foto

Miroslav Středa

  • nar. 18.5.1945 (71 let)
    Náchod, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Miroslav Středa spojil své umělecké začátky s rodným Náchodem, kde se původně vyučil seřizovačem textilních strojů, ve svém prvním zaměstnání v továrně se dostal k ochotníkům a začal účinkovat v Osvětovém domě v Náchodě. Herectví jej pohltilo a nakonec si podal přihlášku na brněnskou JAMU, kterou absolvoval v roce 1968. Jednu sezónu strávil v Divadle Petra Bezruče v Ostravě (1968-1969), na dalších deset let svou profesní dráhu spojil se Státním divadlem v Brně (1969-1979). Tady jeho dynamický herecký projev zaujal legendárního režiséra Zdeňka Kaloče, který dal Středovi několik výrazných hereckých příležitostí (Idiot, Jenůfa, Racek).

V roce 1979 přešel Středa do Činoherního klubu v Praze a tady zakotvil již natrvalo. Oproti Brnu se zde ale dostal do konkurence silných hereckých osobností a význam jeho rolí se výrazně zmenšil. Svou polohu našel v nevelkých, ale výrazných postavách, jejichž společným prvkem byly negativní charakterové rysy od falešné úskočnosti až po slabošství. Své herectví představil v hrách Marianniny rozmary, Dům, Bouře nebo Povídky z vídeňského lesa. Z výrazných a populárních představení Hráči nebo Hejtman z Kopníku byl v 80. letech pořízen televizní záznam.

Filmografie Miroslava Středy čítá sice desítky titulů pro film i televizi, uplatnil se ale spíše ve vedlejších až epizodních rolích. Ještě jako student JAMU se poprvé na filmovém plátně uvedl nevelkou postavou motockylisty v dramatu STUD (1967). Spolu s dalšími brněnskými herci se pak objevil v několika televizních filmech i seriálech produkovaných v Brně. Práce pro film byla u Středy spíše nárazová, jako příslušníka bezpečnosti jsme jej mohli zaznamenat v komedii ZLATÁ SVATBA (1972), později hrál mafiána Fofa v parodicky laděném snímku BULDOCI A TŘEŠNĚ (1981), kdy nahradil tragicky zemřelého Jiřího Hrzána. Výrazné záporné role, ovšem v zapomenutých filmech, dostal v titulech VÝJIMEČNÁ SITUACE (1985) nebo DYNAMIT (1989). Jeho zatím poslední filmovou rolí je postava královského posla v historickém dramatu V ERBU LVICE (1994).

Podstatně více příležitostí než film dala Středovi televize, kromě inscenací natočených v Brně a později i v Praze hrál v řadě televizních seriálů (DOKTOR Z VEJMINKU, 1982; SANITKA, 1984; SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE, 1986; O ZVÍŘATECH A LIDECH, 1994; KDYŽ SE SLUNCI NEDAŘÍ, 1996). Další výrazné uplatnění nachází Středa na poli dabingu, jeho hlas zazněl z řady známých filmů i seriálů, neméně důležitá je také jeho práce pro rozhlas.

Manželkou Miroslava Středy je herečka Hana Šedivá-Středová (*1953).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2015 Vraždy v kruhu (TV seriál)
Mrtvý v síti (E10)
2014 Stopy života - Až na věky (TV film)
Stopy života - Bílý střelec (TV film)
Stopy života - O život (TV film)
2012 Záblesky chladné neděle
2007 O uloupené divožence (TV film)
2004 Místo nahoře (TV seriál)
2000 Pra pra pra (TV seriál)
1999 Vincenz Priessnitz
1998 Hvězda života (TV film)
Ostuda (TV film)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Zdivočelá země
Zdivočelá země (TV seriál)
1996 O sirotkovi z Radhoště (TV film)
1995 Když se slunci nedaří (TV seriál)
Sen o krásné panně (TV film)
1994 O zvířatech a lidech (TV seriál)
V erbu lvice
1992 Komu šplouchá na maják (TV film)
1990 Jen o rodinných záležitostech
1989 Dynamit
Morové povětří (TV film)
Značka: Na dožití (TV film)
1988 Druhý dech (TV seriál)
Kdoví, kdy začne svítat (TV film)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Na dvoře je kůň, šéfe (TV film)
Třetí táta (TV film)
1987 Boty (TV film)
O nejchytřejší princezně (TV film)
Případ kapitána Bábovky (TV seriál)
1986 Cena medu
Preceptor (TV film)
1985 O chamtivém strašidle (TV film)
Pozor, je ozbrojen (TV film)
Profíci (TV film)
Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
Václava Kašpara den pátý (TV film)
Výjimečná situace
1984 Jestřábí věž (TV film)
Sanitka (TV seriál)
Žofka z Janovic (TV film)
1983 Hejtman z Kopníku (divadelní záznam)
Hráči (divadelní záznam)
Petra a Pavla (TV film)
Psí kůže (TV film)
Vzpurní svědkové (TV film)
1982 Doktor z vejminku (TV seriál)
Horí (TV film)
Nejhlavnější hodinky na světě (TV film)
Světlo z temnot (TV film)
Za humny je drak
Zelená vlna
1981 Buldoci a třešně
Upír z Feratu
1980 Zlatý náhrdelník (TV film)
1979 Poslední koncert (TV film)
1977 Daleko, hluboko, vysoko (TV film)
Krejčí Záševek a bradatý kámen (TV film)
Melouchář (TV film)
Muž, který nesmí zemřít (TV seriál)
Případ hodného vedoucího (TV film)
Sběratel (TV film)
Svatba (TV film)
1976 Jenůfa (TV film)
Racek (divadelní záznam)
1974 Deník psaný na vodu (TV film)
Ostrov Afrodity (TV film)
Potulné pohádkové divadlo (TV film)
Slovácko sa nesúdí (TV seriál)
1973 Kazisvěti (TV film)
Nultý kilometr (TV film)
1972 Zlatá svatba
1971 Legenda o živých mrtvých (TV seriál)
Zloděj (TV film)
1970 Pařížská komuna (TV film)
Růženko, spíte sama? (TV film)
1967 Stud
1965 Sjezd abiturientů (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace