Reklama

Reklama

Jan Svěrák

Jan Svěrák

nar. 06.02.1965 (59 let)
Žatec, Československo

Diskuze

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Tak jsem si to našel a je to spíš až úplně tak, jak jsem psal já a vegetol. 

Dříve bylo možno si skutečně stahovat pro vlastní potřebu, a to včetně nelegálního zdroje, ale to stahování nesmělo být v rozporu s běžným užitím díla a ani jím nesmí být nepřiměřeně dotčeny oprváněné zájmy autora. Čímž se rozumělo, že když si někdo občas stáhnul film z uložta, tak to bylo legální. Ale častéé stahování filmů už legální nebylo, protože to nesplňuje tu přiměřenost. Pokud jde o toho autora, tak to není jeden konkrétní autor, ale autor obecně, kdy pak platí, že např. stáhnutých sto filmů za den od stovky různých autorů je nepřiměřené.

Jak se ta (ne)přiměřenost určovala netuším, a podle toho, co jsem našel, to netušili ani právníci, ale čistě z pohledu toho, o čem se tu bavíme, bylo pravidelné stahování nelegální, občasné legální. 

Ale! Právě u té přiměřenosti se někteří právníci domnívali, že to lze vykládat tak, že bylo možno jen a pouze zhotovit kopii pro osobní použití, protože tam ta práva autora dotčena nepřiměřeně nejsou a jsou dotčena jen přiměřeně (zhotovitel si další kopii nekoupí, ale už koupil to jedno dílo). 

Nicméně platilo zcela jistě, že časté stahování bylo nelegální, u toho občasného to bylo někde mezi a málokdo věděl, jak to vůbec je, kdy dle nějaké judikátu českého soudu (r. 2009?) se měl vždy posuzovat každý případ zvlášť. 

Kdy pak bylo určené, že něco se nesmělo stahovat vůbec (software atd.), bez ohledu na přiměřenost. 

Ta trestnost tam pak nebyla proto, že uživatel, který stahuje, nemá a nemůže mít povinnost zjišťovat, z jakého zdroje ta kopie na tom webu, ze kterého stahuje, je. Je otázka, jak by to bylo, kdyby prokazatelně věděl, že jde o nelegální zdroj, například by to na sebe někde práskl, ale to jsou už nuance, které beztak nikoho nezajímají. 

To se ale změnilo v roce 2014, kdy Soudní dvůr EU rozhodl, že by členské státy měly nějakou směrnici EU (rok 2001) vykládat tak, že stahování z nelegálního zdroje je vždy nelegální. 

O trestněprávní rovině je pak psáno v článku, na který jsem už dával odkaz, kdy není vyloučené, že masivní stahování by mohlo být už trestné.

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

vegetol.mp

Myslím, že se ta nelegálnost určovala podle toho, jak se tam ta kopie dostala. Pak bylo stažení z uložta nelegální ve většina případů též. Ale to bych musel hledat starší články, navíc psané právníkem, to se mi teď nechce. Ale podle rozsudku Soudního dvora EU už to je beztak jedno, stahování je prostě nelegální (neznamená ale, že i trestné). 

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Dadel , Dadel

Ano, nesouvisí, jak píšu dál.

Ale co píšeš neplatí. To pořizování si kopie, jinak také stahování, je nelegální, a platilo to už předtím, než psal komentář Lacike. Dále viz odkaz.

Jinak je otázka, jak to s tím pořízením vlastní kopie bylo ve chvíli, kdy ho někdo dává ke stažení, což je zcela jistě u filmů nelegální. Mám pocit, že právě to, jak se ta kopie někam, odkud to bere stahovač, dostla, určuje to, zda je pak to stažení - pořízení kopie legální, či nelegální. Kdy stahovač nemůže být trestán, kdežto ten, který to dílo šíří, ano. 

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

vegetol.mp

Jako zhotovení kopie, že jo? Já taky. A ono to tak je. Ale dřív, hodně dřív, se tím pořízením kopie fakt rozuměla ta kopie, která někde byla, a ty sis ji pořídil, třeba stáhnul. 

vegetol.mp

vegetol.mp (hodnocení, recenze)

Dadel

"Zakon dovoluje poridit si kopii pro vlastni potrebu."

 

Možná se pletu, ale já to vždycky vnímal tak, že když máš doma CD s hudbou, uděláš si jeho kopii, abys ho mohl poslouchat třeba v autě. Ne, že si pořídíš kopii, aby sis nemusel kupovat originál.

na příspěvěk reagoval Castrator, Dadel, Castrator

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Dadel

Píšeš o pořízení, ne zhotovení, sorry. No, to taky ale neplatí.

Víz například zde, kde je i vysvětleno, proč lidé mají stahování za legální. 

Postih u stahování nehrozí nejspíš nikdy a nikomu, ale je to stále nelegální. Není to ale trestné, nehrozí postih. 

na příspěvěk reagoval anglanek

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Lacike

To není pravda. Stahování filmů je téměř vždy nelegální. Legálnost a nelegálnost se určuje podle toho, zda jsou dotčena práva jiných, v tomhle případě autorů. Někdo si obsah opatřil jinak, než jak k tomu dal vlastník práv svolení. 

Nelegální ale ještě neznamená trestné, to jsou dvě odlišné věci a spousta lidí si to plete a myslí si, že když stáhnutí filmu není trestné, tak je to legální. To ale není pravda. 

na příspěvěk reagoval Dadel

vegetol.mp

vegetol.mp (hodnocení, recenze)

Tak dojebal si kariéru. Místo aby točil sračky v Hollywoodu, točí je tady. 

Tvrdolín Veliký

Tvrdolín Veliký (hodnocení, recenze)

Včera som videl to svinsvo Betlémské světlo. Viem, že si túto diskusiu pán režisér "sem-tam" prejde. Rád by som mu preto povedal, aby sa už na filmy vysral, alebo do nich aspoň neodsadzoval svojho senilodementného otca. Nefunguje to už ani na tržbách. Ako dvojica ste povedali všetko vo filme Vratné lahve. Prosím dosť. 

na příspěvěk reagoval anglanek

Tvrdolín Veliký

Tvrdolín Veliký (hodnocení, recenze)

Dadel

No hej vlastne, skoro všetko to nakoniec natočil Lasse. Honza vraj o inceste vie prd, preto netočil Pravidla moštárny. xD To je logika ako keby Spielberg mal zažiť Auschwitz, aby natočil Schindlerov zoznam.  Nie je to prvý krát ani naposledy, kedy Svěráci ukázali, že pod tou intelektuálnou aurou sú scestní hlupáci. 

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

no tak může si za to sám, když mu nebyl dobrý Dobrý Will Hunting, Pravidla moštárny, Čokoláda nebo Ostrovní zprávy.... ale Lasse Hallström mu jistě děkuje

na příspěvěk reagoval Tvrdolín Veliký

Narcis

Narcis (hodnocení, recenze)

Tvrdolín Veliký

njn - a to kdysi prohlásil, že sní o tom natočit film se stejným rozpočtem jako v zahraničí - kdy jedna minuta filmu vyjde finančně stejně jako u nás celej film...

Tvrdolín Veliký

Tvrdolín Veliký (hodnocení, recenze)

Za toto desaťročie nenatočil nič svetoborné. Už sa asi zmieril, že druhý Oscar nebude. Upadol do priemernosti. 

na příspěvěk reagoval Narcis

anglanek

anglanek (hodnocení, recenze)

Soukup je právník,tohle je jen hovno u cesty i s fotrem. Nenažraná to rodina.)

Příspěvek byl smazán administrátorem.

JAGODA

JAGODA (hodnocení, recenze)

Jan Svěrák má napsaný scénář na minisérii z blízké budoucnosti pro televizi, jenže ani HBO ani Netflix nechtějí scénář realizovat:

 

http://www.reflex.cz/clanek/festival-karlovy-vary/88426/muj-scenar-nikdo-nechce-jan-sverak-o-remasterovanem-akumulatoru-1-i-o-svych-soucasnych-projektech.html

 

Na konci tohoto rozhovoru také mluví o svých připravovaných projektech:

 

https://radiozurnal.rozhlas.cz/zbytecne-vytvarime-naladu-ze-si-zijeme-spatne-mysli-si-reziser-jan-sverak-7560494

 

Tak uvidíme, co z toho bude, ale moc šancí bych tomu asi nedával.

 (hodnocení, recenze)

Caminzind

Má pravdu. Hlupáci nechcú radu a kupujú bitcoin, ktorý padne a budú mať hovno. Keby si nechali investične poradiť...

na příspěvěk reagoval Caminzind

vegetol.mp

vegetol.mp (hodnocení, recenze)

Já myslím, že je skvělý, že vystoupil na tý demonstraci, kde bylo tolik lidí. Aspoň jednou na vlasní oči viděl, kdo si nelegálně stahuje jeho filmy:))

na příspěvěk reagoval Lacike, anglanek

Caminzind

Caminzind (hodnocení, recenze)

To je čurák, ty vole. Zapíchněte do něj někdo vidle. :)))))

„My, kteří jsme rychlejší, bohatší, co jsme měli větší štěstí, jsme šli kupředu a zapomněli na ty, kteří takové štěstí neměli, nedostalo se jim vzdělání. A ti lidé mají dojem, že je nikdo neposlouchá a že je v tom necháváme. Vzdělaní lidé musí opět získat důvěru těch méně vzdělaných, aby se jich přišli zeptat na radu,“

maxmax329

maxmax329 (hodnocení, recenze)

Jan Svěrák ztělesnění pražského kavárníka v ryzí podobě a hovado zavislé na dotacích...

na příspěvěk reagoval anglanek

harycek

harycek (hodnocení, recenze)

Pro tvé vulgarity , nemá cenu  se s tebou bavit , každý máme právo na názor, ale lze ho vyjádřit  slušně a neurážet mě je 59 let a  podle toho jak se vyjadřuješ ty , tak jsi ještě nevyšel z puberty , takže se ti chlapče omlouvám , ale s cucákama se nehodlám bavit !!P.S. dojdi si k psychyatrovi , nebo tolik nehul!! Pá-pá....................

harycek

harycek (hodnocení, recenze)

Ano jsem asi píča!? A to ze buznám jako je Moravec , Pospíšil a ty nelíbí co?? Jsi velmi hezký ,chytrý a velmi slušný  hoch, tak si umyj prdelku a ať tě mohou tvoji miláčkové pomilovat!! a neznám Zamana , to je kdo ?? kolik tříd jsi vychodil??

Uživatel smazal svůj příspěvek.

harycek

harycek (hodnocení, recenze)

No to co předvedl na letošním Českém lvu je ubohost , která těmto "komediantům" popularitu nepřinese !? Ať nechají politiku politikům a hledí si svého řemesla!!A ještě nezávislost ČT je velmi diskutabilní a to musí vidět i slepý!?!?

JAGODA

JAGODA (hodnocení, recenze)

Z tohoto nového rozhovoru Jana Svěráka mám pocit, že Honza už by nejradši nebyl producentem svých filmů a celkově mám z něho dojem, že už se mu nechce ani točit filmy. Doufám, že je to jen můj dojem, protože by to byla velká škoda pro český film.

 

Můžete zhlédnout zde:

https://www.youtube.com/watch?v=FSht-nQjrAA

Uživatel JAGODA smazal svůj příspěvek.

JAGODA

JAGODA (hodnocení, recenze)

O toto by to bylo cennější, když dokáže natočit sci-fi bez CGI.

 

Akumulátor je můj oblíbený film od Honzy, abych řekl pravdu.

 (hodnocení, recenze)

JAGODA

Plnohodnotné scifi so CGI efektami asi ťažko, to bude skôr niečo na spôsob Akumulátora

na příspěvěk reagoval JAGODA

 (hodnocení, recenze)

JAGODA

Zdroj prosím...stále sa vznáša vo vzduchu, že má niečo natáčať v angličtine...mal na to šance pred 20 rokmi. Nemal byť idiot. 

na příspěvěk reagoval JAGODA

JAGODA

JAGODA (hodnocení, recenze)

Zajímavé, v posledním rozhovoru Honzy Svěráka, když ho redaktor požádal, aby pár slovy popsal, co pro něj znamená každý jeho film, tak u každého říkal něco jiného, akorát Tři bratry a Po strništi bos popsal jako rezervní projekty. To podle mě vysvětluje všechno, tyto poslední snímky prostě původně neměly vzniknout a z těch filmů to je znát. Posledním skutečným snímkem, který Jan chtěl opravdu natočit byl Kuky, ať se Vám líbí nebo ne, originalita z něj jen čiší a o to Honzovi vždy šlo. Na dotaz, co má v plánu natočit po "strništi" řekl, že neví, ale že už nemá žádný rezervní projekt a že může slíbit, že do dalšího filmu se nepustí do té doby, dokud si nebude pevně jistý, že ho chce natočit. Tak doufejme, že s dalším filmem se vrátí ten Jan Svěrák, kterého máme všichni rádi, originální a vizionářský! :-)

Uživatel JAGODA smazal svůj příspěvek.

ArsenalEagle

ArsenalEagle (hodnocení, recenze)

Doufám, že se ještě dočkám kvality jakou byl zpracovaný Tmavomodrý svět.. Jako neříkám nic, Obecná škola nebo i Kolja byly také výborné, ale TS ve mě zanechalo opravdu odezvu. Rodák ze stejného města co já, ale s odstupem let pozoruju, že mu (jak bylo zmíněno i podemnou) tvorba s tátou zbrzdila  kariéru.. Kvalitu má obrovskou, jen by to chtělo oživit v nějakém hollywoodském velkofilmu, na který určitě ještě má. Co si budeme povídat, mladej chlapík, ale za 15 let má na kontě 3 (dle mého) oproti těm starším spíš nevydařené filmy :-)

Narcis

Narcis (hodnocení, recenze)

Všecko nejlepší, borče - těším se na "strniště" a přeju ti, ať se ti splní tvůj sen - točit film jehož rozpočet na jednu minutu bude ten samej jako je u nás na celej film ... 

lukisek179

lukisek179 (hodnocení, recenze)

Korra

Měl by se postavit na vlastní nohy, propásl svou šanci, scénáře z Ameriky mu chodili, teď už mu přijde možná tak prd..

Korra

Korra (hodnocení, recenze)

Ne že by se mi nelíbilo, jak převádí na plátno scénáře svého otce, ale přece jen mám pocit, že už by měl zkusit jiný inspirační zdroj. Copak Kolja, ale taková Jízda...

na příspěvěk reagoval lukisek179, berg.12

Související novinky

Ocenění 55. ročníku MFF Karlovy Vary

Ocenění 55. ročníku MFF Karlovy Vary

28.08.2021

Dnes večer proběhlo slavností zakončení 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Hlavní cenu letošního festivalu si vysloužil snímek v koprodukci Srbska, Francie, Lucemburska… (více)

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

19.08.2021

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná již zítra. Odstartuje světovou premiérou nového českého filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který je věnován legendárnímu atletovi… (více)

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Ceny české filmové kritiky – výsledky

Ceny české filmové kritiky – výsledky

02.02.2020

Nejlepším filmem roku 2019 byl českými kritiky zvolen road movie Staříci. Hraný debut Ondřeje Provazníka a Martina Duška o pomstě a spravedlnosti získal kromě nejvyššího ocenění na 10. Cenách české… (více)

14. Festival krátkých filmů Praha se blíží

14. Festival krátkých filmů Praha se blíží

21.01.2019

Příběhy nepoddajných žen z oblasti Amazonie, filmy oslavující a reflektující tvorbu fenomenálního švédského režiséra Ingmara Bergmana, kraťasy sekce La Quinzaine z Cannes, enfant terrible… (více)

Režisér

Filmy
2022

Betlémské světlo

2017

Po strništi bos

2014

Tři bratři

2010

Kuky se vrací

2007

Vratné lahve

2001

Tmavomodrý svět

1996

Kolja

1994

Akumulátor 1

 

Jízda

Reklama

Reklama

1991

Obecná škola

Dokumentární
2013

Proso - opereta DJC (koncert)

2010

Film o filmu: Mamas & Papas II - Jak se točily velryby (TV film)

2004

Tatínek

1986

Vesmírná Odysea II (studentský film)

1985

Však su vinař (studentský film)

1984

Sbohem, nádražíčko (studentský film)

Pořady
1992

Písničky divadla Sklep

Divadelní záznam
2012

České nebe: Cimrmanův dramatický kšaft

Krátkometrážní
1988

Ropáci (studentský film)

Producent

Scenárista

Filmy
2022

Betlémské světlo

2017

Po strništi bos

2010

Kuky se vrací

1994

Akumulátor 1

 

Jízda

Dokumentární
2004

Tatínek

1985

Však su vinař (studentský film)

Krátkometrážní
1988

Ropáci (studentský film)

Herec

Host

Kameraman

Související novinky

Ocenění 55. ročníku MFF Karlovy Vary

Ocenění 55. ročníku MFF Karlovy Vary

28.08.2021

Dnes večer proběhlo slavností zakončení 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Hlavní cenu letošního festivalu si vysloužil snímek v koprodukci Srbska, Francie, Lucemburska… (více)

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

19.08.2021

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná již zítra. Odstartuje světovou premiérou nového českého filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který je věnován legendárnímu atletovi… (více)

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Ceny české filmové kritiky – výsledky

Ceny české filmové kritiky – výsledky

02.02.2020

Nejlepším filmem roku 2019 byl českými kritiky zvolen road movie Staříci. Hraný debut Ondřeje Provazníka a Martina Duška o pomstě a spravedlnosti získal kromě nejvyššího ocenění na 10. Cenách české… (více)

14. Festival krátkých filmů Praha se blíží

14. Festival krátkých filmů Praha se blíží

21.01.2019

Příběhy nepoddajných žen z oblasti Amazonie, filmy oslavující a reflektující tvorbu fenomenálního švédského režiséra Ingmara Bergmana, kraťasy sekce La Quinzaine z Cannes, enfant terrible… (více)

Reklama

Reklama