foto

Josef Vinklář

  • nar. 10.11.1930
    Podůlší, Československo
  • zem. 18.9.2007 (76 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Josef Vinklář se narodil 10. listopadu 1930 v Podlůší do rodiny zedníka. Od dětství žil v Praze na Smíchově. Vystudoval měšťanskou školu a v roce 1945 absolvoval jednoroční učební kurs. V této době se začal věnovat umělecké a herecké činnosti.

Vystupoval v Dismanově rozhlasovém souboru (1945), Divadle satiry (1945 – 1946), Divadle V + W (1946 – 1948), pardubickém Východočeském divadle (1948 – 1950), Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého (1. 8. 1950 – 31. 7. 1983; kromě vojenské prezentační služby v letech 1951 – 1953) a Národním divadle v Praze (1. 8. 1983 – 18. 9. 2007), kde hostoval (1981 a 1983) ještě za svého působení v Realistickém divadle a ve kterém hrál až do své smrti.

Od různých lyrických milovnických postav („Strakonický dudák“, „Romeo a Julie“) se jeho herecké působiště přeneslo k různým charakterním postavám, psychologicky složitých, rozrušených, psychicky složitých a často záporných s dravostí a výbušností („O myších a lidech“, „Bratři Karamazovi“, „Tartuffe“, „Jan Hus“, „Pohled z mostu“, „Idiot“, „Dva na koni a na oslu“, „Komik“, „Naši furianti“ či „Pygmalión“).

Vinklář skvěle dokázal vykreslit psychologické myšlení postav hlubokými expresívními kontrasty. Od své vrozené robustnosti, bodrého pohledu a vitality se odlišoval jeho zvláštně zastřený a bohatě odstíněný hlas, který se později z přirozené vitálnosti a svěžesti měnil na pomalý, klidný a promyšlený laskavý hlasový projev se skvělou výslovností. Ze tří manželství s herečkami Janou Dítětovou (1926 – 1991) a (2krát) Ivankou Devátou (*1935) měl syny výtvarníka Jakuba Vinkláře (*1955) a Adama Vinkláře.

Díky přátelství s dcerou Zdeňka Štěpánka Janou Štěpánkovou získal Vinklář první filmovou roli mendíka Martínka ve Štěpánkově a Vávrově historické komedii podle povídek Zikmunda Wintra NEZBEDNÝ BAKALÁŘ (1946). Zezačátku ztvárňoval různé menší epizodní roličky: pasáček (NIKOLA ŠUHAJ), Václav Jelínek (PŘEDTUCHA), Vláďa (VÍTĚZNÁ KŘÍDLA), Valenta (STŘÍBRNÝ VÍTR) atp.

Později mu režiséři svěřovali různé větší a titulní postavy mladých mužů se zápornými i kladnými vlastnostmi: voják Milan Pazdera (DNES VEČER VŠECHNO SKONČÍ), vojín Mirek (NEPORAŽENÍ), čert Lucius (HRÁTKY S ČEREM), kuchtík (PRINCEZNA SE ZLATOU HVĚZDOU), Kubeš (SMYK), Jirka (105% ALIBI), Poustka (ZÁMEK PRO BARBORKU), židovský mladík Vágus (TRANSPORT Z RÁJE), zrádný rotný Vrbas (ATENTÁT) nebo Franta (...A PÁTÝ JEZDEC JE STRACH).

Jeho situace se změnila až po seriálu HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO a po navazujících čtyřech celovečerních snímcích (PARTIE KRÁSNÉHO DRAGOUNA, PĚNIČKA A PARAPLÍČKO, VRAŽDA V HOTELU EXCELSIOR a SMRT ČERNÉHO KRÁLE), kde hrál u diváků oblíbenou postavu inspektora Josefa Boušeho, kdy získával různé charakterní a velké postavy a opět kladné i záporné.

Takový byl jeho nacista Nowak (OÁZA), Viktor (ZRCADLENÍ), chamtivý řezník Tureček (HOP – A JE TU LIDOOP), kapitán Koloušek (VRAŽEDNÉ POCHYBNOSTI), lesní dělník (POD JEZEVČÍ SKÁLOU), básník Šimon (PAN VOK ODCHÁZÍ), masér Beznoska (PÁTEK NENÍ SVÁTEK a V PODSTATĚ JSME NORMÁLNÍ), policista Kabát (TÍSŇOVÉ VOLÁNÍ), Ferdinand d'Este (EVROPA TANČILA VALČÍK) a nebo soudce Pinraud (ANDĚLSKÁ TVÁŘ). Naposledy před filmovými kamerami stanul v roce 2003 v romanci LESNÍ CHODCI v roli vyšetřovatele. Od devadesátých let pro něho režiséři ve filmech našli jen málo příležitostí.

Významná byla také jeho práce pro rozhlas („Vánice“, „Maryša“ aj.), dabingu (propůjčoval hlas např. Jeanu Gabinovi) a televizi (inscenace IKARŮV PÁD, NOC PASTÝŘŮ, ZÁMEK V ČECHÁCH, HOSTINA apod. a seriály HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, SŇATKY Z ROZUMU, BYL JEDNOU JEDEN DŮM, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, CHALUPÁŘI, ŽENA ZA PULTEM, NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA, DNES V JEDNOM DOMĚ, DOKTOR Z VEJMINKU, PANOPTIKUM MĚSTA PRAŽSKÉHO, SANITKA, NÁMĚSTÍČKO, NÁVES, PŘÍKOPY i HRABĚNKY).

Natáčení čtvrté série „NEMOCNICE“ a premiéry divadelní hry „Malá hudba moci“ se již nedožil. Za své herectví obdržel titul Zasloužilého umělce (1987) a za umění dabingové Cenu Františka Filipovského (2000). Sepsal rovněž své memoáry „Pokus o kus pravdy“ (1993, 2004 a 2007). Jeden z nejvýznamnějších herců druhé poloviny 20. století Josef Vinklář zemřel na zhoubnou rakovinu v pražské nemocnici Na Homolce 18. září 2007 ve věku nedožitých sedmdesáti sedmi let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

2008 Rudý baron
2007 Hraběnky (TV seriál)
2006 Naši furianti (divadelní záznam)
Příkopy (TV seriál)
2005 Náves (TV seriál)
2004 Náměstíčko (TV seriál)
2003 Lesní chodci
Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (TV seriál)
PF 77 (TV film)
2001 Andělská tvář
1999 Isabela, vévodkyně Bourbonská (TV film)
O princezně z Rimini (TV film)
Polojasno
1998 Cizinci v čase
Dvě washingtonská ohlédnutí (TV film)
Ex offo (TV film)
1997 Čas jeřabin (TV film)
Doktor Munory a jiní lidé (TV film)
Polední žár (TV film)
Pražský písničkář (TV seriál)
1996 Dědo, čaruj (TV film)
Dům poslední radosti (TV film)
Kouzelný měšec
Na hraně (TV film)
Pasáž
Slavík (TV film)
1995 Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
Jak chutná smrt
Muž v pozadí (TV seriál)
Poutníci (TV film)
Rok na vsi (divadelní záznam)
Sen o krásné panně (TV film)
Z hříček o královnách: Vzpomínka na Hamleta (útržek norský) (TV film)
Život na zámku (TV seriál)
1994 Lidumil (TV film)
1993 Hostina (TV film)
Kadeř královny Bereniké (TV film)
Kanárská spojka
Zámek v Čechách (TV film)
1992 Náhrdelník (TV seriál)
Noc pastýřů (TV film)
Peklo (TV film)
Pochodeň (TV seriál)
1991 Něžné hry (TV film)
Opouštět Petrohrad (TV film)
1990 O Janovi a podivuhodném příteli (TV film)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Evropa tančila valčík
Mata Hari (TV film)
O čarovné Laskonce (TV seriál)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Motanice (TV film)
Proces s vrahy Martynové (TV film)
Rodáci (TV seriál)
1987 Jak se princ učil řemeslu (TV film)
Ohňostroj v Aspern (TV film)
Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Laková krabička na čaj (E10)
Příběh z dovolené (E09)
Pan rada v Paříži (E08)
Hokynářská balada (E07)
V tom starém domě (E06)
další epizody
1986 Dva na koni, jeden na oslu
O rybáři a rybce (TV film)
Pan Pickwick (TV film)
Pěsti ve tmě
Případ nevinné řeky (TV film)
Velká filmová loupež
1985 Čekání na stříbrné zvonky (TV film)
Mravenci nesou smrt
Tísňové volání
1984 Atomová katedrála
Chytrá princezna (TV film)
My všichni školou povinní (TV seriál)
Poločas štěstí
Sanitka (TV seriál)
Štěstí (TV film)
1983 Anděl s ďáblem v těle
1982 Anténa (TV film)
Dialog s doprovodem děl (TV film)
Doktor z vejminku (TV seriál)
Má láska s Jakubem
Malý velký hokejista
Šílený kankán
Třeboňská pohádka (TV film)
Vyhnanství (TV film)
Zelená je tráva (TV film)
1981 Hadí jed
Kamenný orchestr (TV film)
Každému jeho nebe
Mezičas (TV film)
Otýliina záhada (TV film)
Ta chvíle, ten okamžik
Tajemství ďáblovy kapsy
Ubohý pan Kufalt (TV film)
Velitel (TV seriál)
V podstatě jsme normální
1980 Holubník (TV film)
Hra o královnu
Italské jaro (TV film)
Loupežnická pohádka (TV film)
Můj nezdolný lev (TV film)
Soud pana Havleny (TV film)
1979 Bratři Kipové (TV film)
Dnes v jednom domě (TV seriál)
Kdo přichází před půlnocí
Koncert na konci léta
Nositelé zeměkoule (TV film)
Pan Vok odchází
Pátek není svátek
Ve věci J. R. Oppenheimera (TV film)
1978 O princezně ve věži (TV film)
Perly (TV seriál)
Perly: Čarovný pavouk (TV film)
Pod Jezevčí skálou
Pumpaři od Zlaté podkovy
Romance z Hlubočep (TV film)
Rudý primátor (TV film)
Skandál v Gri - Gri baru
Stopař
Tajemství Ocelového města
Válka vypukne po přestávce (divadelní záznam)
Ve znamení Merkura (TV seriál)
Vražedné pochybnosti
1977 Dnes ještě zapadá slunce nad Atlantidou (TV film)
Dva na koni, jeden na oslu (divadelní záznam)
Hop - a je tu lidoop
Ikarův pád (TV film)
Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Ohnivý kříž (TV film)
Smuteční hudba za padlé hrdiny (TV film)
Útek zo zlatej krajiny (TV seriál)
Všichni proti všem
Zrcadlení
Žena za pultem (TV seriál)
1976 Kalifův prsten (TV film)
Kateřina zlé pověsti (TV film)
O Terezce a paní Madam (TV film)
Petřička (TV film)
Poslední exil (TV film)
Zn. Svobodný otec (TV film)
Ženitba (TV film)
1975 Cirkus v cirkuse
Chalupáři (TV seriál)
Muži jdou ve tmě (TV film)
My z konce světa (TV seriál)
Nadívaní hlemýždi po gaskoňsku (TV film)
Raněný lučištník (TV film)
Tam, kde hnízdí čápi
1974 Byl jednou jeden dům (TV seriál)
Obvaziště Boccaccio (E05)
Ďábelské ostrovy (E04)
Jízda do tunelu (E03)
Bio Ilusion (E02)
Cesta do Pristolu (TV film)
Egyptologové (TV film)
Eskulapův přístav (TV film)
Královské usínání (TV film)
Nepřátelé veřejnosti (TV film)
Pokoj v suterénu (studentský film)
Rafan (TV film)
Svědkové obžaloby (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Bratranec Pons (TV film)
Jakou barvu má láska
Kronika žhavého léta
Muž v osidlech (TV film)
Otevřený kruh (TV film)
1972 Oáza
Svatá noc (TV film)
Ukradená bitva
Zajíc přes cestu (studentský film)
1971 Madame Sans-Géne (TV film)
Smrt černého krále
Vražda v hotelu Excelsior
1970 Ďábelské líbánky
Konečná (studentský film)
Pan Gaston (TV film)
Partie krásného dragouna
Pěnička a Paraplíčko
1968 Andersenovy pohádky (TV seriál)
České pohádky: O chytré královně (TV film)
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Královský omyl
Sňatky z rozumu (TV seriál)
1967 Láska jako trám (TV film)
Pozdní doznání (TV film)
Princezna Pampeliška (TV film)
1966 Transit Carlsbad
1965 Pohádkový zeměpis (TV seriál)
1964 ...a pátý jezdec je Strach
Atentát
Darounická poudačka (TV film)
1963 Inventura (studentský film)
1962 Transport z ráje
Zámek pro Barborku
1961 Pohled do očí
1960 Policejní hodina
Smyk
1959 Princezna se zlatou hvězdou na čele
105% alibi
1958 Cesta zpátky
1957 Ročník 21
1956 Hrátky s čertem
Neporažení
Příležitost
Roztržka
1955 Větrná hora
1954 Dnes večer všechno skončí
Hry lásky plné (TV film)
Mladá láska (studentský film)
Stříbrný vítr
1950 Vítězná křídla
1947 Až se vrátíš...
Nikola Šuhaj
Předtucha
1946 Nezbedný bakalář

Dokumentární

2016 Věčná Slavia - a.z.
2012 Tvoje slza, můj déšť: Přítomnost Arnošta Lustiga
2008 Bouše, Bendl, Cvach a další (TV film) - a.z.
2004 Nemoci srdce (TV film)
2003 Jári (TV film)
Pokračování příště (TV seriál)
Příběhy slavných: Osudové opojení Františka Vláčila (TV film)
2002 Film o filmu: Andělská tvář (TV film)
Příběhy slavných (TV seriál)
Příběhy slavných: Dobře namíchaný Jiří Adamíra (TV film)
1987 Hele vole, člověk!
Mořeplavec
1980 Cosmos (TV seriál)
1979 Hledání

TV pořady

2007 Život je kabaret (TV pořad)
2006 Extra (TV pořad)
2005 Pocta V+W (TV pořad)
2004 Vladimír Menšík - 75 (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
2000 Hogo Fogo (TV pořad)
Silvestr 2000 (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Silvestr 99 (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
SILVESTR 1998 (TV pořad)
1997 Miroslav Donutil ve Spirále (TV pořad)
Novoty (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1994 Snídaně s Novou (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
Videostop (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
1983 Silvestrovský aperitiv aneb Hybš hraje hercům (TV pořad)
1980 Než se zvedne opona (TV pořad)
1975 Kabaret U dobré pohody (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace