Reklama

Reklama

Maria Ouspenskaya

Maria Ouspenskaya

nar. 29.07.1876
Tula, Ruské impérium

zem. 03.12.1949 (73 let)
Los Angeles, California, USA

Biografie (1)

Maria Alekseyevna Ouspenskaya se narodila v Tule v carském Rusku. Studovala zpěv ve Varšavě a herectví v Moskvě. Byla zakládající členkou Prvního studia v moskevském uměleckém divadle. Tam ji trénoval jeden z nejvýznamnějších ruských divadelníků, Konstantin Stanislavskij (autor tzv. Stanislavského metody herectví). Moskevské umělecké divadlo cestovalo po celé Evropě a když se v roce 1922 dostalo až do New Yorku, Maria se rozhodla zde zůstat. V následujícím… (více)

Zajímavosti (3)

  • Byla dvakrát nominována na Oscara jako nejlepší herečka ve vedlejší roli. A to i přesto, že se v obou snímcích objevila jen krátce. Ve filmu Továrník Dodsworth (1936) se objevila jen 4 minuty (dodnes se jedná o jeden z nejkratších hereckých výkonů nominovaných na Oscara) a ve filmu Milostný románek (1939) se objevila 10 minut. (peeteno78)
  • Stala se první herečkou, která vyučovala tzv. Stanislavského metodu herectví na území spojených států. Mezi její žáky patřil mimo jiné Lee Strasberg, který později založil skupinu, jejíž studenti následně učili herce jako Marlon Brando, Robert Duvall, Diane Keaton nebo Meryl Streep. Na to, co dnes známe jako psychologicky realistický styl amerického herectví, měla právě Maria trvalý vliv. (peeteno78)

Galerie (20)

Reklama

Reklama

Reklama