foto

Margherita Buy

  • nar. 15.1.1962 (54 let)
    Řím, Lazio, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Margherita Buy je italská herečka narozená 15. ledna 1962 v Římě. Příjmení Buy pochází z Francie. Dědeček jejího dědečka byl lékařem a ještě pamatoval Napoleonovu armádu. Její dědeček byl také v armádě. Vystudoval vojenskou akademii a byl plukovník pěchoty. Přestěhoval se do Toskánska následně do Benátek. I rodina její matky pocházela z Toskánska.

Margherita je jednou z nejúspěšnějších a nejoceňovanějších hereček „nové“ generace. Získala nejvíce ocenění Ciak d'oro, s Virnou Lisi nejvíce Stříbrných stuh a tak dále, ale k tomu později.

Margherita po dokončení střední školy nastoupila na Akademii dramatického umění (Accademia Nazionale d'Arte Drammatica Silvio D'Amico), kterou úspěšně vystudovala. Zde se také setkala se svým budoucím manželem, hercem a režisérem Sergio Rubinim. K filmu se dostává Margherita roku 1988 po několikaleté zkušenosti z divadelních prken a z televize. Její televizní počátky jsou roku 1983 ve filmu FLIPPER v roli Anniny.

Ve filmu debutuje roku 1986 ve snímku LA SECONDA NOTE jako Lea. DOMANI ACCADRA (1988) je film ve kterém si zahrála Veru a hlavně se mohla setkat s Ciccio Ingrassiou. Snímek LA SETTIMANA DELLA SFINGE (1990) a její role Glorie se staly startovním metou k dobývání ocenění. Za tuto roli obdržela na filmovém festivalu v San Sebastiánu „Silver Seashell“, cenu pro nejlepší herečku. Roku 1990 také hraje po boku svého manžela Sergia Rubiniho (svatba se konala v tomto roce) jako Flavia ve filmu LA STACIONE. Pro Sergia to byl také režisérský debut. I když se Margherita a Sergio rozvedli, zůstávají stále v kamarádském vztahu a Rubini je jedním z hlavních „spolupracovníků“ Margherity. Ta také často natáčela s Giuseppem Piccionim či Cristinou Comencini. S bývalým manželem Rubinim má za sebou opravdu mnoho snímků a tak jen pro příklad COMMEDIASEXI (2006) či ČERNÁ OVCE (L´ UOMO NERO) – 2009.

Roku 1994 hrála Margherita v oceňovaném francouzském snímku NEJMILEJŠÍ SYN. Roku 1995 hrála hlavní roli Claudii Bertelli v komedii Maria Monicelliho o rebelce a svobodné matce Claudii ve filmu FACCIAMO PARADISO. Snímek je portrét italské společnosti po druhé světové válce s vývojem až do současnosti. S režisérem Carlo Verdonem natočila úspěšné komedie BLÁZNIVÁ LÁSKA (1992) a MŮŽEMĚ SNAD ZA TO ? (2003). S krásnou hudbou Moricconeho přišlo v roce 2006 Tornatoreho drama NEZNÁMÁ (LA SCONOSCIUTA), kde hrála Margherita právničku. Film obdržel 17 různých cen a dalších 17 nominací. V roce 2002 ve filmu IL PIU BEL GIORNO DELLA MIA VITA (NEJLEPŠÍ DEN MÉHO ŽIVOTA), hrála roli osamělé ženy, která začala „telefonní“ vztah s mužem, který volal na její číslo náhodou.

V roce 2001 natočil Ferzan Ozpetek tragický příběh pohledné Antonie, která přichází o manžela a není to jediná citová ztráta. Hlavní roli zvládla Margherita na jedničku. Stejný režisér jí roku 2007 obsadil do hlavní role Angeliky Pontesilli a film SATURNO CONTRO získává mnoho ocenění. S Ozpetekem spolupracuje Margherita roku 2012 na snímku MAGNIFICA PRESENZA. V roce 2011 hrála psychoanalytičku v Morettiho dramatu z prostředí Vatikánu HABEMUS PAPAM (MÁME PAPEŽE). V televizní tvorbě nelze opomenout roli Anny v seriálu PŘÍTELKYNĚ (AMICHE MIE) z roku 2008. Jedná se o takový italský SEX VE MĚSTĚ.

Margherita zatím byla ve své kariéře 22x oceněna a 15x nominována na nejrůznější ceny. David di Donatello Awards obdržela 5x (1991, 1999, 2004, 2005 a 2008), k tomu ještě osm nominací (1991, 1992, 1993, 1997, 2001, 2006, 2007 a 2010). Stříbrnou stuhu obdržela zatím 6x (1991, 2001, 2002, 2004, 2007 a 2008). Jediný úspěch by znamenal prvenství v těchto oceněních o které se momentálně dělí s Virnou Lisi. Italský Zlatý glóbus obdržela 5x (1987, 1992, 2001, 2006 A 2007) a jedenkrát byla nominována.Ostatní ocenění jsou z různých filmových festivalů (Benátky, Moskva…).

V roce 2001 se jí narodila dcera Caterina. Po rozvodu žije od roku 1999 s lékařem Renato De Angelisem. V roce 1994 byla v porotě Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách. Není žádným tajemstvím, že Margherita je povahově dost plachý, bojácný a zdrženlivý člověk. To sama potvrdila v několika rozhovorech.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

2016 La vita possibile
Nemiche per la pelle
Tyhle dny
2015 Io e lei
Mia madre
2014 La gente che sta bene
2013 Cestuji sama
Mi rifaccio vivo
2012 Com'è bello far l'amore
Magnifica presenza
Rosso e il blu, Il
Scoperta dell'alba, La
2011 Máme papeže!
2010 Genitori & figli:) - Agitare bene prima dell'uso
Happy Family
Matrimoni e altri disastri
2009 Černá ovce
Due partite
Spazio bianco, Lo
2008 Magická dobrodružství Pinocchia (TV film)
Přítelkyně (TV seriál)
2007 Saturno contro
Zamračené dny
2006 Commediasexi
Kajman
Neznámá
2005 Giorni dell'abbandono, I
Manuale d'amore
2004 Il siero della vanità
Maigret: La trappola (TV film)
Maigret: L'ombra cinese (TV film)
Návrat lásky
2003 Caterina va in città
Můžeme snad za to?
2002 Incompreso (TV film)
Più bel giorno della mia vita, Il
2001 Falešné vztahy
2000 Controvento
Ombra del gigante, L'
Tutto l'amore che c'è
1999 Fuori dal mondo
Vita che verrà, La (TV seriál)
1998 Sladké nicnedělání
1996 Cuori al verde
Il cielo è sempre più blu
Testimone a rischio
Va' dove ti porta il cuore
1995 Facciamo paradiso
1994 Nejmilejší syn
Prestazione straordinaria
1993 Arriva la bufera
Cominciò tutto per caso
Condannato a nozze
1992 Bláznivá láska
1991 Chiedi la luna
1990 Nádraží
Settimana della sfinge, La
1988 Domani accadrà
Giorni randagi, I
Grande storia d'amore, Una (TV film)
Nulla ci può fermare
1986 Diciottanni - Versilia 1966 (TV seriál)
1983 Flipper (TV film)

Dokumentární

2014 Ferite a morte (TV film)
2012 Carlo!

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace