foto

Adam West

  • nar. 19.9.1928 (88 let)
    Walla Walla, Washington, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Adam West se narodil roku 1928, jako William West Anderson na rodinné farmě v Seattlu ve Washingtonu, kde také vyrostl. Jako malý chlapec miloval komiks Batman, což se promítalo i do jeho pozdějších rolí. Coby mladík nastoupil do armády a poté vykonával nejrůznější zaměstnání až do doby, než se dostal do rádia jako DJ pro svůj zvučný hlas. Dokončil také Lakeside School právě v Seattlu, kde získal titul B.A. (Bachelor of Arts).

V roce 1959 se West přestěhoval do Hollywoodu, a také začal používat své umělecké jméno Adam West. Ve své biografii později vysvětlil, že si vybral jméno Adam pouze proto, že mu hezky znělo s příjmením. Jeho kariéru odstaroval film HOŠI Z KALIFORNIE, kde si zahrál po boku Paula Newmana. West se objevil v dlouhé řadě westernů a krimi filmů.

Jeho dětský sen se mu začal plnit roku 1966, kdy byl obsazen do hlavní role ve filmu BATMAN a poté i do stejnojmenného seriálu. V roce 1970 dostal nabídku na ztvárnění Jamese Bonda ve filmu DIAMANTY JSOU VĚČNÉ, ale odmítl. Po skončení serálu BATMAN Westova sláva lehce upadla. Jeho hlavní zdroje příjmů byly hlavně účasti na otvírání obchodních domů, či na komimiksových srazech. Od té doby už si West žádnou velkou roli nezahrál, ale i tak se objevil v téměř 80-ti dalších rolích, hlavně v televizních filmech a seriálech. Jako host byl zván do mnoha televizních talk show a rozhlasových pořadů.

Kromě hraní se stále hojně věnuje dabingu. Jeho pravidelné znovuobjevení na obrazovkách mají na svědomí tvůrci seriálu FAMILY GUY, kde hraje sám sebe jako starostu Quahogu.

Lukáš "Ruuzha" Růžička

Herecká filmografie

2015 Robot Chicken DC Comics Special 3: Magical Friendship (TV film)
2014 Penn Zero: Hrdina na půl úvazku (TV seriál)
2011 Jake a piráti ze Země Nezemě (TV seriál)
Pizza Man
2010 Family Guy Presents: It's a Trap
2009 Ratko: The Dictator's Son
Super Capers
2007 Robinsonovi
Sexina: Popstar P.I.
5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2005 Angels with Angles
Batman: New Times
Buckaroo: The Movie
Strašpytlík
2004 Batman vítězí (TV seriál)
BombShell
Ostrov příšer (TV film)
Tales from Beyond
2003 Baadasssss!
Návrat do netopýří jeskyně: Adam a Burt po třiceti letech (TV film)
2002 From Heaven to Hell
2001 Black Scorpion (TV seriál)
Kouzelní kmotříčci (TV seriál)
Seance
2000 Size of Watermelons, The
1999 Futurama (TV seriál)
Griffinovi (TV seriál)
Krása na zabití
1998 Tajné spisy psů - vyzvědačů (TV seriál)
1997 American Vampire Story, An
Projížďka
Redux Riding Hood
1996 Best of Ed's Night Party, The
1995 Clinic, The
Ride for Your Life
Run for Cover
1994 Best Movie Ever Made, The
Not This Part of the World
Nová éra
Street Sharks (TV seriál)
1993 Adventures of Pete & Pete, The (TV seriál)
Danger Theatre (TV seriál)
1992 1775 (TV film)
1991 Lookwell (TV film)
Maxim Xul
1990 Blázen do tebe
Omega Cop
1989 Simpsonovi (TV seriál)
1988 Doin' Time on Planet Earth
Going Undercover
Noční útočníci
Vlk džungle 2
1987 Zombie Nightmare
1986 Last Precinct, The (TV seriál)
Last Precinct, The (TV film)
1985 Mladá Lady Chatterleyová II.
Super Powers Team: Galactic Guardians, The (TV seriál)
1984 Hell Riders
SuperFriends: The Legendary Super Powers Show (TV seriál)
1983 I Take These Men (TV film)
1982 Mauzoleum
1981 Warp Speed (TV film)
1980 Happy Hooker Goes Hollywood, The
Neberte Rusům tajné dokumenty (TV film)
1979 Legends of the Superheroes (TV film)
1978 Hooper
Tarzan and the Super 7 (TV seriál)
1977 Hardcore
New Adventures of Batman, The (TV seriál)
Operation Petticoat (TV seriál)
1975 Nevada Smith (TV film)
Specialist, The
1974 Partizani (TV seriál)
Partizani
Shazam! (TV seriál)
1973 Poor Devil (TV film)
1972 Curse of the Moon Child
Eyes of Charles Sand, The (TV film)
1971 The Marriage of a Young Stockbroker
1969 Girl Who Knew Too Much, The
1968 Alexander the Great (TV film)
1967 Batgirl (TV film)
1966 Batman
Batman (TV seriál)
1965 Mara of the Wilderness
Quattro inesorabili, I
The Outlaws Is Coming
1964 Robinson Crusoe on Mars
1963 Tammy and the Doctor
Voják v dešti
1962 Geronimo
1959 Hoši z Filadelfie
The Detectives (TV seriál)
The FBI Story
1957 Voodoo Island

Dokumentární

2013 I Know That Voice
Superheroes: A Never-Ending Battle (TV seriál)
2009 Family Guy: The Story So Far... (TV film)
2008 Pioneers of Television (TV seriál)
The Wrecking Crew - a.z.
2006 Look, Up in the Sky: The Amazing Story of Superman (TV film)
2002 De Superman à Spider-Man: L'aventure des super-héros - a.z.
TV Road Trip (TV film)
2001 Nuclear Rescue 911: Broken Arrows & Incidents
1999 Bewitched: The E! True Hollywood Story (TV film)
Hollywood's Hot Wheels (TV film)
1997 Hollywoodská láska (TV seriál)
1994 A&E Biography: Stooges - The Men Behind the Mayhem (TV film)
1989 Action Heroes of Movies & T.V.: A Campy Compilation - a.z.
Batmánie
1987 Biography (TV seriál)
1970 Fountain of Groovy, The (TV film)
Hollywood Blue

TV pořady

2012 Sígři ve výslužbě: Made in USA (TV pořad)
2001 100 Greatest Kids TV Shows, The (TV pořad)
1999 The Late Late Show with Craig Kilborn (TV pořad)
1996 Sunday Show, The (TV pořad)
1994 Howard Stern (TV pořad)
1985 The 37th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1965 The Dating Game (TV pořad)
1964 The Hollywood Palace (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)

Režijní filmografie

Dokumentární

2002 Pet Star (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace