foto

Pavel Bobek

  • nar. 16.9.1937
    Praha, Československo
  • zem. 20.11.2013 (76 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Zpěvák rokenrolu a country music se narodil 16. září 1937 v Praze. Vystudoval gymnázium. V letech 1955-1961 studoval na Fakultě architektury a pozemního stavitelství ČVUT. Začal zpívat s fakultní skupinou FAPS. Působil v divadle Paravan (1959). Jako vystudovaný inženýr architekt nastoupil ke Sdružení velkovýkrmen, kde pracoval se svými vysokoškolskými kolegy (Mirek Černý a Petr Nárožný). V roce 1963 přijal nabídku od skupiny Olympic, kde byl sólovým zpěvákem, dvě sezony s ní vystupoval v programu Ondráš podotýká v divadle Semafor. V březnu roku 1964 nahrál s Olympicem rokenrolové tituly Sweet little sixteen, oh baby. Nazpíval duet se svým spolužákem z fakulty Pavlem Švábem Sealed with a kiss.

V roce 1965 odešel z Olympicu a začal zpívat s různými kapelami. Od roku 1966 zpíval nejčastěji s Country Beatem, s nimž se v roce 1967 stal stálým členem divadla Semafor. V Semaforu vystupoval až do roku 1990. Spolupracoval s textařem Jiřím Grossmannem. V roce 1970 jejich píseň Oh Ruby, nechtěj mi lásku brát obsadila 1. místo v hitparádě Supraphonu. O rok později dosáhla na 2. příčku písnička Houston. Rok 1975 byl pro Pavla Bobka zlomovým. V nahrávací společnosti Panton mu vyšlo velmi úspěšné album Veď mě dál, cesto má (Pojď stoupat jak dým, Má dívka N, Nedělní ráno). V roce 1978 mu vyšla nahrávka Pojď dál a zpívej a Lásko mě ubývá sil, která byla v letech 1980-81 po celých 13 měsíců v TOP 10 Supraphonu.

Od roku 1982 jezdil s koncertním programem Pár přátel mít se skupinou Groš a potom koncertně a studiově spolupracoval s pianistou Milošem Nopem a jeho manželkou Lídou Nopovou. V roce 1986 hrál v TV pohádce PLAVÁČEK. Pohádka byla natočena na motivy pohádky Tři zlaté vlasy děda Vševěda Karla Jaromíra Erbena. Po jeho boku hráli další zpěváci, např. Stanislav Hložek, Karel Černoch, Marie Rottrová, Laďka Kozderková aj. Pavel Bobek je držitelem Zlaté porty (1980) za zásluhy a rozvoj country music. Nazpíval duety např. s Marií Rottrovou (S tím bláznem si nic nezačínej) nebo Y. Přenosilovou (Cestou dlouhou).

Markéta "blackrain" Rejzková

Herecká filmografie

2011 Ostrov svaté Heleny
2008 Smutek paní Šnajderové
2006 Kde lampy bloudí
1998 Česká soda
1996 Maigret a hlava muže (TV film)
1993 Česká soda (TV seriál)
Fontána pre Zuzanu 2
Perfektní manžel
1990 Poslední motýl
1986 Plaváček (TV film)
1981 Buldoci a třešně
1979 Dům pro Helenu (TV film)
Hodinářova svatební cesta korálovým mořem
Inženýrská odysea (TV seriál)
1978 Decentní večer (divadelní záznam)
1977 Koncert pro mantinely (TV film)
1976 Koncert pre pozostalých
1971 Hop dva tři Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna ... (divadelní záznam)
1970 Návštěvní den č. 5 (divadelní záznam)
Návštěvní den č. 6 (divadelní záznam)
Návštěvní den Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna (divadelní záznam)
Návštěvní den Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna v Semaforu (divadelní záznam)
Pánský večírek (divadelní záznam)
Ten pes je váš? (divadelní záznam)
1969 Návštěvní den č. 2 (divadelní záznam)
Návštěvní den č. 3 (divadelní záznam)
Návštěvní den č. 4 (divadelní záznam)

Dokumentární

2011 Ahoj, Marie! (koncert)
2010 Oko nad Prahou
2009 Karel Gott 70 (koncert)
Neobyčejné životy (TV seriál)
Neobyčejné životy: Petr Nárožný (TV film)
2008 Po stopách hvězd (TV seriál)
2006 13. komnata Luďka Soboty (TV film)
13. komnata Pavla Bobka (TV film)
2005 Šimek šoumen (TV film)
2002 Olympic slaví 40 let (koncert)
Předčasná úmrtí: Poslední gróf (TV film)
Příběhy slavných (TV seriál)
2000 Drahý můj Jiří Grossmann (TV film)
Legendy folku a country (TV seriál)
1998 Bigbít (TV seriál)
Nevyjasněná úmrtí: Volný pád (TV film)
1997 Pavel Bobek - 60 let v americkém století (koncert)
1995 Pocta rokenrolovému králi (koncert)
1990 Byl prima kluk (TV film)
1988 Večírek (TV film)
1986 Vánoční koncert Karla Gotta (koncert)
1978 Johnny Cash v Praze (koncert)
1964 Horečka

TV pořady

2013 Ceny Anděl 2012 (TV pořad)
2012 Hity z Václaváku (TV pořad)
Živě na jedničce (TV pořad)
2011 Pološero (TV pořad)
2010 Slavná hudební čísla (TV pořad) - a.z.
2006 Čétéčko (TV pořad)
Hitparáda televizní zábavy (TV pořad)
2005 Žáci "pedagoga" Šimka (TV pořad)
2004 České maličkosti (TV pořad)
Kam zmizel ten starý song (TV pořad)
Na mušce (TV pořad)
Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2003 Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
2002 Abeceda hvězd (TV pořad)
Jsou hvězdy, které nehasnou (TV pořad)
2001 Dobroty (TV pořad)
SILVESTR 2001 (TV pořad)
Vánoce, Vánoce (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
P.F. (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Čtveráci (TV pořad)
Semafor má 40 (TV pořad)
Silvestrovský koktejl 1999 (TV pořad)
Silvestr ’99 aneb Paráda z Kavčích hor (TV pořad)
Věšák (TV pořad)
1998 DO-RE-MI (TV pořad)
Na plovárně (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
1997 Novoty (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1996 Je to jenom rokenrol (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1994 Čundrcountryshow (TV pořad)
1993 Činčin (TV pořad)
Takhle jsme to nemysleli (TV pořad)
1992 Chvilky s Miroslavem Horníčkem a jeho přáteli (TV pořad)
Šance (TV pořad)
1990 Hovory H ještě po dvaceti letech (TV pořad)
Šaráda (TV pořad)
1989 Silvestr, který se nevysílal (TV pořad)
1987 Klip klap (TV pořad)
Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
Zajíc v pytli (TV pořad)
1985 Videostop (TV pořad)
1982 Možná přijde i kouzelník (TV pořad)
Ve znamení kotvy (TV pořad)
1981 V divadélku pod věží (TV pořad)
1979 Ring volný (TV pořad)
Z melodie do melodie aneb Televizní samoobsluha (TV pořad)
1977 Silvestr na přání aneb Čí jsou hory Kavčí (TV pořad)
1976 Dostaveníčko (TV pořad)
Inventura Písniček pod rentgenem (TV pořad)
1973 Ze Soboty na Šimka (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)
1968 Hovory H (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace