foto

Emmy Rossum

  • nar. 12.9.1986 (29 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Emmy Rossum započala svou hereckou kariéru ve věku sedmi let, když byla vybrána do Metropolitan Opera v Lincoln Center jako členka dětského souboru. Studovala klasické hlasové techniky a divadelní vědu. Hrála ve více než dvaceti operách, které nastudovala v pěti jazycích. Rossumová debutovala v televizi v roce 1999 v každodenním seriálu As the World Turns. Z jejích dalších televizních titulů jmenujme Law and Order a The Practice, televizní filmy Genius, Grace a Glorie a Příběh Audrey Hepburnové, za nějž získala velmi příznivé hodnocení kritiky.

Rossumová debutovala u filmu ve třinácti letech, když hrála apalačského sirotka ve snímku Songcatcher. Tento film získal Zvláštní cenu poroty v kategorii Vynikající výkon na MFF Sundance 2000 a její výkon jí vynesl nominaci na cenu Independent Spirit Award v kategorii Nejlepší debut. Režisér Clint Eastwood ji v roce 2003 obsadil po boku Seana Penna ve filmu Tajemná řeka. Následujícího roku se objevila po boku Jake Gyllenhaala v kasovním trháku Rolanda Emmericha Den poté.

Nejvíce je však známá díky roli Christine v dramatu/muzikálu režiséra Joela Schumachera Fantom opery, který je adaptací stejnojmenného divadelního fenoménu. Autor muzikálu Sir Andrew Lloyd Webber si Rossumovou vybral do role operní zpěvačky, která se stává prokletím divadelního Fantoma, jakkoli v době natáčení jí bylo teprve 16 let. Její výkon jí vynesl nominaci na Zlatý Globus v kategorii Nejlepší herečka v muzikálu a nebo komedii za rok 2004, dále také cenu National Board of Review v kategorii Nejlepší debut a také Broadcast Film Critics' Association Award v kategorii Nejlepší mladá herečka pro rok 2004. V roce 2006 nahrává album pro Geffen Records a také si zahrála roli Jennifer ve snímku Poseidon (režie Wolfgang Petersen).

ČSFD.cz

Herecká filmografie

2014 Before I Disappear
Comet
To nejsi Ty
2013 Nádherné bytosti
2011 Inside (TV seriál)
Shameless (TV seriál)
2009 Dare
Dragonball: Evoluce
2006 Poseidon
2004 Den poté
Fantom opery
2003 Nola
Tajemná řeka
2002 Vášnivost
2001 Americká rapsodie
V pohodě
2000 Osud tomu chtěl
Příběh Audrey Hepburnové (TV film)
Songcatcher
1999 Čmuchalové (TV seriál)
Génius (TV film)
1998 Grace a Glorie (TV film)
Jenom láska (TV film)
Z vlastní vůle (TV seriál)
1997 Advokáti (TV seriál)
1990 Právo a pořádek (TV seriál)
1956 As the World Turns (TV seriál)

Dokumentární

2006 Ničivá vlna (TV film)
1992 HBO First Look (TV seriál)

TV pořady

2016 Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2015 Late Late Show with James Corden, The (TV pořad)
The 21st Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
The 68th Annual Tony Awards (TV pořad)
2013 Skutečnost nebo kouzla (TV pořad)
The Hollywood Reporter Roundtables (TV pořad)
2012 Katie (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
2008 The Bonnie Hunt Show (TV pořad)
2007 Teen Choice Awards 2007, The (TV pořad)
2005 Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 4Pop (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1988 This Morning (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace