foto

Jan Svěrák

  • nar. 6.2.1965 (51 let)
    Žatec, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dalo by se říci, že to je takový český Steven Spielberg – neboli nejúspěšnější český režisér současnosti. Jeho filmy trhají divácké rekordy, sbírají jednu cenu za druhou a hodně dobře na jeho jméno slyší ve světě. Syn Zdeňka Svěráka je holt už teď filmovou legendou.

V roce 1988 vystudoval katedru dokumentární tvorby na pražské FAMU. Během studií už něco za sebou měl, hlavně slavný krátkometrážní snímek VESMÍRNÁ ODYSSEA II (1986), o kterém se dokonce mluví jako o režisérově nejlepším díle. V roce, kdy dokončil již zmíněná studia, také natočil dokument ROPÁCI (1988), s nímž slavil obrovský úspěch a získal za něj studentského Oscara. Pak už Jan zahájil svou celovečerní, nepřehlédnutelnou tvorbu.

V roce 1991 natočil komedii OBECNÁ ŠKOLA, do kterého obsadil svého otce a Jana Třísku a z filmu se stal doslova mega trhák a dodnes je to masovým publikem asi nejvíce obdivovaný Svěrákův počin. Pak se pustil do vysokorozpočtové komediální fantasy AKUMULÁTOR I (1994) (v hlavní roli opět jeho otec), což ale nemělo takovou diváckou odezvu, jak se čekalo.

Po hořkém poloúspěchu Akumulátoru 1 se Svěrák pustil do nízkororozpočtové road movie s neznámými herci JÍZDA (1994), kterou natočil za krátkou dobu a i když se film nestal doslova hitem, zaplatil se na jedničku a dnes se jedná o kultovní dílo.

V roce 1995 natáčí svůj největší hit – drama KOLJA (se Zdeňkem Svěrákem opět v hlavní roli), což je nejúspěšnější porevoluční film, na který do kina přišlo téměř jeden a půl milionu diváků. Film navíc získal šest Českých lvů a hlavně Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Po Koljovi se Svěrák stal mezinárodní hvězdou a byl o něj (podobně jako o třicet let dříve o Miloše Formana) projeven zájem v USA, kde mu byly v průběhu několika let nabídnuty režie takových filmů jako např. Čokoláda s Johnnym Deppem, Nevěsta přes internet s Nicole Kidmanovou nebo Pravidla moštárny s Michaelem Cainem.

Po Koljovi se Svěrák pustil do válečného velkofilmu TMAVOMODRÝ SVĚT (2001), velmi ambiciózního díla, které krom jiného mělo šanci vyrovnat se americkým blockbusterům (což se mu také povedlo). Tmavomodrý svět se sice dočkal rozporuplného přijetí, nezískal Oscara ani Českého lva za nejlepší film, nicméně se alespoň opět stal největším diváckým hitem (mimochodem 2. nejúspěšnějším po Koljovi).

V současnosti tento režisér, kterého jsme loni měli možnost vidět v Románu pro ženy (mají s Filipem Renčem takovou dohodu, že se objevují v cameo rolích ve filmech toho druhého), připravuje komedii v hlavní roli se svým otcem VRATNÉ LAHVE.

Jirka "Indiana" Vosátka

Režijní filmografie

2017 Po strništi bos
2014 Tři bratři
2010 Kuky se vrací
2006 Vratné lahve
2001 Tmavomodrý svět
1996 Kolja
1994 Akumulátor 1
Jízda
1991 Obecná škola
1988 Ropáci (studentský film)

Dokumentární

2013 Proso - opereta DJC (koncert)
2010 Film o filmu: Mamas & Papas II - Jak se točily velryby (TV film)
2004 Tatínek
1986 Vesmírná Odysea II (studentský film)
1985 Však su vinař (studentský film)
1984 Sbohem, nádražíčko (studentský film)

Producentská filmografie

2014 Tři bratři
2010 Kuky se vrací
2007 Tajnosti
2006 Vratné lahve
2001 Tmavomodrý svět
1996 Kolja

Dokumentární

2004 Tatínek

Scenáristická filmografie

2017 Po strništi bos
2010 Kuky se vrací
1994 Akumulátor 1
Jízda
1988 Ropáci (studentský film)

Dokumentární

2004 Tatínek
1985 Však su vinař (studentský film)

Herecká filmografie

Kameramanská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(3 554)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace