foto

John Hodge

  • nar. 1964
    Glasgow, Skotsko, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

John Hodge je britským scenáristom. Narodil sa roku 1964 v hlavnom meste Škótska, v Glasgowe, v rodine lekárov. Nasledoval rodinnú tradíciu a študoval medicínu na University of Edinburgh a pracoval ako praktický lekár.

Bod zlomu nastáva vo chvíli, keď sa v roku 1991 na Edinburgh Film Festival stretáva s producentom Andrewom MacDonaldom. Následne sa sťahuje do Londýna a na krátku dobu prerušuje svoju prácu, aby sa mohol sústrediť na písanie. Spolu s Andrewom a hercom Ewanom McGregorom uzatvárajú pracovný vzťah a do sveta vychádza film s názvom Shallow Grave (1994). Spomínaný film sa stal jeho úspešnou prvotinou a ním začína John Hodge svoju kariéru ako uznávaný scenárista. Thriller pojednáva o trojici škótskych spolubývajúcich.

Po vydaní filmu sa vracia späť ku svojmu povolaniu, no v písaní scenárov pokračuje. A tu sa dostávame k filmu, ktorý získava ešte väčší celosvetový ohlas, a tým je Trainspotting (1996). Trainspotting je filmovou adaptáciou novely s rovnako znejúcim názvom. Snímka diváka ponára do drogovej kultúry mesta Glasgow. A na filme sa opäť podieľa totožné trio – John, Adrew a Ewan. Toho istého roku obdržiava nomináciu na Academy Award za adaptovaný scenár pre Trainspotting.

Neoblomné trio sa stretáva aj pri ďalšej snímke – A Life Less Ordinary (1997). Medzi ďalšie filmy, na ktorých sa podieľal patria The Final Curtain (2002) či krátkometrážny Alien Love Triangle (2002).

V súčasnej dobe žije John Hodge v svojom rodnom meste, v Glasgowe.

Tomáš "apocalyptik" Franík

Scenáristická filmografie

2017 T2: Trainspotting 2
2015 The Program: Pád legendy
2013 Trans
2011 Collaborators (divadelní záznam) - divadelní hra
2007 Probuzení tmy
2002 Nečistá hra
2000 Pláž
1999 Alien Love Triangle
1997 Extra život
1996 Trainspotting
1994 Mělký hrob

Dokumentární

2011 National Treasures Live (TV seriál)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace