foto

Daniel Landa

  • nar. 4.11.1968 (47 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Daniel Landa se narodil 4.11.1968 v Praze. V roce 1990 se oženil s Mirjam Müller, která je původem z Německa. Spolu vychovávají dcery Anastázii (1998) a dvojčata Roxanu a Rozálii (2003). V roce 1988 absolvoval na pražské konzervatoři obor hudebně-dramatický, avšak herectví se věnoval pouze příležitostně. Jako herec účinkoval v českých filmech - Proč, Černí baroni,... a v německém seriálu "Alles ausser Mord" pro televizní stanici PRO7.

Nejpodstatnější částí Landovy tvorby je hudba. Kromě toho, že je Daniel Landa známým zpěvákem, sám hudbu skládá, píše libreta a texty. Již v roce 1987 spolu s Davidem Matáskem zakládá kapelu Orlík. V roce 1992 se vydal na sólovou dráhu deskou Valčík (1992) a pokračující rozsáhlou diskografií (1994) - Chcíply dobrý víly, (1997) - Pozdrav z fronty, (1998) - Smrtihlav, (1999) - Konec, (2000) - Best of LANDA, (2002) - 9mm argumentů, (2003) – Vltava Tour. Dohromady obdržel třináct zlatých a šest platinových desek, v roce 2000 byl vyhlášen firmou EMI "nejúspěšnějším českým autorem za posledních deset let". V říjnu 2004 vyšlo u vydavatelství Sony Music jeho poslední autorské album Neofolk, které vyhlásila IFPI za nejprodávanější desku roku. Na konci roku 2004 se na trhu objevil také záznam benefičního koncertu pod názvem Večer s písní Karla Kryla pro český národ. Landova interpretace Krylovy písně Morituri Te Salutant byla zvolena hitem roku 2004. Minulý rok vydal záznam koncertů Bouře 2005 na CD a DVD. Daniel Landa se stal již dvakrát stříbrným slavíkem v hlasování o nejoblíbenějšího zpěváka.

V roce 1996 napsal společně s manželkou Mirjam Müller-Landa scénář a hudbu k dirty muzikálu Krysař, který se hrál také v Rakousku a na Slovensku. V roce 2002 se Krysař vrátil v obnovené premiéře označován jako "kultovní", ale již bez Dana Landy v roli Krysaře. Muzikál byl znovu nastudován a divadlo Kalich jej uvedlo ve 100 exkluzivních představeních. Dalším autorským počinem pro muzikálová prkna je muzikálové drama Tajemství, které Daniel Landa premiéroval v březnu 2005 v divadle Kalich.

Daniel píše kromě písní také scénáře k filmům. Realizován byl scénář "Zvláštní schopnosti". Landa se dále věnuje tvorbě scénické hudby k filmům (např. Udělení milosti se zamítá (2002) a Gambit (2001), za které obdržel cenu "Zlaté ovladače" v kategorii "televizní film - hudba", divadelním představením a televizním inscenacím ("Ex offo").

Daniel Landa se ovšem nevěnuje pouze hudbě. Od roku 1996 úspěšně jezdil autokros, a to na profesionální úrovni - 6.místo v Evropě. V roce 1998 skončil šestý na ME v autokrosu a v roce 1999 byl vyhlášen mezi trucky nováčkem sezóny, v roce 2000 byl pátý v ME v truck racingu. V roce 2001 Dan opouští dráhu pilota trucků a usedá do vozu v soutěži rallye. V současné době jezdí rallye v kategorii N4.

V roce 2003 přepracoval Mozartovo Requiem do nové podoby "Rockquiem" (premiéra byla 3.8. 2003 v Obecním domě v Praze). Část výtěžku z tohoto projektu byla věnována Nadaci Malina, která byla založena v roce 2003 Danielem Landou a Romanem Krestou za účelem prevence v oblasti bezpečnosti silničního provozu. Jejím cílem je předcházet krizovým situacím na našich silnicí. Pod hlavičkou nadace Malina vzniklo již pět filmů (Bourá jen blb – pro všechny řidiče, Auto je zbraň – pro absolventy autoškol, a filmy pro děti Bezpečná cesta, Červený blesk a Soutěž), na kterých Daniel Landa přímo spolupracoval.

presskit k filmu Kvaska

Herecká filmografie

2016 Žito 44
2013 České století (TV seriál)
Den po Mnichovu (1938) (E02)
2010 TACHO
2007 Kvaska
Tajemství (divadelní záznam)
2006 Strážce plamene v obrazech
1995 Alles außer Mord - Tödlicher Irrtum (TV film)
1993 Zvláštní schopnosti (TV film)
1992 Bylo nebylo v jednom království (studentský film)
Černí baroni
Když vlci pláčou (studentský film)
Temná komora (TV film)
1990 Jen o rodinných záležitostech
Největší z Pierotů (TV seriál)
Tichá bolest
1989 Faust (TV film)
Kainovo znamení
1988 Rodáci (TV seriál)
1987 Copak je to za vojáka...
Proč?
1986 Pavučina
Případ Kolman (TV film)
1985 Třetí patro (TV seriál)

Dokumentární

2014 Karel Janeček, svět podle algoritmu (TV film)
2012 161>88 - a.z.
2011 Daniel Landa: Československo Tour 2008 (koncert)
Vozová Hradba (koncert)
2009 Landův lektvar lásky (TV film)
2006 Daniel Landa - Bouře (koncert)
Strážci plamene
2005 13. komnata Daniela Landy (TV film)
2004 Daniel Landa - Večer s písní Karla Kryla pro Český národ (koncert)
2003 Auto je zbraň
Bourá jen blb?
Daniel Landa - Vltava Tour 2003 (koncert)
2000 Daniel Landa (koncert)
1998 Skinheads v České Republice v 90. letech (TV film)
1995 Kdo je kdo - Daniel Landa (TV film)
1992 Kdo je kdo (TV seriál)
1991 Live in Bzenec (koncert)

TV pořady

2014 TGM: Talkshow Geni a Míši (TV pořad)
2012 Český slavík Mattoni 2012 (TV pořad)
Limuzína (TV pořad)
Lucie Vondráčková: Z dětské hvězdy českou slavicí (TV pořad)
Mixxxer (TV pořad)
2011 Pokondr live (TV pořad)
2010 Adela show (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
2008 Café X (TV pořad)
Intimní zpověď (TV pořad)
One Man Show (TV pořad)
2007 Magický Špilberk (TV pořad)
Peklo s Landou (TV pořad)
2006 Žito (TV pořad)
2005 Inbox (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1994 Eso (TV pořad)
Na vlastní oči (TV pořad)

Hudební videoklipy

2016 PSH: Fuck off (hudební videoklip) - a.z.
2014 Daniel Landa - Šmouha (hudební videoklip)
Daniel Landa: Uruz (hudební videoklip)
2013 Daniel Landa: Král a klaun (hudební videoklip)
Daniel Landa: Lagu (hudební videoklip)
2011 Daniel Landa - Bohemia (hudební videoklip)
Daniel Landa - Tacho I. (hudební videoklip)
2009 Daniel Landa: Díkůvzdání (hudební videoklip)
2007 Daniel Landa, Lucie Vondráčková - Touha (hudební videoklip)
Otevřete okno, aby duše mohla ven (hudební videoklip)
2006 Hlava kance (hudební videoklip)
2005 Daniel Landa - Volám (hudební videoklip)
2004 Daniel Landa - Karavana mraků (hudební videoklip)
Daniel Landa: Protestsong (hudební videoklip)
2003 Daniel Landa - Dies Irae (hudební videoklip)
Daniel Landa - Morituri Te Salutant! (hudební videoklip)
2002 Daniel Landa - Quantum tarantulí (hudební videoklip)
Daniel Landa: Tajemství (hudební videoklip)
Daniel Landa: Vltava (hudební videoklip)
2000 Daniel Landa - Třista z místa (hudební videoklip)
1999 Daniel Landa - Na obzoru ani mrak ani loď (hudební videoklip)
1998 Daniel Landa: Smrtihlav (hudební videoklip)
1997 Daniel Landa: Pozdrav z fronty (hudební videoklip)
Daniel Landa: 1938 (hudební videoklip)
1995 Daniel Landa - Včera mě někdo... (hudební videoklip)
Daniel Landa - Ztracení hoši (hudební videoklip)
1993 Daniel Landa: Jó, ulice! (hudební videoklip)
Daniel Landa: Motýlek (hudební videoklip)
Daniel Landa - Přízraky (hudební videoklip)
1990 Orlík - Čech (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

2011 Touha (divadelní záznam)
2010 TACHO
2007 Kvaska
2003 Krysař
2002 Udělení milosti se zamítá (TV film)
2001 Chytit vítr (TV film)
2000 Gambit (TV film)
Inferno
Krysař (divadelní záznam)
1998 Ex offo (TV film)
1993 Zvláštní schopnosti (TV film)
1992 Bylo nebylo v jednom království (studentský film)
Když vlci pláčou (studentský film)

TV pořady

1999 Haló, hudba (TV pořad)

Hudební videoklipy

2014 Daniel Landa - Šmouha (hudební videoklip)
Daniel Landa: Uruz (hudební videoklip)
1999 Daniel Landa - Na obzoru ani mrak ani loď (hudební videoklip)

Producentská filmografie

2007 Kvaska

Scenáristická filmografie

2010 TACHO
2000 Krysař (divadelní záznam)
1993 Zvláštní schopnosti (TV film)
1992 Bylo nebylo v jednom království (studentský film)
Když vlci pláčou (studentský film)

Hudební videoklipy

2011 Daniel Landa - Tacho I. (hudební videoklip)
2002 Daniel Landa - Quantum tarantulí (hudební videoklip)
2000 Daniel Landa - Třista z místa (hudební videoklip)
1995 Daniel Landa - Včera mě někdo... (hudební videoklip)
Daniel Landa - Ztracení hoši (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Dokumentární

2004 Daniel Landa - Večer s písní Karla Kryla pro Český národ (koncert)

Hudební videoklipy

2011 Daniel Landa - Bohemia (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(497)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace