foto

Marta Vančurová

  • nar. 7.9.1948 (66 let)
    Lhotka, Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Marta Vančurová se narodila 7. záři 1948 v Praze na Lhotce. V té době byla Lhotka ještě opravdovým okrajem velkoměsta a Marta zde získala celoživotní vztah k přírodě. Její cesta k divadlu vedla přes Dětský rozhlasový sbor Bohumila Kulínského, kam od 10 let pravidelně docházela na zpěv. Režisér Josef Henke si jednou vybral tři jeho členky včetně Marty, aby mu zazpívaly v rozhlasové pohádce. Křehká Marta ho zaujala a pozval ji na natáčení rozhlasové hry Ingmara Bergmanna Malba na dřevě, kde se poprvé setkala s profesionálními herci. Po maturitě ze sboru odešla, pracovala v hydrometeorologickém ústavu a pomýšlela na studium fyziky. V životě ji vždycky lákala vyhlídka něčeho nového a tak si podala přihlášku na DAMU, na zkoušky se připravovala sama. A ono to vyšlo, na podzim roku 1968 začala studovat DAMU. Jejími spolužáky byly mj. Kateřina Macháčková, Tomáš Töpfer, Jiří Lábus, Eva Trejtnarová ad. V prvním ročníku je ještě vyučoval Rudolf Hrušínský.

V roce 1972 úspěšně ukončila DAMU a následně získala angažmá v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého (dnes Švandovo divadlo). Už na škole ale často recitovala ve Viole (Alenka v říši divů). V Realistickém divadle strávila svá nejlepší herecká léta. Zde zažila doby nejintenzivnější divadelní práce, uzavřela zde pevná profesní přátelství a vyspěla ve zkušenou a sebejistou herečku. Zde odehrála např. Soňu ve Zločinu a trestu, Ninu v Rackovi, Ondinu, Annu Kareninu, Desdemonu, Rosauru ad. Začátkem 90. let odtud odešla prakticky ze dne na den a Jiřina Jirásková jí okamžitě nabídla angažmá v Divadle na Vinohradech, kde hraje dodnes. Můžete ji vidět např. v roli Zerbiny ve hře bratří Čapků Lásky hra osudná.

Ve filmu začala účinkovat ještě jako studentka, její první a hned hlavní rolí byla Zdena v experimentální hříčce Jiřího Suchého NEVĚSTA (1970). Pozornost kritiky a diváků na sebe upoutala až ve snímku Jaroslava Balíka MILENCI V ROCE JEDNA (1973), v němž zahrála typicky úspornými prostředky složitou osobu uzavřené Heleny, která byla poznamenaná různými zážitky z války. Spolu s Viktorem Preissem vytvořili milostnou dvojici, jejíž příběh má svou sílu i po letech. Za svůj herecký výkon získala v roce 1973 cenu za ženský herecký výkon na MFF v Karlových Varech. Diváci si ji zamilovali ve veselohře JÁCHYME, HOĎ HO DO STROJE! (1974), kde ztvárnila partnerku Luďka Soboty Blanku. Životní roli vytvořila v Herzově dramatu DEN PRO MOU LÁSKU (1976), kde ztvárnila postavu fotografky Marie, která se musí vyrovnat s tragickou smrtí malé dcerky (Sylva Kamenická) a znovu nalézt vztah k manželovi (Vlastimil Harapes). S V. Harapesem se přátelí dodnes a dokonce spolu nastudovali zájezdové představení o Sarah Bernhardové Poslední léto. Hned v následujícím roce dostala mimořádnou příležitost ve Vláčilově dramatu STÍNY HORKÉHO LÉTA (1977), jehož příběh je situován do roku 1947. Zde ztělesnila prostou ženu Terezu Baranovou z Beskydských hor, jejíž rodina se nachází v mezní situaci. V malé roli se objevila v dalším Vláčilově dramatu STÍNY KAPRADINY (1984) a o rok později pod vedením Karla Kachyni láskyplně ztvárnila hezkou postavu maminky Hermíny v přepisu povídky Oty Pavla SMRT KRÁSNÝCH SRNCŮ (1986). V 90. letech jí film nepřinesl mnoho příležitostí. V roce 2004 se objevila znovu vedle Vlastimila Harapese v kriminálce BOLERO, kde ztvárnili rodiče Barbory Seidlové.

Na začátku její kariéry ji velice proslavila hlavní a zároveň její první televizní role v jednom z našich nejranějších televizních seriálů vůbec – v čtyřdílné JANĚ EYEROVÉ (1972) režisérky Věry Jordánové. Zde se objevila po boku tehdejší hvězdy Jana Kačera. Dalším seriálem kde hrála byla INŽENÝRSKÁ ODYSEA (1979) a velmi pěkně ztvárnila Annu Cirklovou v seriálu SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE (1985). Během své kariéry hrála v mnoha televizních filmech, inscenacích a pohádkách. Obzvláště v 90. letech, např. v pohádkách PRAVDA A LEŽ (1992) a POUTNÍCÍ (1995) nebo v dramatech EX OFFO (1998) či RÁNĚ Z MILOSTI (2005). Ivanu Hodnou ztvárnila v oblíbeném seriálu NÁVES (2005). V roce 2008 se zúčastnila natáčení nového snímku Roberta Sedláčka MUŽI V ŘÍJI.

Marta Vančurová se nikdy nezúčastňuje castingů a přesto si nikdy nemohla stěžovat na nezájem režisérů. Ráda také vzpomíná na spolupráci s rozhlasem, protože i tam jde o detail, v hlase je slyšet všechno. Kolem roku 2000 se na několik let stáhla do ústraní. Překonala rozvod s manželem, kameramanem Janem Malířem a vyléčila se z těžkého onkologického onemocnění. Její největší motivací k uzdravení byl její syn. Velice jí pomohla přítomnost a vstřícnost její kamarádky a tiše ji podporovali samozřejmě i kolegové z divadla. Podle svých slov je nenáročná a vždycky si najde něco čím se zabaví a co ji potěší. Divadlo je pro ni jakousi terapií a herectví ji pořád baví. Ve volném čase často a ráda vyráží do přírody na procházky nebo na chalupu.

Ondra "Agatha" Dvořák

Herecká filmografie

2014 Poslední cyklista (TV film)
2011 Čerešňový chlapec (TV film)
2009 Muži v říji
2005 Náves (TV seriál)
Rána z milosti (TV film)
2004 Bolero
Zlatá brána (TV film)
2003 Útěky (TV film)
2000 Podzimní zahrada (divadelní záznam)
1999 Totem, tabu a andělé
1998 Ex offo (TV film)
Jacobowski a plukovník (divadelní záznam)
1997 Svědectví (TV film)
Záhadná paní Savageová (TV film)
1995 Cesta peklem
Hotel Woodstock (studentský film)
Jediná na světě (TV film)
Má je pomsta
Poutníci (TV film)
1993 Pozvání na večeři (TV film)
1992 Dvanáct měsíčků (TV film)
Gazdina roba (divadelní záznam)
Od rána do úsvitu (TV film)
Pravda a lež (TV film)
1991 Hledání v bílém obdélníku (TV film)
Hodina obrany (TV film)
Někdo zvoní (TV film)
1990 Jen o rodinných záležitostech
Zachýsek zvaný Rumělka (TV film)
1989 Osmý div světa (TV film)
Prstienky z kukučiny (TV film)
1988 Černovláska (TV film)
Lékaři (TV film)
Merlin aneb Pustá zem (divadelní záznam)
Zlatý copánek (TV film)
1987 Mág
V kleštích (TV film)
1986 Smrt krásných srnců
Těžká hodina (TV film)
1985 Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1984 Cesta kolem mé hlavy
Stín kapradiny
1983 Cesta na Borneo (TV film)
Putování Jana Amose
Tři mušketýři (TV film)
1982 Milostný poločas (TV film)
Veľké šťastie (TV film)
Vyhnanství (TV film)
1981 Sluníčko na houpačce (TV film)
Třikrát denně kapku rosy (TV film)
Tři spory: Spor architekta Zítka (TV film)
1980 Lovec (TV film)
Medvědí tanec (TV film)
1979 Inženýrská odysea (TV seriál)
Kam nikdo nesmí
Nejlepší žena mého života (TV film)
1978 Melodie bílého klavíru (TV film)
Pohádka o ebenovém koni (TV film)
Sázka pro dva (TV film)
Sněhurka (TV film)
Střepy pro Evu
1977 Časofonia (studentský film)
Pacient 001 (TV film)
Rusalka
Stíny horkého léta
1976 Den pro mou lásku
Príhoda z hotelovej reštaurácie (studentský film)
1975 Cirkus v cirkuse
1974 Cesta do Pristolu (TV film)
Jáchyme, hoď ho do stroje!
V každém pokoji žena
V každom počasí
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Milenci v roce jedna
Sen noci svatojánské (TV film)
1972 Jana Eyrová (TV seriál)
Královna Černá růže (TV film)
1971 Šťastné dny (divadelní záznam)
1970 Nevěsta
Takže ahoj

Dokumentární

2008 Bouše, Bendl, Cvach a další (TV film)
2007 Písničkář, který nezemřel (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
Příběhy slavných: Dobře namíchaný Jiří Adamíra (TV film)

TV pořady

2012 Ceny české filmové kritiky 2011 (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
1999 Noc s Andělem (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1994 Český bodyguard (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)