foto

Pavol Mikulík

  • nar. 2.3.1944
    Prešov, Slovenský stát
  • zem. 27.11.2007 (63 let)
    Bratislava, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Slovenský herec a režisér, Pavol Mikulík, sa narodil 2.3.1944 v Prešove. Už od skorej mladosti sa venoval umeniu. Spolu s bratom Petrom (významný režisér) začali navštevovať detskú rozhlasovú družinu v Bratislave. Mal iba sedem rokov, keď stvárnil prvú veľkú postavu. Tu sa stretol s neskorším kamarátom a spolužiakom Stanom Dančiakom.

Ľubo Roman, Stano Dančiak či Marián Labuda boli jeho spolužiaci na VŠMU v Bratislave, ktorú absolvoval v roku 1965. Neskôr sám na tejto škole vyučoval a v roku 1990 bol dokonca prorektorom.  Po škole ihneď nastúpil na prvú scénu do SND v Bratislave, kde bol do roku 1968. Odišiel do divadla Korzo a po jeho zrušení prešiel do Novej scény, tu bol v rokoch 1977 – 1980 umeleckým šéfom súboru. Neskôr sa vrátil do SND, kde bol až do roku 1994.

Pavol Mikulík hral asi v 500 filmoch a inscenáciách. Vo filme si zahral už v roku 1954, v snímke režiséra Andreja Lettricha, Drevená dedina. V diele toho istého režiséra si zahral ešte ako študent (Mŕtvi neplačú, 1965). Hral v mnohých televíznych dielach, ako napríklad Safari, Alžbetin dvor či slávny Mário a kúzelník, ktorý vyhral cenu na MTF Monte Carlo.

Pavol Mikulík hral vo viacerých významných dielach, napríklad Južná pošta, Perinbaba či Tisícročná včela, ktoré patria k tomu najlepšiemu čo sa na Slovensku natočilo. Preslávil sa aj ako dabér, keď nadaboval hlavnú postavu v poľskom filme Mastičkár.

Pavol Mikulík sa preslávil aj ako kuchár. Vydal knihu receptov a natáčal reláciu o varení v televízii. Po jednom natáčaní v Košiciach ho postihla mozgová príhoda. Práve Stano Dančiak ho našiel na hotelovej izbe. Po jeho zásahu previezli Pavla do nemocnice, čím mu zachránil život. Zostal pripútaný na invalidný vozík. Neskôr mu amputovali nohu. Po príchode z nemocnice nemal Pavol kde bývať, lebo k bývalej manželke, s ktorou žil 26 rokov sa nechcel nasťahovať. Pomohol mu kamarát  Ľubo Roman, ktorý ho ubytoval vo svojom penzióne. 

Pavol sa nevzdal, bojoval a za pomoci kamarátov, lekárov a mladej študentky Miriam Kičiňovej žil svoj ťažký život. V roku 2003 vydal knihu spomienok s názvom „A just nie!“. Dokonca ho dostali do divadla, kde hral rolu invalida.

Pavol Mikulík bol mnohokrát ocenený. V roku 2000 mu bolo udelené ocenenie Krištáľové krídlo a v televíznom ocenení OTO bol uvedený do siene slávy. Herec, režisér, vysokoškolský učiteľ zomrel 27.11.2007 v Bratislave, keď ho zradilo jeho veľké srdiečko.

Luboš "klúčik" Klučár

Herecká filmografie

2002 Na konci hry (TV film)
1997 Bakalárske návraty 1998 (TV seriál)
1993 Profesor Bernhardi (TV film)
Pustatina lásky (TV film)
1992 Chaos (divadelní záznam)
Neznámy (TV film)
Oneskorené kvety (TV film)
Romulus Veľký (TV film)
1991 Dido (TV film)
Dobrodinec (TV film)
Havran (TV film)
Koleso osudu (TV film)
Rozruch na onkológii (TV film)
Štúrovci (TV seriál)
Zadný vchod alebo rozkoše v utorok po polnoci (divadelní záznam)
1990 Fuente ovejuna (TV film)
Poslední (TV film)
Šípková Růženka
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Evropa tančila valčík
Kamene (TV film)
Mann im Salz, Der (TV film)
Muž, ktorý skorumpoval Hadleyburg (TV film)
Núraddín Ali a Anísaldžalísa (TV film)
Pani Berta Garlanová (TV film)
Spálená košeľa (TV film)
Village Romeo and Juliet, A
1988 Hurá za ním
Prípad poručíka Seeborna (TV film)
Správca skanzenu
Šesťkrát žena (TV film)
Ženatý cez deň, slobodný v noci (TV film)
1987 Gottšalk (TV film)
Henrich IV. (divadelní záznam)
Južná pošta
Koník z ebenu (TV film)
Kto zaplatí nohavice (TV film)
Páni Glembayovci (divadelní záznam)
Smrť s fotografiou (TV film)
Tá tajovská voda mútna (TV film)
Úsmev diabla
1986 Alžbetin dvor (TV seriál)
Dráma (TV film)
Eygletiérovci (TV film)
Keby to naši vedeli (TV film)
Kráľ a rozprávkar (TV film)
Ľudmilka (TV film)
Safari (TV seriál)
Šťastie na dobierku (TV film)
Zakázané uvoľnenie
1985 Ako sa husár učiteľom stal (TV film)
Hluchý muž na hranici (TV film)
Perinbaba
Sršne v úli (TV seriál)
1984 Aj múdry schybí (divadelní záznam)
Čistá biela stena (TV film)
Ján Literát (TV film)
Lampáš malého plavčíka
Lev Tolstoj
Loktibrada (TV film)
Martyre de Saint Sébastien, Le (TV film)
Navráťte sa k otcom svojim (TV film)
O sláve a tráve
Profesor na bielom koni (TV film)
Štyria (TV film)
Zločin Arthura Savilla (TV film)
1983 Chrobák v hlave (TV film)
Kľúče od mesta (TV film)
Krokodíl (TV film)
Mefisto a Faust v Paríži (TV film)
Oči plné snehu (TV film)
Putování Jana Amose
Radosť žiť (TV film)
Tisícročná včela
Tisícročná včela (TV seriál)
1982 Delenie majetku (TV film)
Hráč na vlastnú päsť (TV seriál)
Chuť vody (TV film)
Krkavci (TV film)
Kronika (TV film)
Oddychový čas pre sudcu (TV film)
Plač pre syna (TV film)
Špiónka v galérii (TV film)
Thibaultovci (TV film)
1981 Autoservis (TV film)
Deň bez anjela (TV film)
Návšteva
Nedokončená partia (TV film)
Rembrandt van Rijn (TV film)
Služobná cesta (TV film)
1980 A teraz sa rozhodni (TV seriál)
Bakalári (TV seriál)
Baranček rovno z rozprávky (TV film)
Čarodejkina pravnučka (TV film)
Druhovia (TV film)
Hosť k štedrovečernému stolu (TV film)
Katedra etiky (TV film)
Macbeth (divadelní záznam)
Odveta
V láske je naša pravda (TV film)
Zbraně noci - síla dne (TV film)
1979 A pobežím až na kraj sveta
Bitka o Van Gogha (TV film)
Kresadlo (TV film)
Monsieur Batmanov (TV film)
Ráno pod mesiacom (TV film)
1978 Dnes platí regulačný stupeň č.6 (TV film)
Na pokraji rozumu (TV film)
Pohľadnica z Benátok (TV film)
Spadla z nebe (TV seriál)
Zbojníci (TV film)
1977 Bludička
Črty zo života (TV seriál)
Gomez (TV film)
Ja že mám strach? (TV film)
Medveď Mrmláč (TV film)
Orol a lastovička (TV film)
Popleta (TV film)
1976 Do posledného dychu
Mário a kúzelník (TV film)
Posledný pohárik (TV film)
Sen o Krištofovi Kolumbovi (TV film)
1975 Čokoládový hrdina (TV film)
Horúčka
Schody z mramoru (TV film)
Zamilovaný lev (TV film)
Zlaté jabĺčko pre Johanku (TV film)
1974 Medvedia tlapa (TV film)
Netrpezlivosť srdca (TV film)
Šuster, drž sa kopyta! (TV film)
Tajný agent (TV film)
Valentín a Valentína (TV film)
Zorenka (TV film)
1973 Ako ostrihať manžela (TV film)
Slávna chvíla tichého života (TV film)
Vymenená princezná (TV film)
1972 Anglická blcha v cárskom Rusku (TV film)
Večne mladá história (TV film)
1971 Ametystový kvet (TV film)
Čarodejnica (TV film)
V tieni vlkov (TV seriál)
1970 Debny (TV film)
Strieborný Neptún (TV film)
1969 Od štvrtka do zmŕtvychvstania (TV film)
Slávni detektívi a volské oko (TV film)
1965 Mŕtvi nespievajú (TV film)
1964 Každý týždeň sedem dní
1954 Drevená dedina

Dokumentární

1999 Na plné pecky (TV film)
1995 Viera Bálinthová - Herečka bez javiska (TV film)

TV pořady

1990 Stanislav Babinský - Život je nekompromisný bumerang (TV pořad)
1983 Keď sa láska rozladí (TV pořad)
1978 Recepty na šťastie (TV pořad)
1974 Ráčte vstúpiť (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)

Režijní filmografie

1965 Stratený list (TV film)

Fanoušci tvůrce