foto

Jiří Holý

  • nar. 27.11.1922
    Ružomberok, Slovensko, Československo
  • zem. 11.11.2009 (86 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jiří Holý se narodil 27. listopadu 1922 v Ružomberoku. Už od dětství se zajímal o košíkovou, lehkou atletiku, lední hokej a odbíjenou, o ochotnické divadlo a o výtvarno. Na přání rodičů absolvoval zprvu obchodní akademii a tři roky do uzavření vysokých škol se externě vzdělával na pražské UMPRUM u profesorů Pospíšila a Františka Muziky.

Po krátké době se rozhodl nastoupit na profesionální hereckou dráhu a během zaměstnání působil v Nezávislém divadle (1943 – 1944). Po osvobození, když se stal členem kolektivu Obratník (1945), prošel už jako samostatný činoherní herec Divadlem mladých pionýrů (1945 – 1946), pak zájezdovým Divadlem pod Plachtou (1946 – 1947), Zlínem (1947 – 1952), Ostravou (1952 – 1958) a jako herec, příležitostný scénograf a kostýmní výtvarník Pardubicemi (1958 – 1960).

Nakonec přešel do pražského Divadla E. F. Buriana (1960 – 1986), ze kterého odešel ze zdravotních důvodů na odpočinek. Jako charakterní herec se Jiří Holý záhy dostal ke stěžejním divadelním postavám ze světového a českého klasického i moderního repertoáru. Využíval svůj hluboký prožitek, jemná gesta a mimiku a hlavně svůj impozantní hluboký a neochvějný hlas ve hrách „Léto“ (Skalník), „Král Lear“ (Král Lear), „Jindřich IV.“ (Jindřich IV.), „Cyrano z Bergeracu“ (Cyrano), „Žebrácká opera“ (Meckie Messer) či „Richard III.“ (Richard III.). V celé herecké kariéře ho režiséři využívali hlavně pro záporné charaktery.

Hojně ho využíval český film, to už v dobách jeho mimopražských angažmá. Do roku 1978 byl poprvé redaktorem Václavem Vackem (ANNA PROLETÁŘKA), muzikantem Petrem Kalou (KRÁL ŠUMAVY), Karlem Havlíčkem Borovským (HOROUCÍ SRDCE), velitelem odbojářů (ATENTÁT), farářem Königem (KLADIVO NA ČARODĚJNICE), cirkusákem Zuzánkem (PARTIE KRÁSNÉHO DRAGOUNA), baronem Kubinským (LUPIČ LEGENDA), plukovníkem Fialou (DNY ZRADY a SOKOLOVO), generálem Karlem Kutlvašrem (OSVOBOZENÍ PRAHY), novinářem Ferdinandem Peroutkou (VÍTĚZNÝ LID) atd. atd.

Od roku 1978 se představil například ve snímcích (slovenská) POÉMA O SVEDOMÍ (Zdeněk Fierlinger), HRA O KRÁLOVNU (biskup Tobiáš), POSLEDNÍ PROPADNE PEKLU (Kašehrnek), FEŠÁK HUBERT (prezident banky Bohumil Kropas), OZNAMUJE SE LÁSKÁM VAŠIM (Kohl), ŘÁD (hrabě) a naposledy JE TŘEBA ZABÍT SEKALA (starý sedlák Oberva). Často spolupracoval se slovenskými filmaři (třeba ADVOKÁTKA, CNOSTNÝ METOD, SMRŤ ŠITÁ NA MIERU, V BLUDISKU PAMÄTI). Necelý půlrok před svou smrtí už musel kvůli špatnému zdraví odmítat už tak ojedinělé nabídky na natáčení (PAMĚTNICE).

Neuvěřitelně vitálně a obětavě pracoval pro rozhlas („Paměť kamene“, „Ferda Mravenec“, „Byl jednou jeden“, „Elixír života“, „Dítě čarodějky“, „Měsíční noc“, „Bílá nemoc“, „Otec a syn“, „Čertův švagr“, „Hrabě Monte Christo“, „O bílé laňce“, „Nikdo není vinen“, „Malý lord“, „Živá voda“, „Třetí výstřel“, „Golem“, „Vij“, „Krakatit“ či „Edgar“), umělecký přednes a zejména pro dabing (VŮNĚ CIBULE, OSKAR, „ANGELIKA“, „MAYOVKY“, VELKÝ BLONDÝN S ČERNOU BOTOU, HRABĚ MONTE CHRISTO, TŘI MUŠKETÝŘI, ČERNÝ KORZÁR, CHOBOTNIČKA, MY Z KAČEROVA, M*A*S*H, HVĚZDNÉ VÁLKY, SMRTONOSNÁ ZBRAŇ 2 apod.), kde nejčastěji prezentoval Johna Hustona, Laurence Oliviera, Roda Steigera, Kevina McCarthyho či Jeana Rocheforta. Svého času vyučoval na brněnské JAMU a pražské Státní konzervatoři.

Neopomněl spolupracovat s televizními seriály (HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, VE ZNAMENÍ MERKURA, ZLÁ KREV, PANOPTIKUM MĚSTA PRAŽSKÉHO, GOTTWALD, CIRKUS HUMBERTO, DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, NÁHRDELNÍK, NA LAVICI OBŽALOVANÝCH JUSTICE nebo MÍSTO V ŽIVOTĚ) a inscenacemi (př. LUCERNA, SPRAVEDLNOST PRO SELVINA, VRTKAVÝ KRÁL, ZLATOVLÁSKA, JAMAMBA, HODINÁŘ, NEPODEPSANÝ KNOFLÍK). Jeho dlouholetou ženou byla televizní režisérka Ludmila Holá (1924 – 2004).

Získal Státní cenu (1950) za výkon v inscenaci „Hádajú sa o rozumné“, titul Zasloužilého umělce (1983), Cenu Senior Prix (1993) a za celoživotní mistrovství v dabingu Cenu Františka Filipovského (1995). Už od mládí byl levicově zaměřený a nikdy se nesmířil s rozdělením Československa. Po celý život se silně věnoval své druhé lásce – olejomalbě a řezbářství (vystavoval na společných a samostatných výstavách) – která mu zůstala až do konce života. Jiří Holý zemřel 11. listopadu 2009 v Praze, pouhých šestnáct dní před svými sedmaosmdesátými narozeninami.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

2006 Místo v životě (TV seriál)
2003 Nepodepsaný knoflík (TV film)
1998 Je třeba zabít Sekala
Na lavici obžalovaných justice (TV seriál)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
1994 Ohnivé jaro
Řád
1992 Náhrdelník (TV seriál)
Váhy (TV film)
Zamilovaná (TV film)
1991 Lorenzaccio (TV film)
Princezna Duše (TV film)
1990 Radostný život posmrtný (TV film)
Zachýsek, zvaný Rumělka (TV film)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Reverend (TV film)
Roky prelomu (TV seriál)
1988 Bronzová spirála (TV film)
Bude řeč o penězích (TV film)
Cirkus Humberto (TV seriál)
Hodinář (TV film)
Lovec senzací
Nejlepší kšeft mýho života (TV film)
Oznamuje se láskám vašim
Rodáci (TV seriál)
Tokamak (TV film)
Vianoce Adama Boronču (TV film)
Zlatý copánek (TV film)
1987 Matej Bel z Očovej (TV film)
O lesním království (TV film)
1986 Gottwald (TV seriál)
Hříšný Václav (TV film)
Panoptikum města pražského (TV seriál)
Zlá krev (TV seriál)
1985 Boj o Moskvu
Jamamba (TV film)
Plukovník Starbottle a krásná žalobkyně (TV film)
Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
Velké sedlo (TV seriál)
1984 Fešák Hubert
Imilla (TV film)
Králi, já mám nápad (TV film)
Na čí stranu (TV film)
Pod maskou (TV film)
Radosti života (TV film)
V bludisku pamäti
1983 Brakýři (TV film)
Písně by neměly umírat
Stavy rachotí (TV seriál)
Tisíc mil pro tatřičku (TV film)
Zkouška (TV film)
1982 Poslední propadne peklu
Šimona (TV film)
Zelená je tráva (TV film)
1981 Okres na severu (TV seriál)
Ubohý pan Kufalt (TV film)
Velká sázka o malé pivo (TV film)
V zámku a podzámčí (TV film)
1980 Hra o královnu
Služební cesta (TV film)
Temné slunce
1979 Cnostný Metod
Dnes v jednom domě (TV seriál)
Inženýrská odysea (TV seriál)
Smrť šitá na mieru
1978 Mapa zámořských objevů (TV film)
Poéma o svedomí I., II.
Skandál v Gri - Gri baru
Svatební košile
Ve znamení Merkura (TV seriál)
1977 Advokátka
Malér (studentský film)
Na veliké řece
Tichý Američan v Praze
Ve znamení Tyrkysové hory
Vítězný lid
1975 Dvojí svět hotelu Pacifik
Konfrontace
Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
Osvobození Prahy
Sarajevský atentát
Tam, kde hnízdí čápi
Titul pro hrdinu (TV film)
1974 Rudá záře nad Kladnem (TV film)
Sokolovo
Vrtkavý král (TV film)
Za volantem nepřítel
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Divoká planeta
Dny zrady I.
Dny zrady II.
Družina černého pera
Hroch
Jezdec formule risk
Kamarádi (TV seriál)
Počkám, až zabiješ
Větrné moře
Zlatovláska (TV film)
1972 Hráč
Lupič Legenda
Miláček (TV film)
Opory společnosti (TV film)
Puding a la Chipolatta (TV film)
Ukradená bitva
1971 Černý vlk
Konfrontace (TV film)
Lekce
Rozsudek (TV seriál)
1970 Drama na lovu
Jeden z nich je vrah
Lidé na křižovatce (TV seriál)
O tlustém pradědečkovi (TV film)
Partie krásného dragouna
1969 Buřič Jejího Veličenstva (TV film)
Kalif čápem (TV film)
Kladivo na čarodějnice
1968 Dialóg 20-40-60
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Kardinál Zabarella (TV film)
Spravedlnost pro Selvina (TV film)
1967 Deštník (TV film)
Dobrodružství Toma Sawyera (TV film)
Lucerna (TV film)
Soudničky (TV seriál)
Vreckári
1966 Doktor a běsi (TV film)
Měsíc s dýmkou (TV film)
Transit Carlsbad
1965 Bloudění
Délka polibku devadesát
Dům v Kaprové ulici
Ztracená tvář
5 milionů svědků
1964 Atentát
Bláznova kronika
Gambit (studentský film)
Pět hříšníků
Šlechetný cowboy Sandy aneb Prohraná nevěsta (TV film)
Třiatřicet stříbrných křepelek
Zlatokopové z Arkansasu
1963 Marianna Pinedová (TV film)
Naděje
Putování Simona Mac Keevera (TV film)
Skotská s ledem (TV film)
Spanilá jízda
Zlá minuta (TV film)
1962 Horoucí srdce
Malý Bobeš ve městě
Pevnost na Rýně
Poslední etapa
Šestý do party (TV film)
Zelené obzory
Žena pro hrdinu (TV film)
1961 Božena Němcová (TV film)
Smrt na Cukrovém ostrově
Strop (studentský film)
1959 Král Šumavy
1952 Anna proletářka

Dokumentární

1978 Tatry v údolí smrti (TV film)
1947 Čtenáři a jejich svět

TV pořady

1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace