce 1995 byl nominován na Zlatý glóbus za roli ve filmu TŘI MUŽI V NEGLIŽÉ. Od roku 1975 byl ženatý s finskou herečkou a tanečnicí Lisou Niemi. Na začátku své herecké kariéry hostoval v jedné epizodě seriálu M.A.S.H.

Jeho poslední postavou, kterou vytvořil, byl agent FBI Charles Barker v seriálu ZVÍŘE z roku 2009. Tento seriál zabodoval jak u diváků, tak u kritiky. Patrick Swayze se však premiéry tohoto seriálu nedožil. Zemřel 14. září 2009 po dlouhém boji se zákeřnou rakovinou slinivky.

Josef "videofil" Novák

Herecká filmografie

2009 Čekání na zázrak
Zvíře (TV seriál)
2008 Smrt v horách
2007 Milionové Vánoce
2006 The Fox and the Hound 2
2005 Ikona (TV film)
Univerzální uklízečka
2004 Doly krále Šalamouna (TV film)
Hříšný tanec 2
(I'm having) The time of My Life - a.z.
Legenda o Jiřím a drakovi
2003 Abby Singer
Poslední tanec
Zkurvená noc
2002 Probuzení v Renu
2001 Donnie Darko
Zelený drak
2000 Lulu se vrací
1998 Černý pes
Dopisy od vraha
1995 Machři
Tři muži v negližé
Tři přání
1993 Táta lump
1992 Amazing Stories: Book Three
Hráč
Město radosti
1991 Bod zlomu
1990 Duch
1989 Nejbližší příbuzenstvo
Road House
1988 Hříšný tygr
Swayze Dancing
1987 Hříšný tanec
Ocelový meč
1986 Sever a Jih II (TV seriál)
Youngblood
1985 Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Sever a Jih (TV seriál)
1984 Grandview USA
Pigs Vs. Freaks (TV film)
Rudý úsvit
1983 Renegades, The (TV seriál)
Sedm neohrožených
Staying Alive
Ztracenci
1982 Renegades, The (TV film)
1981 Návrat rebelů (TV film)
1980 Comeback Kid, The (TV film)
1979 Skatetown, U.S.A.
1972 M*A*S*H (TV seriál)

Dokumentární

2009 Životopisy: Whoopi Goldbergová
2004 'Donnie Darko': Production Diary
1999 Get Bruce
Saturday Night Live 25 (TV film) - a.z.

TV pořady

2008 Stand Up to Cancer (TV pořad)
2004 Tony Danza Show, The (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1998 Hollywood Squares (TV pořad)
1994 Masters of Illusion: The Wizards of Special Effects (TV pořad)
1990 Tonight Live with Steve Vizard (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace