foto

Andy Serkis

  • nar. 20.4.1964 (52 let)
    Ruslip Manor, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Brit Andy „Gollum“ Serkis. Na prvý pohľad tajomný muž, na ktorého výkone stál úspech jednej z najveľkolepejších trilógií kinematografie. V skutočnosti sympatický, 1.74 metra vysoký pohodičkár. V praxi dokázal, že počítačové technológie neznamenajú smrť hercov z mäsa a kostí. Naopak, obe „technológie“ môžu nažívať v symbióze. Preslávil sa až po premiére „Pán prsteňov: Dve veže“. Aj potom bola ešte nejaký čas jeho „ozajstná“ tvár tajomstvom. Toho času bol k zahliadnutiu prevažne na rôznych fantasy conoch s hobitskou partiou okolo Elijaha Wooda.

Keď sa koncom 20. storočia do sveta dostala správa, že Peter Jackson nakrúti za stovky miliónov dolárov na jeden záťah knižnú fantasy trilógiu J.R.R. Tolkiena PÁN PRSTEŇOV, mnohí zatrpknuto dvíhali obočie. Trilógia (Spoločenstvo Prsteňa, Dve veže, Návrat kráľa) sa napokon stala komerčným a oscarovým triumfom. V na postavy bohatom príbehu bol kľúčovou rolou part vraha Gluma, bytosti trpiacej rozdvojenou osobnosťou posadnutá mocným šperkom. Jackson vedel, že Gluma, niekdajšieho Sméagola z ľudu od rieky, nesmie hrať chlapík v maske. Ale zároveň odmietal použitie výlučne trikov.

Výsledné rozhodnutie skončilo uprostred. Gluma hral síce počas nakrúcania napokon Serkis, ale pojem „hral“ nie je úplne na mieste. Prepožičal mu hlas, mimiku aj gestikuláciu, ale mal na sebe oblek s desiatkami senzorov, s ktorých pomocou špecialisti z firmy Weta dodali Glumovi jeho „filmovú“ podobu. Aký mala Serkisova obeta nakoniec vlastne zmysel? Jednak hercom uľahčil prácu (aby nemuseli predstierať, že svojho spoločníka vidia – ako to býva u filmov, kde herci predstierajú súboj s príšerou, ktorej počítačová podoba sa do príbehu dodá až počas post-produkcie) a jednak Glum dostal realistickejší vzhľad. Jacksonovi sa podarilo dodržať sľub; Glum nebol komickou postavičkou ale drogovou troskou. Výsledná kvalita bola natoľko vysoká, že sa počas premiéry „Dvoch veží“ (až v nich sa objavil v plnej kráse) objavila výzva, aby Akadémia vytvorila novú oscarovú kategóriu – Najlepšia počítačová postava. Aj ostatné štúdia uvideli, že táto cesta niekam vedie a v krátkom slede prišiel Dobby v druhom „Harry Potterovi“ a android Sonny v podaní Alana Tudyka v „Ja, robot“. (Za Glumovho predchodcu sa dá pokladať Jar Jar Binks v „Epizóde I“).

KING KONG, remake čierno-bielej klasiky prebehlo znova v Jacksonovej réžii. Príbeh o ozrutnej samotárskej gorile z tajomného ostrova, nešťastne zamilovanej do pôvabnej herečky (Naomi Wattsová) a následne prevezenej do New Yorku v čase Hospodárskej krízy, vyžadoval vysoký rozpočet na množstvo efektov. Najväčším efektom mal byť samotný Kong. Toho sa režisér rozhodol stvoriť rovnako ako Gluma. Vrátane rovnakého herca. Serkis kvôli čo najpresnejšiemu vystihnutiu Kongovho charakteru odišiel do Afriky, kde študoval gorily v prirodzenom prostredí. Snímka získala troch technických Oscarov a Serkis si v nej zahral aj lodného kuchára Lumpyho.

Z A.S. sa stal sa spoľahlivý expert na „korenie“ v podobe vedľajších úloh. Napr. béčko THE ESCAPIST s Johnny Lee Millerom bolo nakrútené 2001, ale do našich požičovní preniklo až 2004 vďaka hercovej stúpajúcej popularite. Zabodoval ako opilec v kladne hodnotenej NONSTOP PARTY Michaela Winterbottoma a hral po boku Heather Grahamovej a Jamesa Purefoya v hororovo ladenom BLESSED. Jeho zatiaľ najvýraznejšou „civilnou“ postavou je šialený zabijak Nemcov Quinn v horore (nakrúcanom v Čechách) DEATHWATCH. Tu si zahral po boku mladého Jamieho Bella („Billy Elliot“). S tým si zahral aj v „Kongovi“.

I tak ale jeho uvoľnenú showmanskú povahu najlepšie vystihuje DVD „Dvoch veží“. Medzi bonusmi je prítomný krátkometrážny film Seana Astina „Dlhý a krátka“ aj „Film o filme: Ako sa nakrúcal Dlhý a krátka“. V tomto vtipne poňatom kvázi dokumente vystupujú z recesie známe tváre LOTRa a aj Andy, dokazujúci, aký má vypracovaný zmysel pre seba zhodenie. Ďalším jeho civilnejším mihnutím je dokument RINGERS: LORD OF THE FANS. Tu vyskočil na diváka vyjadrujúceho sa o trilógii pre potreby dokumentu. Výsledná scénka dokázala hercov zmysel pre humor a improvizáciu...

... A že mu sláva nevstúpila do hlavy. Ostatne, v čase premiéry „Spoločenstva“ mal už zrelých 37 rokov. Je ženatý s herečkou Lorraine Ashbourneovou (mihla sa aj v „King Kongovi“). Má s ňou tri deti.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2018 Black Panther
Jungle Book: Origins
Untitled Third Tintin Film
2017 Star Wars: Episode VIII
The Adventures of Tintin: Prisoners of the Sun
War of the Planet of the Apes
2015 Avengers: Age of Ultron
Fungus the Bogeyman (TV seriál)
Star Wars: Síla se probouzí
2014 Úsvit planety opic
2013 Lví chlapec (studentský film)
2012 Hobit: Neočekávaná cesta
2011 Divoký Bill
Smrt superhrdiny
Tintinova dobrodružství
Velká vánoční jízda
Zrození Planety opic
2010 Accused (TV seriál)
Burke and Hare
Černý chlapec
Sex & Drugs & Rock & Roll
2009 Suicide Man
2008 Cottage, The
Einstein a Eddington (TV film)
Inkoustové srdce
Malá Dorritka (TV seriál)
2007 Extraordinary Rendition
Sugarhouse
5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2006 Dokonalý trik
Lord Longford (TV film)
Příběhy ztracených duší
Spláchnutej
Stingray
Stormbreaker
2005 King Kong
2004 Posedlá
Přes noc třicítkou
Standing Room Only
2003 Pán prstenů: Návrat krále
2002 Mrtvá hlídka
Nonstop párty
Pán prstenů: Dvě věže
Uprchlíci
2001 Pán prstenů: Společenstvo Prstenu
2000 Jolly Boys' Last Stand, The
Jump
Pandaemonium
Tisíc a jedna noc (TV film)
Zlaťák
1999 Five Seconds to Spare
Oliver Twist (TV seriál)
Páté přes deváté
Shooting the Past (TV film)
Touching Evil III (TV seriál)
1998 Among Giants
Clueless
Insomnia
Jump, The (TV seriál)
Tale of Sweety Barrett, The
1997 Loop
Mojo
Na vážno
Vraždy prokletých (TV film)
1996 Stella šlape chodník
1995 Near Room, The
1994 Finney (TV seriál)
Grushko (TV film)
Jutský princ
1989 Morris Minor's Marvellous Motors (TV seriál)
Streetwise (TV seriál)
1984 Poldové (TV seriál)

Dokumentární

2007 Opičí život (TV seriál)
2006 Síla umění (TV seriál)
2005 King Kong: Deník režiséra
King Kong: The Post-Production Diaries
Pán fanoušků: Společníci Prstenu
2003 Ancient Forests, The
2002 HypaSpace (TV seriál)
Making of 'The Lord of the Rings', The

TV pořady

2016 Oscar 2016 (TV pořad)
2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
2012 17th Annual Critics' Choice Movie Awards, The (TV pořad)
2010 The BRIT Awards 2010 (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
Xposé (TV pořad)
2003 2003 Annual BAFTA/LA Cunard Britannia Awards (TV pořad)
4Pop (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(132)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace