foto

Valérie Lemercier

  • nar. 9.3.1964 (52 let)
    Dieppe, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tato francouzská herečka, scénáristka, režisérka a zpěvačka se narodila ve městě Dieppe v departmentu Seine-Maritime. Její rodiče byli poměrně bohatí a zabývali se zemědělstvím. Kromě Valérie měli ještě další tři dcery. Její cesta do show businessu začala studiem na konzervatoři v Rouen, kde strávila tři roky. V 18 letech pak odešla do Paříže, kde si všemožně přivydělávala, přičemž se věnovala taky divadlu.

Její první televizní rolí se stala Lady Palace v komediálním seriálu PALACE. O dva roky později si pak zahrála v regulérním filmu, kterým byl MILOU EN MAI. Hned na začátku svojí kariery se taky objevila po boku velkých osobností francouzského filmu, jakými jsou Jean Reno a Christian Clavier. To bylo ve filmu OPERACE CORNED BEEF. Setkala se s nimi potom opět ve filmu NÁVŠTĚVNÍCI, kde ztvárnila dokonce dvojroli (Dame Frénégonde a Béatrice de Montmirail), za kterou získala Césara v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli.

Tento úspěch jí otevřel mnohé dveře ve francouzském filmovém průmyslu. Za zmínku z tohoto období stojí např. její účast ve filmu SABRINA slavného režiséra Sydneyho Pollacka. Ve stejném roce taky vydala svoje hudební album (Valérie Lemercier chante) a to s pomocí svého tehdejšího partnera Bertranda Burgalata, což je významný francouzský hudebník, skladatel a producent. V roce 1997 přišla Valérie se svým režijním debutem QUADRILLE, ovšem kritiky nebyly nijak nadšené. Mimo klasického herectví a zpěvu se v této době věnovala i dabingu a to např. postavy Jane v Tarzanovi od Walta Disneyho nebo postavy Ginger ve filmu Slepičí úlet.

Po několikaleté pauze na přelomu tisíciletí se její příští významnou rolí stala hlavní hrdinka filmu VENDREDI SOIR. V roce 2005 potom vznikl její prozatím poslední režijní počin, kterým byla komedie PALAIS ROYAL! O rok později přišel další podstatný okamžik její kariery, když vyhrála svého druhého Césara a to ve stejné kategorii jako v prvním případě, tedy nejlepší herečka ve vedlejší roli. Bylo to za film SEDADLA V PARTERU.

V letech následujících po jejím druhém Césarovi se frekvence jejích filmů poněkud zvýšila, což můžeme být jedině rádi. Za zvláštní vypíchnutí stojí především role maminky hlavního hrdiny v příjemné komedii MIKULÁŠOVY PATÁLIE z roku 2009, jejíž předloha je v Česku velmi známá a oblíbená. Co se týče budoucnosti, tak největším projektem je nepochybně další pokračování Asterixe a Obelixe, kde se sejde podstatná část francouzské herecké smetánky.

Mimo výše uvedené aktivity se Valérie sem tam objevuje i na divadelních prknech, naposledy to bylo v letech 2008-2010, kdy působila v pařížském divadle La Palace. Kromě svých dvou Césarů vyhrála taky třikrát cenu Molière du one man show (v letech 1991, 1996 a 2001) a to právě za svá divadelní vystoupení. Z téhož důvodu vyhrála taky v roce 2009 cenu Globe de Cristal. Co se týče hudby, tak za svoje výše zmíněné album získala v roce 1997 ocenění na francouzských hudebních cenách Victoires de la musique v kategorii komik roku. Samostatně už potom žádné album nenahrála, ovšem zpěvu se věnovala dál i poté a podílela se na různých projektech jiných autorů.

Brian "zorz" de Bois-Guilbert

Herecká filmografie

2014 Mikulášovy patálie na prázdninách
2013 100% cachemire
2012 Adieu Berthe - L'enterrement de mémé
Asterix a Obelix ve službách Jejího Veličenstva
Main dans la main
2011 Beur sur la ville
Láska na tři roky
Monte Carlo
Vítejte na palubě
2010 Rose, c'est Paris (TV film)
2009 Mikulášovy patálie
Můj život v Neuilly
2008 Agathe Cléryová
Musée haut, musée bas
2007 Invité, L'
2006 Héros de la famille, Le
Sedadla v parteru
2005 Taková normální královská rodinka
2004 RRRrrrr!!!
2003 Samedi soir en direct (TV seriál)
2002 Páteční večer
1999 Le Derrière
1997 Quadrille
1995 Sabrina
1994 Cité de la peur: une comédie familiale, La
Les enfants de la télé (TV seriál)
Modrá přilba
1993 Návštěvníci
1992 Rej výtržníků
Sexes faibles!
1991 Operace Corned Beef
1990 Après après-demain
Milou v máji
1988 Palace (TV film)
1982 L'académie des 9 (TV seriál)

Dokumentární

2009 La traversée du désir
2004 Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.
1993 Enfoirés chantent Starmania, Les

TV pořady

2010 Le petit journal (TV pořad)
2009 C à vous (TV pořad)
La traversée du miroir (TV pořad)
2 heures de rire avec Kad Merad (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2004 La chanson de l'année (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
Qui veut gagner des millions? (TV pořad)
1998 Tapis rouge (TV pořad)
Union libre (TV pořad)
Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1981 20 heures le journal (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace