foto

Anne Archer

  • nar. 25.8.1947 (68 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americká herečka Anne Archer se narodila 24. srpna 1947 v Los Angeles do herecké rodiny. Pokračovala ve šlépějích rodičů Marjorie Lord a Johna Archera studiem divadelního umění na Claremont College, kde se účastnila školních divadelních produkcí. Profesionální hereckou kariéru započala na divadle na mimobroadwayských scénách i na Broadwayi, v televizi zpočátku v seriálových a spíše vedlejších rolích. Její první televizní vystoupení bylo v seriálu MEN AT LAW (1970).

Na filmové obrazovce debutovala v celovečerním filmu JEZDCI RODEA (1972). Ohlas u kritiky sklidila již v roce 1972 přesvědčivým výkonem v dramatu PLAVČÍK po boku Sama Elliotta. Po sérii menších filmových úloh na sebe upozornila výraznější rolí bohaté Američanky Holbrook v dobrodružném snímku ZELENÝ LED (1981) s Ryanem O´Nealem a Omarem Sharifem v hlavních postavách. Mezi kandidáty na Oscara, Zlatý Glóbus a BAFTA ji vynesla postava zoufalé Beth Gallagher, kterou v milostném dramatu OSUDOVÁ PŘITAŽLIVOST (1987) podvádí její manžel, úspěšný advokát v podání Michaela Douglase. Zaujala rovněž v kriminálním thrilleru NEBEZPEČNÝ ÚTĚK (1990), v němž se představila jako rozvedená redaktorka Carol Hunnicut, která se stane náhodnou svědkyní mafiánské vraždy. Zlatý Glóbus získala za svůj trefný výkon v souborovém obsazení komedie Roberta Altmana PROSTŘIHY (1993). Během své filmové kariéry se Anne setkala s mnoha vlivnými a v Hollywoodu uznávanými herci, kde patří nejen Michael Douglas nebo Harrison Ford, ale dále Jon Voight, Tommy Lee Jones, Gene Hackman, Sylvester Stallone, Wesley Snipes, Donald Shuterland, Alan Alda či Matthew McConaughey.

Příchod milénia znamená v její herecké kariéře další zajímavé příležitosti veskrze v dramatech, např. z vězeňského prostředí ZLOČINEC (2008) vedle neméně hvězdného herce Vala Kilmera. V roce 2014 herečka absolvovala produkci na filmu LULLABY, jenž zkoumá s obrovským humorem vliv moci nad životem. Kromě Anny získali obsazení také další čtyři na Oscara nominovaní: Richard Jenkins, Amy Adams, Jennifer Hudson a Terrence Howard. Drama napsal a režíroval Andrew Levitas a bude mít premiéru ještě v tomto roce.

Anne patří podle časopisu Empire mezi 100 nejsvůdnějších hereček v historii filmu a ani léty neztrácí nic ze své oduševnělé krásy. Byla dvakrát provdána, v letech 1969-1977 za Williama Davise a od roku 1978 až dosud za herce a producenta Terryho Jastrowa, s nimiž má dva syny. Kromě různorodého herectví, kde kromě vzhledu boduje díky smyslnému tónu hlasu, se aktivně zapojuje do charitativní činnosti. V roce 2006 založila sdružení Umělci pro lidská práva (AFHR) s cílem působit ve spolupráci se spřízněnými organizacemi na podporu lidských práv ve společnosti, především na posílení odpovědnosti, míru a tolerance po celém světě.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

2016 Trafficked
2014 Ukolébavka
2009 Bejvalek se nezbavíš
2008 Family Practice (TV film)
Smetánka (TV seriál)
Zločinec
2007 Rozpolcení (TV film)
2006 Konec hry
2005 Cut Off
Můj ztracený syn
Pán Domu
2004 Láska je Láska (TV seriál)
November
2003 Strýček Nino
2002 Gray in Between, The
Noc vlka (TV film)
2000 Krvavá volba
Nevinní
Příběh malého slona
Umění boje
1999 Camino de Santiago (TV seriál)
1998 Indiscretion of an American Wife (TV film)
Muž dvou tváří (TV film)
Nico the Unicorn
1996 Almost Forever (TV film)
Jakeovy ženy (TV film)
Měsíc nad pouští
Orientation: A Scientology Information Film
1995 Muž v podkroví (TV film)
Present Tense, Past Perfect (TV film)
1994 Because Mommy Works (TV film)
Čas rozhodnutí
Jane's House (TV film)
Jasné nebezpečí
Leslie's Folly (TV film)
1993 Family Prayers
Prostřihy
Tělo jako důkaz
1992 Detektiv Nails (TV film)
Poslední z kmene (TV film)
Vysoká hra patriotů
1991 Eminent Domain
1990 Hledá se láska
Nebezpečný útěk
1988 Leap of Faith (TV film)
1987 Different Affair, A (TV film)
Osudová přitažlivost
1986 Šek je na poště
1985 Too Scared to Scream
1984 Obnažená tvář
Sky's No Limit, The (TV film)
1983 Family Tree, The (TV film)
1982 Waltz Across Texas
1981 Zelený led
1980 Hero at Large
Vyzvednutí Titaniku
1978 Cesta k ráji
Pirate, The (TV film)
Správní chlapi nosí černou
1977 Seventh Avenue (TV seriál)
1976 Dark Side of Innocence, The (TV film)
Matter of Wife... and Death, A (TV film)
Plavčík
Trackdown
1975 Log of the Black Pearl, The (TV film)
1974 Mark of Zorro, The (TV film)
1973 All-American Boy, The
Blue Knight, The (TV film)
Bob & Carol & Ted & Alice (TV seriál)
1972 Cancel My Reservation
Jezdci rodea

Dokumentární

2015 Going Clear: Scientology and the Prison of Belief - a.z.
2006 Look, Up in the Sky: The Amazing Story of Superman (TV film)
2003 Carnival in Rio (TV film)
1998 World Fashion Premiere from Paris (TV film)
1993 Luck, Trust & Ketchup: Robert Altman In Carver Country
1992 Secret World of Spying, The (TV film)
1953 Panorama (TV seriál)

TV pořady

2009 Michael Douglas: Pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace