foto

Yves Barsacq

  • nar. 17.6.1931
    Paříž, Francie
  • zem. 4.10.2015 (84 let)
    Albenga, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Yves Barsacq se narodil 17. června 1931 v Paříži. Po otci a strýci zdědil umělecké sklony. Otec, Leon Barsacq, se narodil v Carské Rusi, ve Francii pracoval jako dekoratér a kostýmní výtvarník. Leonův mladší bratr André navíc začal pracovat jako scénograf, dramaturg a později i jako divadelní režisér. Ale Yves Barsacq neměl žádnou protekci. Musel začít poctivě od studia školy Louise Lumiera, po jejím absolutoriu pracoval 3 roky u filmu jako technik. Pařížskou Vysokou školu fotografickou a filmovou navštěvoval společně s Louis de Funèsem, tam se z nich stali dobří přátelé, i když Barsacq byl téměř o generaci mladší.

Před filmovou kamerou se Yves Barsacq poprvé objevil ve snímku Pierra Kasta UN AMOUR DE POCHE (1957). Zde se postavil po bok hereckého esa Jeana Maraise a vycházející hvězdy francouzského filmu Jean-Claude Brialyho, který v tomto snímku dostal první větší roli své filmové kariéry. Do role komisaře si odskočil úspěšný režisér Jean-Peirre Melville. Což bylo také jediné setkání Barsacqa s Melvillem.

Již následující rok se objevil Barsacq v roli Berthiera, který pronese několik replik v akčním filmu s Lino Venturou ZDRAVÍ VÁS GORILA (1958). Barsacq získla stejnou roli i v pokračování s názvem LA VALSE DU GORILLE (1959), Lino Ventura již v dalších dílech odmítl hrát, tak jeho místo supeagenta zaujal jeden z prvních francouzských akčních herců Charles Vanel. Rok 1959 přinesl setkání s dalšími zajímavými postavami francouzského filmu, na režisérské stoličce se usadil Roger Vadim a ke spolupráci pozval Jeanne Moreau, Gérarda Phillipa a nováčky Jean-Louis Trintignanta s Yvesem Barsacqem. Vznikl diváky i kritikou ceněný film NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTI (1958). S Romy Schneider a Curdem Jürgensem se Barsacq setkal při natáčení filmu KATIA (1959).

Rok 1960 přinesl příležitosti po boku Annie Girardot ve snímku RECOURS EN GRYCE, Rogera Hanina a Bernarda Bliera ve filmu L'ENNEMI DANS L'OMBRE. Následující rok si Barsacq zahrál společně s Bourvilem a Philippem Noiretem v komedii VŠECHNO ZLATO SVĚTA (1961). V další komedii LA BRIDE SUR LE COU (1961) mohl Barsacq během práce spočinout pohledem na představitelce hlavní role, jíž nebyl nikdo jiný, než tehdejší sexbomba Brigitte Bardot.

V roce 1962 se konečně setkal před kamerou se svým přítelem ze studií Louisem de Funèsem, společně si zahráli v jedné z povídek ve filmu ĎÁBLOVO DESATERO (1962). Spolupráci si zopakovali o rok později na snímku POUIC POUIC (1963), kde byl Barsacq dle svých slov spíše nosičem vody, než hercem. Obdobná situace nastala, když Funès uhovořil Georgese Lautnera, aby k natáčení DES PISSENLITS PAR LA RACINE (1964) opět přizval jeho přítele Barsacqa.

V roce 1964 se Barsacq také objevil v romantickém filmu ANGELIKA, MARKÝZA ANDĚLŮ v hlavní roli s Michèle Mercierovou a Robertem Hosseinem. Od roku 1966 začala spolupráce Barsacqa s velikánem francouzského filmu Jeanem Gabinem, nejdříve si spolu zahráli ve filmu RVAČKA V PANAMĚ (1966), následovalo SLUNCE ROŠŤÁKŮ (1967), TETOVANÝ (1968) společně s kamarádem de Funèsem a PAŠA (1968). Se svým přítelem si Barsacq zahrál ještě dvakrát, v komediích ČETNÍK SE ŽENÍ (1968) a ČETNÍK VE VÝSLUŽBĚ (1970). S Jeanem Gabinem si zahrál také pouze ještě dvakrát, ve filmech KOČKA (1971) a ČERNÝ PRAPOR VLAJE NAD PEKÁČEM (1971).

V sedmdesátých letech se Barsacq zviditelnil především díky komediím. V ELLE CAUSE PLUS, ELLE FLINGUE (1972) s Annie Girardot v hlavní roli si zahrál druhého inspektora, který skončil ve stroji paní mafiánky. Následovaly další populární komedie jako BAŽANTI JEDOU DO ŠPANĚLSKA (1972), DOMOVNÍK (1973), LÁSKA A SMRT (1975), HRAČKA (1976) a STEPUJÍCÍ STONOŽKA (1977).

V osmdesátých letech se Barsacq více věnoval práci pro televizi a především pro svůj oblíbený dabing. Jeho hlas je Francii spojen s Genem Hackmanem, Anthony Hopkinsem a Patem Hinglem v Batmanech. Yves Barsacq také dabuje Duponta v animovaném seriálu TINTINOVA DOBRODRUŽSTVÍ (1990).

Yves Barsacq má na svém kontě přes 170 filmů, ve kterých hrál, v pěti z nich společně s přítelem ze studií Louisem de Funèsem, šestkrát se před kamerou potkal s Jeanem Gabinem. V současné době se již věnuje pouze dabingu.

Kateřina "Snorlax" Horáková

Herecká filmografie

2010 Dragons et princesses (TV seriál)
Ivan Tsarévitch et la Princesse Changeante
2000 Princové a princezny
1999 Château des singes, Le
1996 Des nouvelles du bon Dieu
1990 Messe en si mineur, La
Tintinova dobrodružství (TV seriál)
1989 Une saison de feuilles (TV film)
1988 Un château au soleil (TV seriál)
1987 Baleine blanche, La (TV film)
1986 Grand hôtel (TV seriál)
Vlk u dveří
1985 Asterix a překvapení pro Cézara
1984 Des grives aux loups (TV seriál)
Disparitions (TV seriál)
Les timides aventures d'un laveur de carreaux (TV film)
Par où t'es rentré? On t'a pas vu sortir
1983 Krásné čtvrti (TV film)
Surprise Party
1981 Boulanger de Suresnes, Le (TV film)
Deprisa, deprisa
Randonnée, La (TV film)
1980 Fantômas (TV seriál)
Jean Jaurès: vie et mort d'un socialiste (TV film)
Jean-Sans-Terre (TV film)
Jeux de la Comtesse Dolingen de Gratz, Les
1979 Louis XI ou Le pouvoir central (TV film)
Main coupée, La (TV film)
400 coups de Virginie, Les (TV seriál)
1978 Horoscope, L'
Louis XI ou La naissance d'un roi (TV film)
Preuves à l'appui (TV seriál)
1977 Banlieue Sud-Est (TV seriál)
Stepující stonožka
1976 Deux imbéciles heureux
F... comme Fairbanks
Hračka
Nebezpečný cestující
Village englouti, Le (TV seriál)
1975 Ces grappes de ma vigne (TV seriál)
Intrépide, L'
Láska a smrt
Opération Lady Marlène
Smrt horského vůdce (TV film)
1974 Accusée, L' (TV seriál)
Grande Paulette, La
Histoires insolites (TV seriál)
Impossible... pas français
La Merveilleuse visite
Mouche bleue, La (TV film)
Murs ont des oreilles, Les
1973 Complot, Le
Domovník
Hit!
Ligne de démarcation, La (TV seriál)
Mauvais, Le (TV film)
Největší událost od chvíle, kdy člověk vstoupil na Měsíc
Prêtres interdits
Provocateur, Le (TV seriál)
Zapomenuté jabko (TV film)
1972 Bažanti jedou do Španělska
Elle cause plus, elle flingue
Le Viager
1971 Černý prapor vlaje nad pekáčem
François Gaillard (TV seriál)
Kočka
Odeur des fauves, L'
1970 Četník ve výslužbě
Élise ou la vraie vie
Chien qui a vu Dieu, Le (TV film)
Koňská hlava
Roztržitý
1969 Arbre de Noël, L'
Maison de campagne, La
Velký šéf
1968 Atomistes, Les (TV seriál)
À tout casser
Homme du 'Picardie' (TV seriál)
Paša
Tetovaný
Un drôle de colonel
Ve znamení Monte Christa
1967 Deslouettes père et fils (TV seriál)
Dva na cestě
Chevaliers du ciel, Les (TV seriál)
Les dossiers de l'écran (TV seriál)
Max le débonnaire (TV seriál)
Playtime
Slunce rošťáků
1966 Compagnons de Jehu, Les (TV seriál)
Otec a dcera
Rouletabille (TV seriál)
Rvačka v Panamě
1965 Les mordus de Paris
Médard et Barnabé (TV seriál)
Passeport diplomatique agent K 8
Svatouškové (TV seriál)
1964 Abonent na lince U (TV seriál)
À couteaux tirés
Angelika, markýza andělů
Des pissenlits par la racine
Requiem pour un caïd
1963 Bricoleurs, Les
Pouic Pouic
Soupe aux poulets, La
Thierry la Fronde (TV seriál)
Una ragazza nuda
1962 Ascenseur, L' (TV film)
Ďábel a desatero
Láska na polštáři
Le Septième juré
Loi des hommes, La
Pařížanky
1961 Démons de minuit, Les
Hauteclaire (TV film)
La bride sur le cou
Peau et les os, La
Všechno zlato světa
1960 Cercle vicieux, Le
Cyrano de Bergerac (TV film)
Ennemi dans l'ombre, L'
Et ce fut la Marne
Ligne de mire, La
Passage du Rhin, Le
Recours en grâce
1959 Die Gans von Sedan
Faibles femmes
Káťa
Le Petit prof
Macbeth (TV film)
Nathalie, agent secret
Nebezpečné známosti
Valse du gorille, La
1958 Miroir à deux faces, Le
Sans famille
Zdraví vás Gorila
1957 Amour de poche, Un
Charmants garçons

TV pořady

2007 Un jour, un destin (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace