foto

Alois Švehlík

  • nar. 30.7.1939 (77 let)
    Pardubice, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Alois Švehlík se narodil v roce 1939 v Pardubicích. Spolu se svým bratrem Jaroslavem už odmala tíhnul k divadlu a hrál u Salesiánů. Vystudoval strojní průmyslovku a po základní vojenské službě krátce pracoval v továrně, kde se seznámil se svou budoucí ženou. Brzy ho ale definitivně zlákalo divadlo a nastoupil jako elév do Středočeského divadla v Kladně. Postupně prošel oblastními divadly v Mostě, Olomouci a Liberci. Na jeho příkladě lze demonstrovat, proč se mladí herci zuby nehty drželi v Praze a odmítali se stěhovat na oblast. Dokud Švehlík působil v oblastních divadlech, filmaři o něj přes jeho nesporné herecké kvality nejevili zájem.

Dveře do světa filmových a televizních studií se otevřely teprve poté, co herec přesídlil do Prahy. Od poloviny 70. let se začal objevovat v menších filmových a televizních rolích. Zahrál si např. ve válečných snímcích SOKOLOVO a OSVOBOZENÍ PRAHY, ve filmech DÝM BRAMBOROVÉ NATĚ, MLADÝ MUŽ A BÍLÁ VELRYBA či KONCERT NA KONCI LÉTA. Větší roli otce hlavního hrdiny ztvárnil v dětské sci-fi ODYSSEUS A HVĚZDY. V 80. letech získal role v seriálech DOBRÁ VODA a BYLO NÁS ŠEST, ve snímku SMRT KRÁSNÝCH SRNCŮ byl obsazen do role rozvědčíka.

V 90. letech se začal více prosazovat v televizní tvorbě. Objevil se např. v televizní povídce na motivy Karla Čapka UKRADENÝ KAKTUS, v zajímavé inscenaci PILÁT PONTSKÝ, ONOHO DNE nebo jako jeden z důstojníků v ČERNÝCH BARONECH. Režisér Troška mu nabídl vděčnou roli mlynáře v pohádce PRINCEZNA ZE MLEJNA i v jejím pokračování. V poslední době mohli diváci Švehlíka vidět v záporných rolích jako agresivního manžela Vladimíra v televizním filmu HADÍ TANEC nebo jako vysokého důstojníka STB v inscenaci SWINGTIME.

Alois Švehlík je dlouholetou oporou činohry Národního divadla, v současnosti patří mezi hereckou špičku tohoto souboru. Česká televize natočila záznam některých her, kde diváci mohou obdivovat jeho herecké mistrovství. K nejvýznamnějším rolím na prknech Národního divadla patří Jack v McPhersonově komedii Na cestě duchů, Willy Loman v Millerově Smrti obchodního cestujícího nebo John Gabriel Borkman v Ibsenově stejnojmenné hře. Na letních Shakespearovských slavnostech na Pražském hradě si zahrál Malvolia ve Večeru tříkrálovém. Za účinkování ve hře Z cizoty, kterou inscenovalo Divadlo Na zábradlí, byl nominován na cenu Alfreda Radoka.

Výborných výsledků dosáhl Švehlík na poli dabingu. Jeho hlasem mluví postavy z filmů STARMAN, NÁVRAT DO BUDOUCNOSTI 2, ve VÁLCE ROSEOVÝCH daboval Dannyho deVita. Je jedním z hrstky herců, kteří cenu Františka Filipovského za mistrovství v dabingu získali opakovaně. V roce 1999 byl oceněn za nadabování Waltera Lloyda ve filmu TERČ, další cenu obdržel za dabing Antonyho Quinna v roli Bomboliniho ve snímku TAJEMSTVÍ SANTA VITTORIE. Snad nejlepší výkon podal ale ve filmu LEPŠÍ UŽ TO NEBUDE, kde namluvil hlavního hrdinu v podání Jacka Nicholsona.

Alois Švehlík má tři děti, dvě dcery a syna Davida, který je rovněž hercem. Spolu si zahráli v televizním filmu OPERACE SILVER A. Cesta Aloise Švehlíka k úspěchu byla dlouhá, ale tento herec zraje jako víno a své nejlepší role ztvárnil v době, kdy jiní už pomýšlejí na důchod.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

2016 Já, Mattoni (TV seriál)
Lída Baarová
2014 České století (TV seriál)
Ať si jdou (1992) (E09)
Poslední hurá (1989) (E08)
2013 Hořící keř
2012 Policajti z centra (TV seriál)
2011 Alois Nebel
2010 Alma (TV film)
Cesty domů (TV seriál)
Hlava-ruce-srdce
2009 Stínu neutečeš
2008 Divnovlásky (TV film)
2007 Operace Silver A (TV film)
Trapasy (TV seriál)
Tři životy (TV film)
2006 Letiště (TV seriál)
Nadměrné maličkosti: Jubileum (TV film)
Naši furianti (divadelní záznam)
Swingtime (TV film)
2005 Černá karta (TV film)
Eden (TV seriál)
Leasing (TV film)
Oběti: Hadí tanec (TV film)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2004 Bolero
I ve smrti sami (TV film)
Pojišťovna štěstí (TV seriál)
2003 ...a stoupej do slunce! (TV film)
Bankrotáři (TV film)
Falešné obvinění (TV film)
2002 Vyvraždění rodiny Greenů (TV film)
2001 Princezna ze mlejna 2 (TV seriál)
2000 Der Lebensborn - Pramen života
Smrt Hippodamie (divadelní záznam)
1999 Cesta bez průvodce (studentský film)
Návštěva staré dámy (TV film)
Ošklivá princezna (TV film)
Pán hradu (TV film)
Princezna ze mlejna 2
1998 Genij vlasti (TV film)
Listonošky (TV film)
1997 Měsíc pro smolaře (divadelní záznam)
Pražský písničkář (TV seriál)
Výchova dívek v Čechách
Žena v kleci (TV film)
1995 Klekání zvoníme (TV film)
1994 Hořké víno (TV film)
Návštěvní doba (divadelní záznam)
Princezna ze mlejna
Princezna ze mlejna (TV seriál)
1993 Kryštof a Kristina (TV film)
Mistr Kampanus (TV film)
Strašidla a spol. (TV seriál)
1992 Černí baroni
Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Náhrdelník (TV seriál)
Peklo (TV film)
Pohádka o prolhaném království (TV film)
Shapirovy rukopisy (TV film)
Tři dary lásky (TV film)
1991 Muž, který neměl důvěru (TV film)
O těch Martinových dudách (TV film)
Pilát Pontský, onoho dne (TV film)
1990 Dcera národa (TV film)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
První detektivní sbor (S02E02)
O nebojácné Bětce (TV film)
Trojlístek (TV seriál)
Ukradený kaktus (TV film)
1989 Divoká srdce
Morové povětří (TV film)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Případy podporučíka Haniky (TV seriál)
Setníkův štít (TV film)
1988 Advokát ex offo (TV seriál)
Čekání na Patrika
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
1987 Dům na Sahaře (TV film)
Hláska (TV film)
Karanténa (TV film)
Narozeniny režiséra Z. K.
Nepolepšitelný starý muž (TV seriál)
Outsider
Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Příběh z dovolené (E09)
1986 Bylo nás šest (TV seriál)
Gottwald (TV seriál)
Každý má svůj den (TV film)
Kus života (TV film)
Pan Pickwick (TV film)
Smrt krásných srnců
Trvale jasno (TV film)
Zikmund, řečený šelma ryšavá (TV film)
1985 Případ Jaruška (TV film)
Výjimečná situace
1984 Dlouhý čas naděje (TV film)
Kariéra
Křižovatka (TV film)
Malý Démosthénes
Na dosah ruky (TV seriál)
Povídky malostranské: Doktor Kazisvět (TV film)
Sanitka (TV seriál)
Sen noci svatojanské (divadelní záznam)
Všechno nebo nic
1983 Stříbrný smrček (TV film)
Tři mušketýři (TV film)
1. Máj v Národním divadle roku 1898 (TV film)
1982 Čtverec mizení (TV film)
Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
Dobrá Voda (TV seriál)
Od sedmi do čtyř (TV film)
1981 Až já budu velká (TV film)
Okres na severu (TV seriál)
Víkend bez rodičů
V týlu nepřítele
1980 Havárie (TV film)
Muž přes palubu
Romaneto
1979 Inženýrská odysea (TV seriál)
Koncert na konci léta
Momicheto i zmeyat
Paragraf 224
1978 Etudy do skicáku (studentský film)
Hrozba
Karafiát (TV film)
Malíř Jörg Ratgeb
Melodie bílého klavíru (TV film)
Mladý muž a bílá velryba
Zastretý farebný svet (TV film)
1977 Smuteční hudba za padlé hrdiny (TV film)
Tichý Američan v Praze
Žena za pultem (TV seriál)
1976 Dobrý den, město
Dým bramborové natě
Muž na radnici (TV seriál)
Noc klavíristy
Odysseus a hvězdy
1975 Město nic neví
Muži jdou ve tmě (TV film)
Nepokojná láska (TV seriál)
Obtíže rovin (TV film)
Osvobození Prahy
Profesoři za školou
1974 Hodinky bez vodotrysku (TV film)
Píšťalka pro dva (TV film)
Sokolovo
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Kukačky (TV film)
Větrné moře

Dokumentární

2015 Backstage: Othello, benátský mouřenín (TV film)
2014 Krajinou domova (TV seriál) - vyp.
2013 Radokova Trojská válka (TV film)
2011 Janinka (TV film)
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
2000 Film o filmu: Princezna ze mlejna 2 (TV film)
Vzpomínání na Jiřího Sováka (TV film)

TV pořady

2014 Srdce pro děti 2014 (TV pořad)
2011 Splněná přání - Srdce pro děti (TV pořad)
2010 VIP zprávy (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
2005 Ceny Thálie 2004 (TV pořad)
1998 Bakaláři 1998 (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace