foto

Jon Cryer

  • nar. 16.4.1965 (51 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Cryer je syn Gretchen Cryerové (původním jménem Kiger), dramatičky, skladatelky, herečky a zpěvačky a Davida Cryera, herce, zpěváka a producenta. Má dvě sestry, Robin and Shelley. Ve 12-ti letech, se rozhodl být hercem. Když to jeho matka slyšela, myslela si, že to nemyslí vážně a zažertovala: "Instalatérství je taky dobrá kariéra". Cryer se jako mladistvý několik lét účastní v Stagedoor Manor Performing Arts Training Center a v roce 1983 promuje na Bronx High School of Science.

V 19-ti letech se Cryer v roce 1984 poprvé objevil v romantické komedii NO SMALL AFFAIR v hlavní roli jako Charles Cummings. Pokračoval v malých filmových rolích, svůj prudký vzestup zažil, když byl obsazen jako Phil "Duckie" Dale ve filmu Johna Hughese PRETTY IN PINK. V rozhovoru s Daily News Cryerova matka řekla, že po filmu PRETTY IN PINK začala dostávat telefonáty od mladých dívek z celého světa, které nechtěly nechat hystericky se chychotajících zpráv na jejím telefoním záznamníku. Díky PRETTY IN PINK se Cryer pomalu začal stávat slavným. V roce 1987 ztvárnil Supermananova padoucha Lennyho Luthora v SUPERMAN IV: THE QUEST FOR PEACE. V roce 1989 dostal hlavní roli v sérii televizní komedie THE FAMOUS TEDDY Z. Jeho výkon získal chudé hodnocení a show byla zrušena hned po první sérii.

O rok později hrál s Charlie Sheenem v Jim Abrahamsově komedii HOT SHOTS!, která byla přijata velmi pozitivně. Cryer je často spojen s Brat Packem. V březnu 2009 v rozhovoru na Anytime s Bobem Kushellem Cryer uvedl, že dělal konkurz na film ST. ELMO'S FIRE, ale neprošel. V roce 1993 se ucházel o roli Chandlera Bingse v seriálu FRIENDS, zatímco hrál v Londýně. Jeho čtení scénáře bylo nahráno British casting agenturou, ale kazeta nedorazila do USA, než se udělalo konečné rozhodnutí.

V roce 1995 ztvárnil roli Boba v sitcomu PARTNERS, který byl jako jeho předchozí show THE FAMOUS TEDDY Z zrušen hned po první sérii. V rozhovoru s Time Out New York uvedl: "Hej, každá show ve které jsem padne. Zamyslete se nad tímto: George Clooney byl v 28 pilotních dílech, nebo tak nějak. Neznamená to nic". Po hostování v rolích v seriálech jako DHARMA & GREG AND THE OUTER LIMITS, úspěšně napsal a vytvořil svůj první film WENT TO CONEY ISLAND ON A MISSION FROM GOD...BE BACK BY FIVE. Byl představen v roce 1998 na Los Angeleském Filmovém Festivalu a oceněn kladnými hodnoceními od kritiků. Leonard Maltin z Playboy magazínu to nazval "Doušek čerstvého vzduchu". V roce 2000 se dostal do komediálního seriálu nazvaném TROUBLE WITH NORMAL. Po třetí hrál Cryer v show, která byla zrušena hned po první sérii.

Cryerovy neúspěšné televizní výkony nakonec dospěly o tři roky později k pauze. Proti přáním CBS manažerů (kteří si byli vědomi jeho dřívějších neúspěchů), hrál v roce 2003 jako Alan Harper v úspěšném sitcomu TWO AND A HALF MEN. Dodnes byl třikrát nominován na cenu Primetime Emmy za jeho hraní v této show. Když komentoval vysoké hodnocení této show, řekl, "Když jste v show, která bojuje o přežití každý týden, přestanete věřit svým instiktům, protože si myslíte, ‘Moje instinkty nepracují tak, jak doposud.’ Ale když se lidem jasně líbí tato show a sledují ji ve velkých číslech, vezme to z vás obrovské množství tlaku. Dovolí vám to zase věřit vašim instinktům a jít dál s tím, co pro vás předtím pracovalo". Před začátkem hraní v TWO AND A HALF MEN se Jon Cryer ucházel o roli Gaiuse Baltara na Sci-Fi kanále v seriále BATTLESTAR GALACTICA. Nakonec vzal roli James Callis. V roce 2008, se Cryer objevil s Laurenceem Fishburnem a Jamesem Cromwellem ve filmu TORTURED, a v roce 2009 se objeví s Jamesem Spaderem ve filmu SHORTS.

Cryer se v roce 1999 oženil s britskou herečkou Sarah Trigger, která mu dala syna Charlieho Austina, ale pár se rozvedl v roce 2004. V únoru 2007, v epizodě z THE TONIGHT SHOW WITH JAY LENO oznámil, že se chystá si vzít zpravodajku Lisu Joyner; pár se vzal v Mexiku v červnu 2007.

Luděk "GlaDOS" Novotný

Herecká filmografie

2016 The Ranch (TV seriál)
2014 Hit by Lightning
2013 Ass Backwards
Máma (TV seriál)
2011 Husbands (TV seriál)
2010 Na doraz
2009 Prckové
Rosnička
Tak se měj
2008 Bajky naruby - 3 prasátka a nemluvně
Muka
2005 Americký táta (TV seriál)
2004 Metro Chase, The (TV film)
2003 Dva a půl chlapa (TV seriál)
Hey Joel (TV seriál)
Stripperella (TV seriál)
2001 Glam
2000 The Trouble with Normal (TV seriál)
1998 Getting Personal (TV seriál)
Svatý muž
Went to Coney Island on a Mission From God... Be Back by Five
1997 It's Good to Be King (TV seriál)
Plan B
1996 Cannes Man
Pompatus of Love, The
1995 Bonnie Hunt Show, The (TV seriál)
Krajní meze (TV seriál)
Partners (TV seriál)
1993 Hlavní zprávy (TV film)
Waiter, The
1991 Žhavé výstřely
1989 Famous Teddy Z, The (TV seriál)
Penn & Teller Get Killed
1988 Rap Master Ronnie: A Report Card
1987 Dudes
Hiding Out
Povedená rodinka
Superman 4
1986 Kráska v růžovém
1985 Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Noon Wine (TV film)
O.C. a Stiggs
1984 Žádná maličkost

Dokumentární

2003 CBS at 75 (TV film)
I Love the '80s Strikes Back (TV seriál)

TV pořady

2015 The 41st Annual People's Choice Awards (TV pořad)
2013 The 67th Annual Tony Awards (TV pořad)
2012 64. Emmy Awards (TV pořad)
2011 The 65th Annual Tony Awards (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
62. Emmy Awards (TV pořad)
2009 35th Annual People's Choice Awards, The (TV pořad)
61. Emmy Awards (TV pořad)
2008 The Bonnie Hunt Show (TV pořad)
TV Guide Live at the Emmy Awards (TV pořad)
2006 The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2005 The 57th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2004 The 56th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
Tony Danza Show, The (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2000 Big Brother (TV pořad)
1996 State of the Union: Undressed (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Režijní filmografie

2003 Dva a půl chlapa (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(56)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace