foto

Bronislav Poloczek

  • nar. 7.8.1939
    Horní Suchá, Slezsko, Polsko
  • zem. 16.3.2012 (72 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se v obci Horní Suchá na Karvinsku 7. srpna 1939. Již od roku 1956 byl členem polského souboru Těšínského divadla v Českém Těšíně. Svoji první filmovou roli si odbyl v romantickém filmu VALČÍK PRO MILION z roku 1960. Studium herectví na brněnské JAMU úspěšně dokončil o rok později. V divadle začínal nejdříve jako technický pracovník a od roku 1961 byl krátce v angažmá ve Slováckém divadle v Uherském Hradišťi, kde ztvárnil mj. roli Vilíka ve hře Měsíc nad řekou. Od roku 1963 působil tři roky v Krajském divadle v Mladé Boleslavi např. ve hře titulní Loupežník, Reaumur (Gorila ex machina) ale v roce 1966 odchází do angažmá v pardubickém Východočeském divadle.
V roce 1975 se stává členem Naivního divadla v Liberci pozdějšího Studia Ypsilon v Praze, zde si zahrál mj. ve hrách Třináct vůní, Mamzelle Nitouche nebo ve hře o Jaroslavu Haškovi Voni jsou hodnej chlapec, kde ztvárnil postavu Jaroslava Haška. Ve filmu se po několika menších rolích začíná pravidelně objevovat od konce 70. let. Zpočátku se objevuje v krimi filmech, v roli strážmistra Kuncíře si zahrál ve filmu SMRT NA ČERNO (1976), roli Zahna ve filmu SÁZKA NA TŘINÁCTKU (1977) nebo Ivo Richtera v další krimi filmu PAST NA KACHNU (1978). V roce 1979 ztvárnil role ve filmech HON NA KOČKU a v komedii PANELSTORY ANEB JAK SE RODÍ SÍDLIŠTĚ od režisérky Věry Chytilové a v roce 1980 za tyto dva filmy dostává na soutěži II. Čs. filmové Veselohry v Novém Městě nad Metují ceny MěNV za herecký výkon.
V 80. letech ztvárnil mnoho filmových, televizních i seriálových rolí ale žádná z nich nebyla hlavní a většinou se jednalo o vedlejší role ať už výpravčího, hajného, lékaře či řezníka, tajemníka nebo náčelníka VB. Nejznámější role ztvárnil převážně v komediích ale i v dramatech např. POZOR VIZITA (1980), KALAMITA (1980), VÍTR V KAPSE (1982), RUMBURAK (1984), JÁ NEJSEM JÁ (1985) či COPAK JE TO ZA VOJÁKA (1987). Objevil se v seriálech jako LÉTAJÍCÍ ČESTMÍR režiséra Václava Vorlíčka nebo CHLAPCI A CHLAPI od televizního režiséra Evžena Sokolovského.
V roce 1988 opustil studio Y a stal se členem činohry Národního divadla, kde ztvárnil kolem čtyřiceti nejrůznějších postav. Mimojiné si zahrál v inscenaci David a Goliáš od Václava Štecha, Pygmalion, ve hře Cyrano z Bergeracu od Edmonda Rostanda, Král Jindřich IV., Paličova dcera, Ženitba, Rok na vsi od bratří Mrštíků, v Jiráskově Lucerně, či ztvárnil postavu Kašpara Šmejkala ve hře NAŠI FURIANTI od Ladislava Stroupežnického. Společně s Emilií Vašáryovou si zahrál v televizní inscenaci rakouského dramatika Petera Turriniho s názvem JOSEF A MARIE (2005). Za roli Josefa byl mj. nominován na Cenu Thálie 2006. 
V roce 1992 si zahrál ve filmu ČERNÍ BARONI podle románu Miloslava Švandrlíka roli kapitána Ořecha. O tři roky později je obsazen do role Pešáka v seriálu ŽIVOT NA ZÁMKU, který se dočkal celkově 52 dílů. Ve stejném roce přichází nabídka z TV Nova do připravovaného seriálu HOSPODA. Bronislav zde zahrál jednu ze svých nejznámějších seriálových rolí a to sice postavu štamgasty Tomáše Babuly. Ve filmu Filipa Renče REBELOVÉ (2001) ztvárnil postavu majora. V roce 2006 se nějakou dobu objevoval v “nekonečném“ seriálu ULICE jako manžel Jaroslavy Obermaierové.
V roce 2006 se mu ale zhoršil zdravotní stav. Především ho trápily nohy a chůze mu dělala velké problémy. O rok později se jeho zdraví zlepšilo, když si několikrát vyzkoušel pobyt v mrazící komoře při teplotě - 120 stupňů Celsia v beskydském rehabilitačním centru v Čeladné. Později ztvárnil roli Kampa ve filmu F. A. Brabce MÁJ a postavu astrologa Viga ve filmu Václava Vorlíčka SAXÁNA A LEXIKON KOUZEL, který se do kin dostal až v průběhu září roku 2011. Mezi jeho poslední filmové role patří ztvárnění detektiva Palečka v prvním díle trilogie BASTARDI z roku 2010.
Na sklonku života ho postihla srdeční příhoda. Později byl dlouhodobě upoután na lůžku ve Fakultní nemocnici na Královských Vinohradech, kde byl hospitalizován na III. interní kardiologické klinice. Zde také v časných ranních hodinách dne 16. března roku 2012 ve věku nedožitých 73 let zemřel. Poslední rozloučení s panem Poloczkem se konalo 23. března 2012 ve Velké obřadní síni strašnického krematória v Praze.

Zdeněk "Stocki" Blažek

Herecká filmografie

2014 Bastardi (TV seriál)
2011 Saxána a Lexikon kouzel
2010 Bastardi
2009 Vyprávěj (TV seriál)
2008 David a Goliáš aneb Pepička to zařídí (divadelní záznam)
Máj
2007 Josef a Marie (divadelní záznam)
2006 Naši furianti (divadelní záznam)
2005 Ulice (TV seriál)
2004 Nadměrné maličkosti: Čas grundlí (TV film)
Nadměrné maličkosti: Duch modrého pokoje (TV film)
Nadměrné maličkosti: Léčba neklidem (TV film)
2003 Hotovo! Konec. (divadelní záznam)
Útěk do Budína (TV seriál)
2002 Útěk do Budína
2001 Karlínská balada (TV film)
Politik a herečka (TV film)
Rebelové
Stříbrná paruka (TV seriál)
2000 Der Lebensborn - Pramen života
1999 Oběti: Přepadení (TV film)
1998 Atentát na ministra financí (TV film)
Genij vlasti (TV film)
Markétin zvěřinec (TV film)
1997 Jak jsme přečetli Čapka (TV film)
Pražský písničkář (TV seriál)
Princ (TV film)
Svatba (TV film)
1996 Hospoda (TV seriál)
Štěstí krále Alfonse (TV film)
1995 Bubáci pro všední den (TV film)
Divoké pivo
Playgirls
Rabín a jeho Golem (TV film)
Rok na vsi (divadelní záznam)
Z hříček o královnách: Dva pokoje ve Versailles (útržek francouzský) (TV film)
Život na zámku (TV seriál)
1994 Dreyfusova aféra (TV seriál)
Laskavý divák promine (TV seriál)
Třikrát baron Prášil (TV seriál)
V erbu lvice
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Hadí pohledy (TV film)
1992 A jsou li tu andělé? (TV film)
Černí baroni
Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Náhrdelník (TV seriál)
Poznej sebe sama (TV film)
Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
1991 Discopříběh 2
Mí Pražané mi rozumějí
Muž, který neměl důvěru (TV film)
Nepoužitelný Max (TV film)
Stíny včerejška (TV seriál)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Mechanoskopie (S02E06)
O Janovi a podivuhodném příteli (TV film)
Ta naše písnička česká II
Začátek dlouhého podzimu
Zpověď Dona Juana (TV film)
1989 Hody, hody, doprovody (TV film)
Chodník cez Dunaj (TV film)
Kolotoč a devět vnuků (TV film)
Králíci nemají jména (TV film)
Muka obraznosti
Poklad rytíře Miloty
Případy podporučíka Haniky (TV seriál)
1988 Čekání na Patrika
Chlapci a chlapi (TV seriál)
Nanečisto (TV film)
Rodáci (TV seriál)
Štek
1987 Copak je to za vojáka...
Devět kruhů pekla
Dům na Sahaře (TV film)
Miliónový chlap (TV film)
Morytát o velké poštovní loupeži (TV film)
Muž s maskou (TV film)
Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Pan rada v Paříži (E08)
Poslední leč Alfonse Karáska (TV film)
Víkend za milión
Zatmění všech sluncí (TV film)
1986 Ahoj sídliště (TV film)
Cena medu
Gottwald (TV seriál)
Chlapec do náručia (TV film)
Mladé víno
Moře nikdy neuvidím (TV film)
Návštěvní hodiny (TV film)
Otázka cti (TV film)
Povídka s dobrým koncem (TV film)
Sardinky aneb Život jedné rodinky (TV film)
Smrt krásných srnců
Šaty až na zem (TV film)
Štěstí má jméno Jonáš (TV film)
Velká filmová loupež
Vrať se, vše odpuštěno (TV seriál)
Zlá krev (TV seriál)
1985 Já nejsem já
O loupežníku Olbramovi (TV film)
Podfuk
Pohlaď kočce uši
Pozor, je ozbrojen (TV film)
Skok (TV film)
Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
Třetí patro (TV seriál)
Viola (TV film)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
Malý muž a velká žena (E02)
Sněhurčina smrt (E01)
Zapomeňte na Mozarta
Zelená léta
1984 Bergman a Bergman, detektivní kancelář (TV film)
Co je vám, doktore?
Hele, on letí!
Král Drozdí brada
Povídky malostranské: Doktor Kazisvět (TV film)
Příliš velká šance
Rumburak
1983 Faunovo velmi pozdní odpoledne
Kluk za dvě pětky
Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Létající Čestmír (TV seriál)
Pasáček z doliny
Radikální řez
Větrná setba (TV film)
Zámek Nekonečno
1982 Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
Větroplach (E10)
Dobrá Voda (TV seriál)
Dynastie Nováků (TV seriál)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Kuchařinka (E09)
Odstřel (TV film)
Plaché příběhy
Slaná růže
Únos Moravanky
Vítr v kapse
Vokno (TV film)
Zelená vlna
1981 Jak se peče štěstí (TV film)
Kalamita
Konečná stanice
Matěji, proč tě holky nechtějí?
Noc na zámku (TV film)
Pozor, vizita!
1980 Jak napálit advokáta
Jen si tak trochu písknout
Svítalo celou noc
Vindobóna (studentský film)
Ztracený manžel a zastřelený výhybkář (TV film)
1979 Arabela (TV seriál)
Hon na kočku
Housata
Jak se naučit švédsky (TV film)
Julek
Panelstory aneb Jak se rodí sídliště
Zlatí úhoři (TV film)
1978 Jak dostat tatínka do polepšovny (TV film)
Krejčík z Ulmu
Past na kachnu
Střepy pro Evu
1977 Sázka na třináctku
1976 Boty plné vody
Den pro mou lásku
Smrt na černo
Takzvaný večer na přidanou (divadelní záznam)
1975 Dvojí svět hotelu Pacifik
Matka (TV seriál)
Před požárem (E03)
Namátková kontrola (TV film)
1974 Slovácko sa nesúdí (TV seriál)
Zbraně pro Prahu
1970 Tvář pod maskou
Ucho
1969 Odvážná slečna
1960 Valčík pro milión

Dokumentární

2004 Jak šly dějiny (TV film) - a.z.
2003 Předčasná úmrtí: Herec od Boha (TV film)
1996 Žofín, ostrov vzpomínek a snů (TV seriál)

TV pořady

2010 45 let Ypsilonky (TV pořad)
2007 Chacha, cheche, chichi...! (TV pořad)
2003 Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
2001 SILVESTR 2001 (TV pořad)
2000 P.F. (TV pořad)
1999 Čtveráci (TV pořad)
Silvestr 99 (TV pořad)
Věšák (TV pořad)
1998 Zlatíčka (TV pořad)
1997 Bakaláři 1997 (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1994 Český bodyguard (TV pořad)
1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1991 Intenzivní kurs němčiny (TV pořad)
1990 Aby bylo veselo (TV pořad)
1982 Možná přijde i kouzelník (TV pořad)
1981 Jak byste se zachovali (TV pořad)
Takzvaný večer na přidanou (TV pořad)
1979 Tentokrát o satiře (TV pořad)
1978 Ypsilonka se baví (TV pořad)
1977 Rytmus v patách aneb Večer na přidanou (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace