foto

Benoît Delépine

  • nar. 30.8.1958 (58 let)
    Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Benoît Delépine, který psal původně scénáře ke komiksům (např. L’imposteur, La Bombe a God Killer), a Gustave Kervern (27. srpna 1962) se poprvé potkali před patnácti lety během práce na televizním satirickém pořadu s legendárními gumáky (Guignols de l’Info and Groland) a neméně úspěšném pořadu o rock and rollu (Le plein de Super).

Jako autorská dvojice však začali spolupracovat až před devíti lety na televizním pořadu Grolandsat o imaginární zemi. Díky liberální produkci mohli zkoušet, co všechno televizní formát snese. Během další televizní spolupráce (na pořadu Toc Toc Toc) se setkali s Mauricem Pialatem, který je povzbudil, aby se pustili do natáčení filmů. Než se tak stalo, vytvořili další televizní sérii - jakousi cyklistickou road-movie o anarchistovi, kterého doprovází poslíček pizz na mopedu (Don Quichotte de la Revoluccion).

Ke společnému filmovému debutu se dostali v roce 2004. V parodické vozíčkářské road movie Aaltra, která se stala festivalovým hitem, chtěli ukázat život, jaký dnešní filmy opomíjejí. Kombinovali v ní přiznanou kamerou se skrytou, napsané dialogy s improvizovanými, a lokace i charaktery objevovali v průběhu natáčení. Pozitivní odezva publika i kritiků je povzbudila k realizaci absurdní surrealistické komedie Avida o Salvadoru Dalím, jež se dostala do oficiálního výběru MFF v Cannes.

V roce 2008 natočili svou originální reakci na světovou finanční krizi a hromadné propouštění. Během práce na tomto snímku s názvem Louise-Michel, který běžel na podzim roku 2009 v českých kinech, také započala spolupráce s oceňovanou filmovou a divadelní herečku Yolande Moreauovou. Delépin a Kervern vyjma herců a hereček, které jsou podle jejich slov „mimo normy“, pracují především s neprofesionálními herci, mezi něž i po letech zkušeností řadí s upřímností i sebe.

Zdroj: Artcam

Scenáristická filmografie

2016 Saint-Amour
2014 Ablations
Enfin la fin
Prožitek blízké smrti
2012 Ablations
Made in Groland (TV seriál)
2010 Comme un chien
Na mamuta!
2008 Groland magzine (TV seriál)
Louise-Michel
2006 Avida
2004 Aaltra
2002 7 jours au Groland (TV seriál)
2001 Grolandsat (TV seriál)
Toc toc toc (TV seriál)
1998 Michael Kael contre la World News Company
1995 À l'arraché
1988 Guignols de l'info, Les (TV seriál)

TV pořady

1987 Nulle part ailleurs (TV pořad)

Režijní filmografie

Herecká filmografie

2014 Prožitek blízké smrti
2012 Made in Groland (TV seriál)
2008 Groland magzine (TV seriál)
Louise-Michel
2006 Avida
2004 Aaltra
2002 7 jours au Groland (TV seriál)
2001 Grolandsat (TV seriál)
Toc toc toc (TV seriál)
1998 Michael Kael contre la World News Company
1995 À l'arraché
Fleurs de Maria Papadopylou, Les
1974 Why Rock the Boat?

Dokumentární

2010 Mourir ? Plutôt crever !
1999 Guignols, les dix premières années, Les (TV film)

TV pořady

2015 Au fil de la nuit (TV pořad)
2010 Le petit journal (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2006 Salut les Terriens (TV pořad)
2002 Le pire du Morning Live (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1991 Bouillon de culture (TV pořad)
1987 Nulle part ailleurs (TV pořad)

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace