foto

Zlata Adamovská

  • nar. 9.3.1959 (57 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Zlata Adamovská se narodila březnu 1959 v Praze. O herecké dráze snila už na základní škole. V 15 letech byla přijata na pražskou státní konzervatoř a ještě během studia získala své první televizní a filmové role. Vzhledem ke svému mládí a půvabu byla ideální představitelkou naivek a křehkých krásek. V pouhých 15 letech se tak poprvé objevila na televizní obrazovce jako řádová sestra v epizodě seriálu 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA. Ve výpravné pohádce PRINC A VEČERNICE představovala jednu z princezen. K nejoceňovanějším rolím v počátku její kariéry patří Naďa ve snímku MLADÝ MUŽ A BÍLÁ VELRYBA podle Páralovy literární předlohy. Nejobsazovanější byla na přelomu 70. a 80. let, kdy si např. po boku Miloše Kopeckého zahrála sekretářku ve filmu KAUZA KRÁLÍK, dívčí role měla také ve snímcích LÁSKY MEZI KAPKAMI DEŠTĚ, KONCERT NA KONCI LÉTA či MÁ LÁSKA S JAKUBEM.

Dobovou popularitu přinesla herečce zejména role Elišky - životní partnerky doktora Jandery v seriálu SANITKA. Vzhledem k velkému vytížení v televizi a ve filmu Zlata Adamovská na divadle jen hostovala. Diváci ji mohli spatřit na jevišti Divadla Na Vinohradech, v Realistickém divadle nebo Divadle Jiřího Wolkera. Stálé angažmá přijala až v roce 1986, kdy se stala členkou Městských divadel pražských. Účinkovala např. v představeních Svatá rodina či Skleněný zvěřinec. V roce 1990 přešla do vinohradského divadla, kde hrála např. ve Večeru tříkrálovém, Maškarádě či 100 rocích samoty.

Filmové role sice časem řídly, ale televize vytěžovala Zlatu Adamovskou víc než dostatečně. Děti ji mohly spatřit v řadě studiových pohádek a dospělí diváci v mnoha televizních inscenacích. Vystřídala nejrůznější žánry a typy postav. V její tvorbě převládaly kladné role, za které sklízela sympatie diváků. Vrcholu popularity dosáhla patrně na počátku 90. let, kdy ji režisér Klein obsadil jako barovou zpěvačku Evu Adamovou do seriálu HŘÍCHY PRO PÁTERA KNOXE. Představovala amatérského detektiva, který fušuje do řemesla kriminalistům. V seriálu osobně nazpívala několik písní, které byly s úspěchem vydány na CD.

U diváků bodovala rovněž jako madam Champsboisy v televizním zpracování divadelní hry BROUK V HLAVĚ, kde si zahrála po boku Viktora Preisse. V televizní inscenaci HODINA TANCE A LÁSKY představovala manželku velitele koncentračního tábora. V posledních letech se objevila např. ve snímku Viktora Polesného MILENCI A VRAZI, v seriálu ORDINACE V RŮŽOVÉ ZAHRADĚ si zahrála dětskou lékařku Páleníkovou. Je výraznou představitelkou emancipovaných energických žen střední generace. Velký prostor dostává i na poli dabingu, namluvila např. více než 20 filmů s Meryl Streepovou.

Zlata Adamovská se vdávala záhy, ale její manželství se už v jejích 23 letech rozpadlo. Novým životním partnerem se stal publicista Radek John. V roce 1986 se jim narodila dcera Barbora, o osm let později syn Petr.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

2015 Korunní princ (TV film)
2014 Intimity
Případy 1. oddělení (TV seriál)
2013 Čtyřlístek ve službách krále
Sanitka 2 (TV seriál)
2012 Na útěku (divadelní záznam)
Probudím se včera
2009 Peklo s princeznou
Vyprávěj (TV seriál)
2008 Kriminálka Anděl (TV seriál)
2007 Četnické humoresky (TV seriál)
Skokan (S03E09)
Svatba na bitevním poli
2006 O Šípkové Růžence (TV film)
Poslední kouzlo (TV film)
Slečna Guru (TV film)
2005 Kočičí princezna (TV film)
Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
To nevymyslíš! (TV seriál)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2004 Milenci a vrazi
2003 Hodina tance a lásky (TV film)
2002 Borůvkový vrch (TV film)
Brouk v hlavě (TV film)
Pohádka z ostrova Man (TV film)
Z rodinného alba (TV film)
2001 Ani svatí, ani andělé (TV film)
Den dobrých skutků (TV film)
Ideální manžel (TV film)
Naše děti (TV film)
O ztracené lásce (TV seriál)
1999 Hotel Herbich (TV seriál)
Muž s duchem (TV film)
Paní Piperová zasahuje (TV film)
1998 Genij vlasti (TV film)
Přehmat (TV film)
Tajemství mořské panny (TV film) - vyp.
Za zdí (TV film)
1997 Jasnovidka (TV film)
O vílách Rojenicích (TV film)
Polední žár (TV film)
Žena v kleci (TV film)
1996 Koncert
Manželská tonutí (TV seriál)
Nejsem líná, jsem chudokrevná (TV film)
O kováři Básimovi (TV film)
1995 Azrael, anděl smrti (TV film)
Má je pomsta
1994 Andělské oči
Učitel tance
1993 Hadí pohledy (TV film)
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Sněhurka (TV film)
1991 Hodina obrany (TV film)
Král a zloděj (TV film)
Láska zlatnice Leonetty (TV film)
Lhát se nemá, princezno! (TV film)
Pohádka o touze (TV film)
Růže z Bertramky (TV film)
Štúrovci (TV seriál)
Uzavřený pavilón (TV film)
Vdova po básníkovi (TV film)
Víla z jeskyně zla (TV film)
Závist (TV film)
1990 Démantový déšť (TV film)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Písmo (S02E01)
Kdo dostane burák? (TV film)
Třináctery hodiny (TV film)
Zvonokosy (TV film)
1989 Divoká srdce
Než poznáš první úsměv (TV film)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Putování po Blažených ostrovech (TV film)
Sedm bílých plášťů (TV film)
Uzavřený okruh
Vstup do ráje zakázán (TV film)
1988 Dobří holubi se vracejí
Slepá je noc (TV film)
Strom pohádek: O chytré Marině (TV film)
1987 Jak básníkům chutná život
Sněhová královna
Strom pohádek (TV seriál)
Vltavská víla (TV film)
1986 Každý má svůj den (TV film)
Kus života (TV film)
Lev s bílou hřívou
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Narkomani (E14)
Velká filmová loupež
Zázračné dítě (TV film)
Země úsměvů (TV film)
1985 Iná láska
Rudin (TV film)
Růžový Hubert (TV film)
Tchyně (TV film)
Václava Kašpara den pátý (TV film)
1984 Noc smaragdového měsíce
Sanitka (TV seriál)
1983 Karel Hynek Mácha (TV film)
Katapult
O hodném Fridolínovi a zlé Józe (TV film)
Propast (TV film)
Putování Jana Amose
1982 Když rozvod, tak rozvod
Má láska s Jakubem
Plaché příběhy
1981 Člny proti prúdu
Hodina života
Kamenný orchestr (TV film)
O stříbrném a zlatém vajíčku (TV film)
Sůl země (TV seriál)
1980 Blues pro EFB
Něco je ve vzduchu
Postel s nebesy (TV seriál)
Svítalo celou noc
Už vám není dvacet, paní Bláhová (TV film)
1979 Brontosaurus
Causa Králík
Drsná Planina
Hon na kočku
Koncert na konci léta
Lásky mezi kapkami deště
Muzika pro dva
Svatební skandály slečny Juliány (TV film)
Tchán
1978 Mladý muž a bílá velryba
Princ a Večernice
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Podivný výlet
Žena za pultem (TV seriál)
1976 Běž, ať ti neuteče
Petřička (TV film)
Smrt mouchy
1974 Robinsonka
30 případů majora Zemana (TV seriál)

Dokumentární

2015 Dabing - minulost a současnost (TV film)
2014 Tajemství Jiřiny Jiráskové (TV film)
2010 Království poezie Gabriely Vránové (TV film)
2009 Herci Jiřího Hubače (TV film)
Karel Gott 70 (koncert)
Neobyčejné životy (TV seriál)
2008 Po stopách hvězd (TV seriál)
2007 Život a doba spisovatele Karla Čapka (TV film)
2004 Film o filmu: Milenci a vrazi (TV film)
2003 Pokračování příště (TV seriál)
2002 Předčasná úmrtí: Dvojí život Jaromila Jireše (TV film)
1991 Proč Havel? - vyp.
1990 Antonín Dvořák (TV film)

TV pořady

2013 Galashow 60 (TV pořad)
Kurňa, co to je? (TV pořad)
Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
Teleautomat (TV pořad)
TýTý 2012 (TV pořad)
2012 Český lev 2011 (TV pořad)
Živě na jedničce (TV pořad)
18 je jen začátek (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
TýTý 2010 (TV pořad)
Vínečko (TV pořad)
Všechno nejlepší (TV pořad)
2010 Dobří rodáci a město dabingu (TV pořad)
Prominenti (TV pořad)
TOP STAR Extra (TV pořad)
VIP zprávy (TV pořad)
2009 Anno 2008 - 15 let TV Nova (TV pořad)
Další, prosím! (TV pořad)
Fakta Barbory Tachecí (TV pořad)
15 let TV Nova: Druhý dech (TV pořad)
15 let TV Nova: Tretí vlna (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
Mejdan roku z Václaváku 2008 (TV pořad)
TOP STAR magazín (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
ČR:SR Test národa 2006 (TV pořad)
Maxi Clever (TV pořad)
Před půlnocí (TV pořad)
Svatby paní Veroniky (TV pořad)
2005 O češtině (TV pořad)
Veselé vánoční (pří)hody (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
Vypadáš skvěle! (TV pořad)
2003 Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
Volejte Novu (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
Dobroty (TV pořad)
SILVESTR 2001 (TV pořad)
2000 Hogo Fogo (TV pořad)
Silvestr 2000 (TV pořad)
Věštírna (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Věšák (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Sama doma (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
1997 Bolkoviny (TV pořad)
Novoty (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1994 Český bodyguard (TV pořad)
Snídaně s Novou (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1985 Videostop (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace