foto

Norman Lloyd

  • nar. 8.11.1914 (102 let)
    Jersey City, New Jersey, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec a režisér Norman Lloyd se narodil 8. listopadu 1914 v New Jersey. Po prvních hereckých pokusech v divadelním souboru Evy Le Galleinové přešel k prestižnímu Mercury Theatre Orsona Wellese a vystupoval v různých představeních na Broadwayi. Na počátku čtyřicátých let opustil východní pobřeží a vydal se do Kalifornie. Spřátelil se s Alfredem Hitchcockem a v jeho filmu SABOTÉR (1942) ztvárnil roli nacistického špiona. I když byl považován za výtečného představitele záporných hrdinů, změnil na čas své povolání a stal se asistentem režiséra Lewise Milestona (Arch of Triumph - 1948).

Opět jako herce jej angažoval Charles Chaplin do svého známého snímku SVĚTLA RAMP (Limelight - 1952), kde si zahrál po boku samotného mistra, jakož i dalšího legendárního herce Bustera Keatona. Když i filmové prostředí ovládla paranoidní atmosféra mccarthismu, dostal se na černou listinu také Norman Lloyd. Za svůj návrat k filmování a umělecký úspěch vděčí mistrovi napětí, který ho angažoval jako herce, režiséra i producenta do seriálu ALFRED HITCHCOCK HOUR. Norman Lloyd se i jako režisér podílel na realizaci seriálu COLUMBO a to hned od první řady v roce 1971, kdy režíroval epizodu JEJÍ PŘÍLEŽITOST.

Později hrál ve filmech: AUDREY ROSE (1977) Roberta Wise, NAHÁ BOMBA (THE NUDE BOMB - 1980) Cliva Donnera, SPOLEČNOST MRTVÝCH BÁSNÍKŮ (DEAD POETS SOCIETY - 1989) Petera Weira, VĚK NEVINNOSTI (THE AGE OF INNOCENCE - 1993) Martina Scorseseho i v televizních produkcích AMITYVILLE: THE EVIL ESCAPES (1989) a THE OMEN (1995). Byl také producentem a režisérem seriálů THE ADVENTURES OF KIT CARSON (1951) a ST. ELSEWHERE (1982-1988).

Radek "ClintEastwood" Prokeš

Herecká filmografie

2015 Vykolejená
2009 Taková moderní rodinka (TV seriál)
2001 Song of the Lark, The (TV film)
2000 Dobrodružství Rockyho a Bullwinkla
Neodvolatelná mise (TV film)
1998 Sedm dní (TV seriál)
Sedm dní (TV film)
1995 Omen, The (TV film)
1993 Věk nevinnosti
1991 Šogun Mayeda
1989 Ďábel v Amityville (TV film)
Společnost mrtvých básníků
1987 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1982 St. Elsewhere (TV seriál)
1981 Král Kobra
1980 Nahá bomba
1979 Beggarman, Thief (TV film)
1978 Dark Secret of Harvest Home, The (TV seriál)
FM
1977 Oživlá
1973 Gondola, The (TV film)
1972 The Scarecrow (TV film)
1960 New Comedy Showcase (TV seriál)
1952 Light Touch, The
Světla ramp
1951 Flame of Stamboul
He Ran All the Way
M
1950 Buccaneer's Girl
The Flame and the Arrow
1949 Calamity Jane and Sam Bass
Reign of Terror
Scene of the Crime
1948 No Minor Vices
1947 The Beginning or the End
1946 A Letter for Evie
Young Widow
Zelená léta
1945 Muž z Jihu
Rozdvojená duše
The Unseen
Walk in the Sun, A
Within These Walls
1942 Sabotér
Who Done It?

Dokumentární

2014 Chaplin bez masky (TV film)
Marsha Hunt's Sweet Adversity
2011 Příběh filmu: Odysea (TV seriál)
2009 A Night at the Movies: The Suspenseful World of Thrillers (TV film)
2004 Akta UFO (TV seriál)
2003 Chaplin Today: Monsieur Verdoux (TV film)
Charlie: Život a dílo Charlese Chaplina
John Garfield Story, The (TV film)
2000 Saboteur: A Closer Look
1999 Hitchcock, Selznick and the End of Hollywood (TV film)
Hitchcock: Shadow of a Genius (TV film)
Renoir à Hollywood (TV film)
1995 Bitva o Občana Kanea (TV film)
1993 Jean Renoir: Part One - From La Belle Époque to World War II (TV film)
Jean Renoir: Part Two - Hollywood and Beyond (TV film)
1986 NBC 60th Anniversary Celebration (TV film)
1976 The New Deal for Artists (TV film)
1974 Une légende une vie: Citizen Welles (TV film)

Režijní filmografie

1979 Neobvyklé příběhy (TV seriál)
Tales of the Unexpected (TV film)
1978 Actor (TV film)
1976 Fatal Weakness, The (TV film)
1975 Knuckle (TV film)
1974 Carpenters, The (TV film)
Nourish the Beast (TV film)
1973 Carola (TV film)
1972 Awake and Sing! (TV film)
1971 Columbo (TV seriál)
Columbo: Její příležitost (TV film)
1968 Companions in Nightmare (TV film)
Smugglers, The (TV film)
1962 The Alfred Hitchcock Hour (TV seriál)
1961 Alcoa Premiere (TV seriál)
1960 Insight (TV seriál)
1955 Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
1951 The Adventures of Kit Carson (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace