foto

Kevin Costner

  • nar. 18.1.1955 (61 let)
    Lynwood, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Costner mal tak ako mnohí jeho kolegovia veľmi rozlietané detstvo. Firma jeho otca sa neustále sťahovala z mesta do mesta a tak sa Kevinovi nedarilo nájsť si priateľov a zabávať sa s nimi. Zvrat nastal až na strednej škole, keď sa začal angažovať v športových krúžkoch. Najviac ho zaujímal baseball, čo sa neskôr odzrkadlilo v nejednom jeho filme. Po skončení vysokej školy, kde sa zaoberal marketingom, začal pracovať v reklamnom oddelení istej stavebnej firmy, no po krátkej dobe prekvapil svojich blízkych nečakaným rozhodnutím venovať sa hereckej kariére. Začiatky nemal vôbec ľahké, začínal iba v podradných roličkách v podradných filmoch.

Až režisér Lawrence Kasdan, s ktorým si Costner časom vytvoril silný priateľský vzťah, mu ponúkol rolu v SILVERADO (1985), ktorý odštartoval jeho kariéru. Onedlho prišli filmy z prostredia baseballu - BULL DURHAM (1988) a IHRISKO SNOV (1989) a Kevin sa stal jedným z najžiadanejších sexy mužov Hollywoodu na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov. Keď sa v roku 1989 rozniesla správa, že sa chystá režírovať svoj vlastný, trojhodinový film TANEC S VLKMI (1990) s minimom dialógov a navyše odohrávajúci sa v období Civilnej vojny, ľudia nechápali o čo mu ide a stavali sa k tomuto projektu veľmi skepticky. Keď prišla premiéra, film nielenže vyrazil dych všetkým kritikom, no tiež sa stal veľkým komerčným hitom v kinách po celom svete a Costnerovi vyniesol dvoch Oscarov - za najlepšiu réžiu a najlepší film roku.

Hviezdny piedestál mu však nevydržal dlho a po niekoľkých relatívne slušných filmoch prišiel v roku 1995 neslávne preslávený VODNÝ SVET. Rozpočet filmu sa kvôli komplikáciám s počasím vyšplhal na závratných 200 miliónov dolárov a film sa stal prekliatym ešte skôr, než bol uvedený do kín. Podobného fiaska, ibaže ešte väčšieho kalibru sa Costner dočkal o dva roky neskôr, keď sa rozhodol priblížiť k úspechu TANCA S VLKMI a chopil sa réžie - opäť trojhodinového - filmového eposu POSOL BUDÚCNOSTI. Kým VODNÉMU SVETU sa jeho náklady podarilo s odretými prstami aspoň ako-tak pokryť vstupným z kín, POSOL BUDÚCNOSTI s rozpočtom 80 miliónov dolárov sa stal absolútnou finančnou skazou, keď za prvý víkend premietania zarobil iba necelých 6 miliónov dolárov (len pre porovnanie, M:I-2 zarobil za rovnaké obdobie 70 miliónov...). Costner sa tak ocitol na dne hlbokej priepasti. Podarí sa mu z nej časom dostať? Držme mu palce aby sa mu to podarilo a aby nám ešte priniesol nejeden taký film akým je TANEC S VLKMI.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

2017 Hidden Figures
2016 Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti
Criminal
2015 McFarland: Útěk před chudobou
2014 Black and White
Jack Ryan: V utajení
Velký draft
3 dny na zabití
2013 Muž z oceli
2012 Hatfieldovi a McCoyovi (TV seriál)
2010 Manažeři
2009 Nová dcera
2008 Správná volba
2007 Mr. Brooks
2006 Záchranáři
2005 Co je šeptem...
Vztekle tvá
2003 Krajina střelců
2002 Na křídlech vážky
2001 3000 mil na útěku
2000 Třináct dní
1999 Boxeři
Hra snů
Vzkaz v láhvi
1997 The Postman - Posel budoucnosti
1996 Zelený svět
1995 Vodní svět
1994 Strom snů
Wyatt Earp
1993 Dokonalý svět
1992 Amazing Stories: Book One
Osobní strážce
1991 JFK
Robin Hood: Král zbojníků
1990 Pomsta
Tanec s vlky
1989 Hřiště snů
1988 Durhamští Býci
1987 Bez východiska
Neúplatní
1986 Černající stíny
1985 Fandango
Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Silverado
Vítězové
1984 Střílej, abys přežil
1983 Stacy's Knights
Stůl pro pět
Testament
1982 Frances
Honba za sny
Noční služba
1981 Žhavá pláž U.S.A.

Dokumentární

2016 Fastball - vyp.
2015 Billy Kid: nové důkazy (TV film) - vyp.
2014 Hollywood Banker
Muž, který zachránil svět
2013 Bruce Willis: Why the Legend Never Dies (TV film)
2012 Addicted to Fame
2008 NASCAR: The Ride of Their Lives (TV film) - vyp.
2007 Obsession: The Sex and Violence of Revenge
Tom Petty and the Heartbreakers: Running Down a Dream
2006 Laffit: All About Winning
Odkaz Steva Irwina (TV film)
2005 Memories of 'The Bodyguard'
2004 Beyond the 'Open Range'
2003 Dances with Wolves: The Creation of an Epic
Frat Boys (TV film)
2002 Playboy: Inside the Playboy Mansion (TV film)
Tim Robbins - hráč od srdce (TV film)
2001 Bringing History to the Silver Screen
2000 John Barry: Licence to Thrill (TV film)
When It Was a Game 3 (TV film)
Whitney Houston: The Greatest Hits
1999 Intimate Portrait: Kelly Preston (TV film)
The Directors (TV seriál)
1998 Heaven and Earth Show, The (TV seriál)
Spirit: A Journey in Dance, Drums & Song
1997 Sean Connery, an Intimate Portrait
Sean Connery Close Up
1996 Century of Science Fiction, A
1995 500 Nations (TV seriál)
1994 A Century of Cinema
Rapa Nui: Legends in Stone (TV seriál)
Wyatt Earp: Walk with a Legend (TV film)
1993 John Barry: Moviola (TV film)
1992 HBO First Look (TV seriál)
JFK: V zákulisí
Oliver Stone (TV film)
1991 Robin Hood: The Myth, the Man, the Movie (TV film)
S Madonnou v posteli
1990 Making of 'Dances with Wolves', The (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
1967 Omnibus (TV seriál)

TV pořady

2015 The 21st Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2013 Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
19th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2012 64. Emmy Awards (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
Willkommen Österreich (TV pořad)
2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)
Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1999 71. Annual Academy Awards (TV pořad)
1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1996 American Film Institute Salute to Steven Spielberg, The (TV pořad)
Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1991 Voices that Care (TV pořad)
1990 Earth Day Special, The (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Wetten, dass..? (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Producentská filmografie

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 765)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace