foto

Svatopluk Skládal

  • nar. 17.3.1926
    Kelč, Československo
  • zem. 2.4.1992 (66 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Svatopluk Skládal se narodil 17. března 1926 v Kelči. Studoval gymnázium a obchodní školu, ale roku 1948 nakonec dostudoval až Státní konzervatoř v Praze. Ještě jako posluchač konzervatoře vystupoval v pražském Národním divadle. Profesionálně začínal ve Státním divadle Ostrava (1948 – 1950) a nakonec po základní vojenské prezenční službě nastoupil do souboru (tehdy patřícího lidové armádě) pražského Divadla na Vinohradech (1951 – 1991), odkud odešel těsně před svoji smrtí na odpočinek. Skládal se tak snažil až do konce svého života sloužit divadlu a umění. Příležitostně hostoval i na jiných pražských scénách.

Svatopluk Skládal byl charakterním českým hercem, často komických a tragikomických rolí. Byl mistrem malých rolí, kterým dokázal vtisknou přesnou charakterní zkratku a typizaci. Výrazná byla jeho menší a podsaditá postava, kulatý obličej a charakteristický hlasový projev. Využil se v inscenacích „Pygmalión“ (Doolitle), „Dvanáct rozhněvaných mužů“ (Porotce č. 6), „Generálka“ (Kuchař), „Jindřich IV.“ (Ariald), „Cyrano z Bergeracu“ (Kapucín), „Starorůžová komedie“ (Opat), „Taková ženská na krku“ (Emil), „Mistr a Markétka“ (Dvoubratský), „Nepřirozená zvířata“ (John Smith), „Jan Hus“ (Student Jiří), „Vojna a mír“ (Dolochov), „Letní hosté“ (Pan Semjonov), „Zkrocení zlé ženy“ (Sluha), „Julius Caesar“ (Trebonius), „Caesar a Kleopatra“ (Obřadník), „Loupežník“ (Starosta), „Tartuffe“ (Pan Loyal) i „Car Fjodor“ (Starkov).

V českém filmu sehrál Svatopluk Skládal desítky filmových rolí. Debutoval jako kamelot v Hubáčkově KAVÁRNĚ NA HLAVNÍ TŘÍDĚ (1953). V dalších létech se představil ve snímcích VÝSTRAHA (dělník), PO NOCI DEN (traktorista), ŽIŽKOVSKÁ ROMANCE (sázející fanda), ZDE JSOU LVI (vychrtlý mladík), ÚTĚK ZE STÍNU (Mrázek), PĚT Z MILIONU (pásek v Parku kultury a oddechu), DŮM NA OŘECHOVCE (prodávající byt Sánský), PŘÍPAD LUPÍNEK (pokladník na zámku), ČERNÁ SOBOTA (náčelník stanice), PRÁČE (řidič nákladního auta), NOČNÍ HOST (automechanik), PROCESÍ K PANENCE (kovář), KOLIK SLOV STAČÍ LÁSCE? (mechanik), KAŽDÁ KORUNA DOBRÁ (osvětlovač).

Během šedesátých let byl náměstkem Kořánem (VĚŠTEC), inženýrem (MARIE), ošetřovatelem Strakou (ZTRACENÁ TVÁŘ), obhájcem (KDO CHCE ZABÍT JESSII?), vedoucím samoobsluhy Lejskem (JAK SE KRADE MILIÓN), agentem (KONEC AGENTA W4C PROSTŘEDNICTVÍM PSA PANA FOUSTKY), obchodníkem Juchtou (VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI), dispečerem Sádlem (VÁNOCE S ALŽBĚTOU), kolegou – komikem (NEJLEPŠÍ ŽENSKÁ MÉHO ŽIVOTA), číšníkem (ODVÁŽNÁ SLEČNA), nosičem (ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ…), cirkusákem Slepičkou (PARTIE KRÁSNÉHO DRAGOUNA), spikleneckým generálem („PANE, VY JSTE VDOVA!“), lékařem v nemocnici (JEDEN Z NICH JE VRAH).

A po zbylá 70. a 80. léta na něho čekaly další malé filmové tituly, např. ČLOVĚK NENÍ SÁM (hostinský), DÍVKA NA KOŠTĚTI (učitel Keprle), SMRT SI VYBÍRÁ (vrchní číšník), DNY ZRADY (účetní v pivovaru), TŘI NEVINNÍ (dozorce podpraporčík Vomáčka), NÁŠ DĚDEK JOSEF (kramář Čejka), BOUŘLIVÉ VÍNO (Ondruška), DRSNÁ PLANINA (řidič vozu), ZLATÁ SLEPICE (otec), ÚTĚKY DOMŮ (herec), BULDOCI A TŘEŠNĚ (mafián), SRDEČNÝ POZDRAV ZE ZEMĚKOULE (hostinský), OČI PRO PLÁČ (předseda komise), POLOČAS ŠTĚSTÍ (vedoucí masny), FANDY, Ó FANDY (starší vrátný), KOMEDIANT (německý hospodský) či STÍN KAPRADINY (zájemce o dům). Několikrát v českých filmem daboval své kolegy.

Hojně spolupracoval s rozhlasem (př. „Dobrodružství Huckleberryho Finna“, „Šípková Růženka“, „Don Carlos“, „Budík“, „Paní Bovaryová“, „Pastýř“, „Hadrián z Římsů“, „MAG“, „Betlém“, „Revizor“, „R. U. R.“, „Pygmalión“), televizními inscenacemi (ŠLECHETNÝ COWBOY SANDY, BELLEVUE či SKLÁDAČKA) i seriály (HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, ALEXANDR DUMAS STARŠÍ, F. L. VĚK, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA, ARABELA, DNES V JEDNOM DOMĚ, MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, DOKTOR Z VEJMINKU, LÉTAJÍCÍ ČESTMÍR, ZLÁ KREV, SLAVNÉ HISTORKY ZBOJNICKÉ aj.) a dabingem (např. HRABĚ MONTE CHRISTO, BOUNTY, JÁ, CLAUDIUS). Svatopluk Skládal zemřel 2. dubna 1992 v Praze, krátce po svých šestašedesátých narozeninách.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

1991 Skládačka (TV film)
1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1986 Cyrano z Bergeracu (divadelní záznam)
Gottwald (TV seriál)
Hvězdy nad Syslím údolím (TV seriál)
Zlá krev (TV seriál)
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
1984 Komediant
Poločas štěstí
1983 Fandy, ó Fandy
Létající Čestmír (TV seriál)
Oči pro pláč
1982 Doktor z vejminku (TV seriál)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Srdečný pozdrav ze zeměkoule
1981 Buldoci a třešně
Okres na severu (TV seriál)
1980 Útěky domů
Zlatá slepice
1979 Arabela (TV seriál)
Detektivem proti své vůli (TV film)
Dnes v jednom domě (TV seriál)
Drsná Planina
Kaliba (TV film)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Stín létajícího ptáčka
1976 Bouřlivé víno
Náš dědek Josef
1975 Cirkus v cirkuse
Pomerančový kluk
1974 Generál chudých (TV film)
Krádež (TV film)
Med (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
Tři nevinní
Tvrdohlavý Lot (studentský film)
Zlatovláska (TV film)
1972 Lakomec (divadelní záznam)
Muž a žena (TV film)
Smrt si vybírá
1971 Člověk není sám
Dívka na koštěti
Chléb a písně (TV film)
Silvestrovské kousky Františka Housky (TV film)
1970 Alexandr Dumas starší (TV seriál)
F. L. Věk (TV seriál)
Jeden z nich je vrah
„Pane, vy jste vdova!“
Partie krásného dragouna
Šest uprchlíků (TV film)
1969 Bellevue (TV film)
Odvážná slečna
Zabil jsem Einsteina, pánové...
1968 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Jindřich IV. (divadelní záznam)
Nejlepší ženská mého života
Vánoce s Alžbětou
Všichni dobří rodáci
1967 Jak se krade milión
Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky
Waterloo (TV film)
1966 Dvě z Říma (TV film)
Kdo chce zabít Jessii?
1965 Ztracená tvář
1964 Marie
Místenka bez návratu
Šlechetný cowboy Sandy aneb Prohraná nevěsta (TV film)
1963 Smutný půvab (TV film)
Věštec
1962 Šestý do party (TV film)
1961 Každá koruna dobrá
Kolik slov stačí lásce?
Noční host
Procesí k panence
1960 Černá sobota
Práče
Případ Lupínek
1959 Dům na Ořechovce
Pět z milionu
1958 Útěk ze stínu
Zde jsou lvi
Žižkovská romance
1955 Po noci den
1953 Kavárna na hlavní třídě
Výstraha

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace