foto

Jiří Krejčík

  • nar. 26.6.1918
    Praha, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 9.8.2013 (95 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Nepochybně jedním z nejvýznamnějších režisérů a scénáristů české kinematografie je pražský rodák Jiří Krejčík. Po maturitě se věnoval studiu techniky a během druhé světové války pracoval v barrandovských ateliérech jako statista. Čímž pronikl do světa filmu a brzy zatoužil po vlastní režijní práci. Začínal tvorbou krátkometrážních a reklamních snímků. Spolupracoval také například s výtvarníkem Jiřím Trnkou na hrané části kresleného filmu DÁREK.

První hraný celovečerní snímek natočil v r.1947 a byl jím TÝDEN V TICHÉM DOMĚ, na motivy Povídek malostranských od Jana Nerudy. Následoval film o osídlování českého pohraničí po druhé světové válce s názvem VES V POHRANIČÍ. V 50. letech byla jeho práce bohužel poznamenaná dobovou ideologií. Jedná se především o díla NAD NÁMI SVÍTÁ a FRONA. V r.1958 se podílel režií krátkého snímku Glorie na povídkovém filmu O VĚCECH NADPŘIROZENÝCH, kde se pokoušel adaptovat krátké prózy Karla Čapka. Za tento počin byl oceněn na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu 1959.

S příchodem let šedesátých, přichází podle mnohých vrchol Krejčíkovy tvorby, který odstartoval film VYŠŠÍ PRINCIP popisující smutné období heydrichiády, jenž získal také řadu různých ocenění a objevil pozdější velkou hvězdu českého filmu - herečku Janu Brejchovou. K dalším významným dílům patří povídkový snímek ČINTAMANI A PODVODNÍK či satirická komedie SVATBA JAKO ŘEMEN. V r.1967 Krejčík adaptoval hru známého irského dramatika Seana O´Caseyho Bedtime Story pod názvem PENSION PRO SVOBODNÉ PÁNY. Další velký úspěch zaznamenal v r.1979 životopisným filmem BOŽSKÁ EMA o slavné operní pěvkyni Emě Destinnové.

Posledním filmem Jiřího Krejčíka se stal v r.1984 PRODAVAČ HUMORU - satiristický pohled do zákulisí socialistického estrádního průmyslu. Od té doby se jeden z nejuznávanějších domácích filmařů věnuje výhradně práci pro televizi. Režisér Jiří Krejčík už se několikrát také objevil na filmovém plátně. Z jeho maličkých, ovšem nezapomenutelných rolí vyniká především nenasytný pan Karel z Menzelových SLAVNOSTÍ SNĚŽENEK a dále profesor Stárek v retrokomedii Jana Hřebejka PELÍŠKY.

Jiří Krejčík letos ( 2008) v plném zdraví oslaví 90. narozeniny.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Režijní filmografie

Herecká filmografie

2010 Cukrárna (TV seriál)
2009 Pamětnice
2004 Josef a Ly (TV seriál)
2001 O ztracené lásce (TV seriál)
1999 Pelíšky
1991 Labyrint
1986 Bylo nás šest (TV seriál)
1983 Slavnosti sněženek
1940 Maskovaná milenka

Dokumentární

2015 Herec: Ivan Mistrík (TV film) - a.z.
Můj Vladimír Pucholt (TV film)
2014 Československý filmový zázrak (TV seriál)
Magický Činoherní klub (TV seriál)
2013 Hoteliér
Příběhy slavných - Tichý komediant (TV film)
2012 Neviditelná ruka trhu: privatizace Barrandova (studentský film)
2011 Dlouhý srpen Jiřího Krejčíka (TV film)
Vzkaz Jiřího Krejčíka
24 (TV film)
2010 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna
2009 Zlatá šedesátá (TV seriál)
2008 Peníze Jiřího Krejčíka
13. komnata Pavla Landovského (TV film)
2006 Setkat se s filmem
2005 Pátrání po Ester
2003 Národ sobě aneb České moře v 18 přílivech (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
Vyššie princípy Ivana Mistríka
2001 Chaos (TV film)
2000 Bohemia docta aneb Labyrint světa a lusthauz srdce
Maturita v listopadu
Sametová kocovina
Zdeněk Liška (TV film)
1998 Vyšší principy Jiřího Krejčíka (TV film)
1996 Co dělat?

TV pořady

2008 Hvězda mého srdce (TV pořad)
Vzkaz (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
2001 Na kus řeči (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(135)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace