foto

Jan Kačer

  • nar. 3.10.1936 (79 let)
    Holice, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jan Kačer svými mnohočetnými aktivitami obohacuje již přes padesát let české divadlo i film a v různých dobách patřil vždy k uznávaným uměleckým osobnostem, byť v době normalizace s omezenými možnostmi uplatnění. Narodil se ve východočeských Holicích a pocházel z dobře situované rodiny, ale po roce 1938 zkrachovala rodinná továrna na výrobu obuvi a otec krátce nato spáchal sebevraždu. Janu Kačerovi pak přesto překážel buržoazní i židovský původ po roce 1948 a místo gymnázia zamířil na keramickou školu v Bechyni. Tady se poprvé nadchl pro divadlo, zároveň se věnoval sochařství a zájem o výtvarné umění u něj přetrvává dodnes. Náklonnost k divadlu ale převládla a v letech 1954-1960 absolvoval studium režie na DAMU.

První zkušenost s filmovou kamerou učinil nevelkou rolí mladíka z vodácké osady (PROBUZENÍ, 1959), ještě před odchodem z Prahy si vyzkoušel i divadelní režii na scéně Divadla ABC (Ondřej a drak). Prakticky celý ročník absolventů DAMU v roce 1959 zamířil do Ostravy a Jan Kačer se jako režisér a herec začal významnou měrou podílet na umělecké profilaci Divadla Petra Bezruče. Realizoval řadu představení světových i domácích dramatiků (Tramvaj do stanice Touha, Matka Kuráž, Romeo a Julie, Poprask na laguně) a i jeho zásluhou dosáhlo ostravské divadelnictví počátkem šedesátých let vyšších kvalit.

Ke spolupráci s filmem byl přizván znovu v roce 1963, kdy v režii Kádára a Klose natočil válečné drama SMRT SI ŘÍKÁ ENGELCHEN (1963), v němž již dostal hlavní roli zraněného partyzána Pavla. Působivými kreacemi mladých mužů na životní křižovatce pak významně přispěl do filmů československé nové vlny, které útočily na socialistickou realitu, ať již přímo nebo uměleckou metaforou (CESTA HLUBOKÝM LESEM, 1963; KAŽDÝ DEN ODVAHU 1964; NIKDO SE NEBUDE SMÁT, 1965; DEN SEDMÝ, OSMÁ NOC, 1969). Zajímavou příležitost dostal v postavě fanatického řádového rytíře Armina ve Vláčilově ÚDOLÍ VČEL (1967), popularitu mu ale přinesl i komediální žánr (KONEC AGENTA W4C PROSTŘEDNICTVÍM PSA PANA FOUSTKY, 1966). Z jeho příležitostné spolupráce s televizí připomeňme alespoň postavu slepého Edwarda Rochestera v seriálu JANA EYROVÁ (1972).

Mezitím se v roce 1965 Jan Kačer vrátil do Prahy a patřil k zakládajícím členům Činoherního klubu. Znovu se prosadil jako režisér, především uváděl ruské autory (Revizor, Višňový sad, Na dně, Strýček Váňa), uplatnil se ale i herecky. Počátkem sedmdesátých let pohostinsky režíroval i v Národním divadle, dostal i příležitost v zahraničí, v Národním divadle v Oslu to byly opět inscenace ruských klasiků (Zločin a trest, Višňový sad). Jeho svobodomyslné postoje i sepjetí se zapovězenými filmy šedesátých let jej donutily v roce 1975 k opětovnému odchodu do Ostravy a deset let pak režíroval ve Státním divadle (Sen noci svatojánské, Cyrano z Bergeracu, Krysař), jako herec se uvedl například v titulní roli Othella. Do této doby spadá i Kačerův ojedinělý pokus o filmovou režii MĚSTO MÉ NADĚJE (1978), který se však ani náznakem nepřiblížil kvalitám jeho divadelní práce. Jako filmový herec dostal v 70. letech příležitost jen ojediněle, navíc ve slovenských filmech.

Po předchozím hostování v Divadle E. F. Buriana se nakonec v roce 1986 vrátil do Prahy jako člen Laterny Magiky, na postu režiséra se prosadil ve Vinohradském divadle (Urmefisto, Hlasy ptáků). Přišly i nové nabídky od filmu (OPERACE MÉ DCERY, 1986; VLASTNĚ SE NIC NESTALO, 1987). Změněné politické poměry po roce 1989 zhodnotily umělecký význam Kačerovy osobnosti a jako režisér působil na naší přední scéně v Národním divadle (1990-1997), uvedl řadu inscenací domácího i světového repertoáru (Zimní pohádka, Peer Gynt, Smrt obchodního cestujícího, Oblak a valčík, Podivní ptáci), v nichž si přiděloval i menší role. Od roku 1997 zůstává v Národním divadle výhradně hercem, zatím naposledy jej diváci mohli vidět v představeních Čekání na Godota nebo Špinavé ruce. Filmovému herectví se Jan Kačer věnuje již jen výjimečně (VÝCHOVA DÍVEK V ČECHÁCH, 1997; BOLERO, 2004), mimořádnou popularitou spojenou i s bulvární medializací mu přinesla role podnikatele Františka Rubeše v seriálech RODINNÁ POUTA (2004) a VELMI KŘEHKÉ VZTAHY (2007).

V závěru přelomového roku 1989 se Jan Kačer angažoval v řadách Občanského fóra a v letech 1990-1992 byl poslancem Federálního shromáždění, jeho další pokusy prosadit se v politice již úspěšné nebyly (kandidatura do Senátu v letech 1996 a 2004). Souběžně přednášel režii na DAMU (1990-1997), podílí se i na chodu charitativních organizací (ředitel Nadace Charty 77, moderování adventních koncertů). V roce 1998 obdržel od prezidenta republiky Medaili Za zásluhy v oblasti kultury. Je autorem dvou autobiograficky laděných knih (Jedu k mámě, 2003; Mírnou oklikou, 2005).

Manželkou Jana Kačera je herečka Nina Divíšková (1936), spolužačka z DAMU i dlouholetá kolegyně z Ostravy a Činoherního klubu. Mají spolu tři dcery.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2016 Hlas pro římského krále (TV film) - vyp.
Madame (TV seriál)
Rapl (TV seriál)
Red Green Blue
V klidu a naplno
Zločin v Polné (TV film)
2015 Doktor Martin (TV seriál)
2014 B + F (studentský film)
Krásno
Stopy života - Ašský chlapec (TV film)
Stopy života - Až na věky (TV film)
Stopy života - Bílý střelec (TV film)
Stopy života - Na plný úvazek (TV film)
Stopy života - O život (TV film)
Stopy života - Zlatá mládež (TV film)
2013 Stopy života - Dívčí sen (TV film)
2012 100x nic
2011 Cizinec a krásná paní (TV film)
Venušánkovy příběhy ze Země děda Praděda (TV seriál)
2010 Sama v čase normálnosti (TV film)
2009 Post Bellum (TV film)
2007 Velmi křehké vztahy (TV seriál)
2006 Krev zmizelého (TV seriál)
2005 Krev zmizelého
Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
2004 Bolero
Rodinná pouta (TV seriál)
2003 Král Lear (divadelní záznam)
Sentiment
2001 Podzimní návrat
1999 Hotel Herbich (TV seriál)
Stav bez tíže
Vincenz Priessnitz
1998 Sedmnáct hodin dvacet pět minut Sedmnáct hodin dvacet pět minut (studentský film)
1997 Modré z nebe
Výchova dívek v Čechách
1996 Hranice stínu
O princezně, měsíci a hvězdě (TV film)
Periferie (TV film)
Strážní andělé (TV film)
1995 Malostranské humoresky
Nesmluvená setkání (TV film)
1994 Divadelní román (TV film)
Ohnivé jaro
Políček č. 111 (TV film)
V den psa (studentský film)
1993 Milá slečno (TV film)
Mistr Kampanus (TV film)
1992 Omyl doktora Horna
1990 Svědek umírajícího času
Zápas o člověka Nelibu (TV film)
1989 Člověk proti zkáze
Letící delfín (TV seriál)
Mata Hari (TV film)
Nedosněné sny (TV film)
O čarovné Laskonce (TV seriál)
Zemřeš, kdy budeme chtít (TV film)
1988 Duše a dušičky (TV film)
Strom pohádek: Rozhodni obraze krásný (TV film)
Vlastně se nic nestalo
Vyjdi ze stínu (TV film)
1987 Petr a Jan (TV film)
Strom pohádek (TV seriál)
1986 Operace mé dcery
Princ a skřivánek (TV film)
Vlčí bouda
1985 Albert (TV film)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Zločin v obrazárně (TV film)
1982 Kočka
Obyčejná historie (TV film)
Posedlost (TV film)
Schůzka se stíny
Vinobraní
1981 Drž se rovně, Kačenko (TV film)
Měsíční tónina (TV film)
1980 Kotva u přívozu (TV film)
1979 AEIOU
Ako listy jedného stromu (TV film)
1978 Město mé naděje
1977 Súkromná vojna
1974 Cesta ženy
1972 Jana Eyrová (TV seriál)
Konec knihy VI. (TV film)
1971 Lekce
Otcové a děti (TV film)
1970 Alexandr Dumas starší (TV seriál)
Drama na lovu
Mata Hari (TV film)
Přízrak (TV film)
Romanetto (TV film)
Velká neznámá
1969 Den sedmý, osmá noc
Flirt se slečnou Stříbrnou
Rozhovory (TV film)
1968 Jarní vody - vyp.
Svatopluk a jeho synové čili pravdivý konec Říše velkomoravské
1967 Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky
Po francouzsku (TV film)
Sanfte Lauf, Der
Údolí včel
1966 Dýmky
Hotel pro cizince
Návrat ztraceného syna
1965 Bloudění
Nikdo se nebude smát
1964 Každý den odvahu
1963 Cesta hlubokým lesem
Smrt si říká Engelchen
1959 Probuzení

Dokumentární

2016 Věčná Slavia - vyp.
2015 Film o seriálu: Doktor Martin
Můj Vladimír Pucholt (TV film)
Opuštěný vesmír
Tajemství Josefa Kemra (TV film)
2014 Československý filmový zázrak (TV seriál)
Magický Činoherní klub (TV seriál)
Tajemství Jiřího Hrzána (TV film)
Tajemství Petra Čepka (TV film)
13. komnata Jana Kačera (TV film)
2013 Hoteliér
2012 Tajemství Heleny Růžičkové (TV film)
2011 Divadlo Svoboda
Jan Kačer (TV film)
2010 Komici na jedničku (TV seriál)
Louže (TV film) - vyp.
2009 Český architekt Jan Sokol (TV film) - vyp.
Divadlo svět (TV film)
Neobyčejné životy (TV seriál)
Příběhy slavných: Královna z Valašska (TV film)
S otevřeným hledím (TV film)
Zlatá šedesátá (TV seriál)
2008 Po stopách hvězd (TV seriál)
2007 Vladimír Körner (TV film)
2006 Předčasná úmrtí: Já si ten život sním syrovej (TV film)
Předčasná úmrtí: Široká duše (TV film)
Předčasná úmrtí: Trojka z mravů (TV film)
2003 Elmar Klos - Život bez scénáře
Příběhy slavných: Osudové opojení Františka Vláčila (TV film)
2002 Marnost nad marnost (TV film)
Příběhy slavných (TV seriál)
Příběhy slavných: Dobře namíchaný Jiří Adamíra (TV film)
2001 Alfréd Radok (TV film)
Nevyjasněná úmrtí: Já se tam vrátím (TV film)
Život za lásku (TV film)
2000 Laterna magika - život se snem (TV film)
1999 Nevyjasněná úmrtí: Oči Petra Čepka (TV film)
1997 Muž, který chtěl létat (TV film)
Šlechtické rody Čech a Moravy (TV seriál)
1992 Zrcadlení Evalda Schorma (TV film)
1990 Antonín Dvořák (TV film)
1989 První sekunda (TV film)
1987 Po zarostlém chodníčku (TV film)
1984 Praha - neklidné srdce Evropy
1981 Japonská neděle
1979 Kreutzerova sonáta (TV film)
1969 Stopa vede do Liptákova
Zaklínání - vyp.
1967 Respice finem
1965 Zrcadlení
Žalm

TV pořady

2014 Český lev 2013 (TV pořad)
Vše nejlepší (TV pořad)
2013 Adventní koncerty 2013 (TV pořad)
Ceny Ministerstva kultury 2013 (TV pořad)
SLAVIA - hvězda na správném místě (TV pořad)
2012 Rozhovory na konci světa (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2009 TV BONSAI (TV pořad)
2008 TOP STAR magazín (TV pořad)
2006 Interview ČT24 (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2002 Jak na to... (TV pořad)
Tváře českého filmu (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
Pod pokličkou (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
Prima jízda (TV pořad)
Zpráva o sešlosti (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1995 GENUS (TV pořad)
1993 Dobré ráno (TV pořad)
1974 Ráčte vstúpiť (TV pořad)

Režijní filmografie

1993 Milá slečno (TV film)
1989 Umění nestárnout (TV film)
1980 Čas plyne i v dešti (TV film)
Rváč (divadelní záznam)
1979 Případ IV. A (TV film)
1978 Město mé naděje
1971 Revizor (divadelní záznam)
1970 Čekání (TV film)
Jsem nebe
1969 Den sedmý, osmá noc
1963 Milenci z kiosku (divadelní záznam)
Pušky paní Carrarové (TV film)
1961 Všichni moji synové (TV film)

Scenáristická filmografie

1970 Jsem nebe

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(80)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace