foto

Hana Vítová

  • nar. 24.1.1914
    Praha, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 3.3.1987 (73 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Hana Vítová se narodila 24. ledna 1914 v Praze jako Jana Lašková operní pěvkyni Nině Laškové a opernímu pěvci a učiteli hudby Hanušovi Laškovi (1860 – 1937). Už od dětství dostávala dobré hudební vzdělání. Zpočátku na uměleckou dráhu nepomýšlela a chtěla být učitelkou. Po naléhání rodičů však nakonec odešla (a nedokončila) na dramatické oddělení Státní konzervatoře (1928 – 1931) a soukromě se pěvecky školila u zpěvačky Kamily Ungrové.

Studium opustila kvůli angažmá v Osvobozeném divadle V + W (1931 – 1932, 1933 – 1935), olomoucké zpěvohře (1932 – 1933), Divadle Vlasty Buriana (1935 až 1937), Švandově divadle (1939 – 1941), Novém divadle (1941 – 1942), Uranii a Studiu Intimního divadla (1943 – 1945). Po přerušení kariéry z politických důvodů se mohla vrátit do okrajových divadel Alhambry (1953), kabaretu U svatého Tomáše (1953 – 1959) a do konce 60. let v zájezdových estrádách.

Pseudonym Vítová vymysleli Voskovec s Werichem (prý k tomu dal podmět vtip se jménem Vítězslava Nezvala). Její krásná, jemná a melancholická tvář s modrýma očima, úzkými rty a havraními upravenými vlasy se skvěle vyjímala na divadelních prknech („Golem“, „Caesar“, „Kat a blázen“, „Slaměný klobouk“, „Osel a stín“, „Karolina“, „Asagao“ atd.) a o to více ve filmovém ateliéru, v němž s Adinou Mandlovou, Lídou Baarovou, Jiřinou Štěpničkovou, Trudou Grosslichtovou a Věrou Ferbasovou patřila ve 30. letech k nejobsazovanějším filmovým milovnicím a herečkám. Poprvé se před kameru dostala s pomocí svého přítele skladatele Johna Gollwella do filmového týdeníku v hrané písni „Já miluji jen vás a vaše oči šedé“.

Už roku 1932 se Hana Vítová zjevila ve čtyřech filmech DĚVČÁTKO, NEŘÍKEJ NE! (komorná Olly), NAČERADEC, KRÁL KIBICŮ (Edith Načeradcová), PENÍZE NEBO ŽIVOT (dívka z akvária) a PRÁVO NA HŘÍCH (pacientka). Záhy se však dostala do „spárů“ těch průměrných a zcela okrajových režisérů Miroslava Cikána, Vladimíra Slavínského, Leo Martena, Svatopluka Innemanna, V. Ch. Vladimírova aj. (POZDNÍ MÁJ, ZA ŘÁDOVÝMI DVEŘMI, BLÁHOVÉ DĚVČE, MATKA KRÁČMERKA, HŘÍCH MLÁDÍ, KOHO JSEM VČERA LÍBAL, OSMNÁCTILETÁ, SEXTÁNKA, JEDNA Z MILIONU, POSLÍČEK LÁSKY, JARČIN PROFESOR, ARMÁDNÍ DVOJČATA, DĚVČE ZA VÝKLADEM, KRB BEZ OHNĚ, ADAM A EVA), kde hrála stále ty samé role ubrečených dcerušek či chudinek, které nakonec přijdou ke štěstí.

Pouze několikrát hrála v cennějších filmech, v nichž měla možnost dokázat, že je velkou charakterní herečkou: Věra Hornová v DOMĚ NA PŘEDMĚSTÍ (1933) Miroslava Cikána, sekretářka Josefínka v Burianově a Lamačově filmu NEZLOBTE DĚDEČKA (1934), Anna Kopecká v TRHANECH (1936) Václava Wassermana, nešťastná číšnice Mimi v Cikánově BATALIONU (1937), Hanka Junková ve Fričově dramatu LIDÉ NA KŘE (1937), Alžběta v komedii CECH PANEN KUTNOHORSKÝCH (1938) Otakara Vávry, životní úloha Marty Dekasové, která spadne až na dno existence v pochybném baru v Čápově dramatu NOČNÍ MOTÝL (1941), švadlenka Helenka v komedii VALENTIN DOBROTIVÝ (1942) Martina Friče, prodavačka Milena ve Vávrově dramatu ŠŤASTNOU CESTU (1943) a nevěrná Helena ve Wassermanově komedii SOBOTA (1944). Skvěle zpívala, což dokládají gramofonové desky a rozhlas (sama velmi nelibě nesla, když byla ve filmu nazpívana někým jiným).

Pod upraveným jménem Hana Witt hrála ve dvou německých filmech (DER ZWEITE SCHUSS / DRUHÝ VÝSTŘEL a FREUNDE / PŘÁTELÉ), což ji připravilo po válce nejeden problém. Ale ve druhé polovině 40. let se ještě blýskla ve dvou titulních úlohách pohřešované Pavly Markové v dramatu ZNAMENÍ KOTVY (1947) Františka Čápa a Elén Hadrbolcové ve Fričově parodii PYTLÁKOVA SCHOVANKA ANEB ŠLECHETNÝ MILIONÁŘ (1949), kde měla možnost parodovat své předválečné melodramatické úlohy. S českým filmem se rozloučila rolí referentky MNV Koubové v Cikánově komedii MUŽ V POVĚTŘÍ (1955). Naposledy před filmovými kamerami stanula v západoněmeckém snímku Kurta Hoffmanna DŮM V KAPROVÉ ULICI / DAS HAUS IN DER KARPFENGASSE (1964). Tím její filmová kariéra ustala.

V 60. letech se ještě zjevila v televizi (BABIČČINA KRABIČKA). Rodinné problémy (sebevražda jediné dcery Bedřišky 1959) a dvě manželství se zpěvákem Járou Pospíšilem (1905 – 1979) a novinářem Bedřichem Rádlem (1905 – 19??) ji dohnaly na úplné dno a k alkoholismu. V pozdějších letech se živila pod civilním jménem Jana Rádlová jako překladatelka z angličtiny, němčiny a ruštiny. Hana Vítová zemřela v úplném zapomenutí, zahořklá, nemocná a opuštěná 3. března 1987 v pražské nemocnici ve věku sedmdesáti tří let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

1975 Čtrnáctý v řadě (TV film)
1965 Dům v Kaprové ulici
1955 Muž v povětří
1949 Pytlákova schovanka aneb Šlechetný milionář
1947 Znamení kotvy
1945 Jenom krok
1944 Jarní píseň
Přátelé
Sobota
1943 Druhý výstřel
Šťastnou cestu
1942 Karel a já
Valentin Dobrotivý
1941 Noční motýl
1940 Adam a Eva
Píseň lásky
Pro kamaráda
Směry života
Štěstí pro dva
1939 Jiný vzduch
Kdybych byl tátou
Osmnáctiletá
Paní Kačka zasahuje...
U svatého Matěje
Veselá bída
Zlatý člověk
1938 Bláhové děvče
Cech panen kutnohorských
Cestou křížovou
Děti na zakázku
Klapzubova jedenáctka
Milování zakázáno
Pod jednou střechou
Vzhůru nohama
1937 Armádní dvojčata
Batalion
Děvče za výkladem
Jarčin profesor
Krb bez ohně
Lidé na kře
Poslíček lásky
Výdělečné ženy
1936 Sextánka
Srdce v soumraku
Trhani
Ulička v ráji
1935 Hřích mládí
Jedna z milionu
Koho jsem včera líbal?
Tři muži na silnici (slečnu nepočítaje)
Vdavky Nanynky Kulichovy
Výkřik do sibiřské noci
1934 Matka Kráčmerka
Nezlobte dědečka
Pozdní máj
Za řádovými dveřmi
1933 Dům na předměstí
U svatého Antoníčka
1932 Děvčátko, neříkej ne!
Načeradec král kibiců
Peníze nebo život
Právo na hřích

Dokumentární

2011 Tmář a jeho rod aneb Slzavé údolí pyramid - a.z.
1955 Aby nepřišly nazmar
1953 Večery s Jindřichem Plachtou
1941 II. Filmové žně
1937 Pozdrav filmařů krajanům do USA

TV pořady

2014 Baťa v kostce (TV pořad) - a.z.
1997 Úsměvy (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
1975 Kabaret U dobré pohody (TV pořad)
1969 Grandsupertingltangl (TV pořad)
1964 Půjčovna talentů (TV pořad)
1963 Babiččina krabička (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace