foto

Miloš Vavruška

  • nar. 25.8.1924
    Kutná Hora, Československo
  • zem. 20.4.2003 (78 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Miloš Vavruška se narodil 25. srpna 1924 v Kutné Hoře. Už jako dítě miloval divadlo, kterému se začal věnovat ochotnicky. Absolvoval herectví na pražské Státní konzervatoři v roce 1948 a hned nastoupil své první zaměstnání v pardubickém Městském oblastním divadle (1948 – 1949), dnes Východočeské divadlo, v Divadle Jiřího Wolkera v Praze (1951 – 1957) a v Městských divadlech pražských (1957 – 80. léta), kde setrval až do odchodu na odpočinek. Na této scéně se uplatnil též jako asistent režie. Jak ve filmu, tak na divadle se nejlépe uplatnil v malých charakterních úlohách. Nejdříve v postavách hrdinských a milovnických, poté i komických a dramatických („Charleyova teta“). K filmovým dělníkům a mladým hrdinům ho předurčoval ostře řezaný obličej a specifický měkký hlas.

Do filmového průmyslu nastoupil ihned po konci války, v roce 1946. Stal se představitelem hlavně malých (občas i větších) roliček: muž na kole (MUŽI BEZ KŘÍDEL), Miloš (PŘEDTUCHA), muž na plaveckém stadionu (POSLEDNÍ MOHYKÁN), muzikant v cirkuse (MUZIKANT), listonošský syn a oktaván Černý (ČERVENÁ JEŠTĚRKA), kreslič Julek Carda (DRAVCI), úderník Josef Brejcha (BYLO TO V MÁJI), desátník Tonda (AKCE B), dispečer na letišti (ÚNOS), dělník a muzikant (SLOVO DĚLÁ ŽENU), voják raněný do nohy (TAJEMSTVÍ KRVE), příslušník StB Borovanský (EXPRES Z NORIMBERKA), člen SNB (SEVERNÍ PŘÍSTAV, FRONA a PUNŤA A ČTYŘLÍSTEK), dělník (BOTOSTROJ), poručík Jiří (VĚTRNÁ HORA), Chod (PSOHLAVCI), opravář Franta (NECHTE TO NA MNĚ), husita (JAN ŽIŽKA), traktorista (NEZLOB, KRISTINO!), řidič (ZAOSTŘIT, PROSÍM!), písař (NEPORAŽENÍ), odbojář (HRA O ŽIVOT), patrola (ZÁŘIJOVÉ NOCI), vyšetřovatel (PŘÍPAD JEŠTĚ NEKONČÍ), číšník (SMRT V SEDLE), Kadaň (POVODEŇ), SNB (OBČAN BRYCH), laborant (105% ALIBI) i kočí Vojta (DAŘBUJÁN A PANDRHOLA).

V 60. letech jeho jméno zaznělo ve snímcích ZLEPŠOVÁK (technolog), POCHODNĚ (úředník Prášil), ČERNÁ SOBOTA (laborant), BÍLÁ SPONA (strážmistr VB), KOLIK SLOV STAČÍ LÁSCE? (navigátor), VÁNICE (Béda Šubrt), POZOR, VOLÁ LIŠKA… (velitel), MYKOIN PH 510 (docent Malát), KRÁL KRÁLŮ (knihovník), EINSTEIN KONTRA BABINSKÝ (učitel), LIMONÁDOVÝ JOE ANEB KOŇSKÁ OPERA (bandita), ATENTÁT (kaplan), ZLOČIN V DÍVČÍ ŠKOLE (režisér), BÍLÁ PANÍ (host v hospodě), ALIBI NA VODĚ (poručík Navrátil), SEDM HAVRANŮ (člen SS), PŘÍSNĚ TAJNÉ PREMIÉRY (praporčík VB), KONEC AGENTA W4C PROSTŘEDNICTVÍM PSA PANA FOUSTKY (snědý muž), ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRINCEZNA (jezdec), NA ŽIŽKOVĚ VÁLEČNÉM VOZE (pobočník), MARATÓN (plukovník), SLASTI OTCE VLASTI (lovčí), SVATBY PANA VOKA (zpovědník Ignác), SVATÁ HŘÍŠNICE (číšník) apod.

I v dobách nejtěžší normalizace na Miloše Vavrušku český film s malými postavičkami aspoň třikrát ročně nezapomněl (v rozmezí let 1972 a 1973 se uvedl v deseti snímcích). Ztvárnil mj. velitele hlídky (KLÍČ), majora (BITVA O HEDVIKU), Inda Bohouše (DÍVKA NA KOŠTĚTI), motohlídku (HROCH), lovčího (TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU), muže v bílém plášti (JAK UTOPIT DR. MRÁČKA ANEB KONEC VODNÍKŮ V ČECHÁCH), pracovníka Krajské správy, (NA KONCI SVĚTA), důstojníka (ČAS LÁSKY A NADĚJE), důstojníka SS (ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM), hajného Tomáše (JAK SE BUDÍ PRINCEZNY), sluhu (PRINC A VEČERNICE), hosta na večírku (ČISTÁ ŘEKA), fendricha (PAN VOK ODCHÁZÍ), kriminalistu (ČAS PRACUJE PRO VRAHA), fotografa Lojzu (JAK NAPÁLIT ADVOKÁTA), Mojžíše (HRA O KRÁLOVNU), vozku (KOUZELNÉ DOBRODRUŽSTVÍ), funkcionáře (ŠÍLENÝ KANKÁN), stávkokaze (HODINA ŽIVOTA), vladyku (OLDŘICH A BOŽENA), hlasatele (KARIÉRA) atd. V 90. letech se už na plátně odmlčel.

Vydatně spolupracoval s rozhlasovými („Přelíčení“ atp.), nahrávacími (př. „Falešní hráči“, „Voskový les“, „Na západní frontě klid“, „Jiskra života“, „Cesta zpátky“, „Žert“, „Dvojí smrt Johna Lafcadia“, „Saturnin“) a hlavně televizními – inscenace i filmy (LIDÉ NA KŘIŽOVATCE, JAK SE ZRANIT VE SLUŽBĚ, ZÁHADA ZAMČENÉHO POKOJE, PŘÍSAHÁM A SLIBUJI) – seriály (KLAPZUBOVA JEDENÁCTKA, SŇATKY Z ROZUMU, HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, slovenský LEKÁR UMIERAJÚCEHO ČASU, SANITKA, ZLÁ KREV) studii. Získal Cenu Senior Prix (1995). Miloš Vavruška zemřel 20. dubna 2003 v Praze ve věku nedožitých devětasedmdesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

1990 Přísahám a slibuji (TV seriál)
1988 Bronzová spirála (TV film)
My se vlka nebojíme (TV film)
1986 Návštěvní hodiny (TV film)
Záhada zamčeného pokoje (TV film)
Zlá krev (TV seriál)
1984 Kariéra
Oldřich a Božena
Sanitka (TV seriál)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
1982 Kouzelné dobrodružství
Šílený kankán
1981 Hodina života
1980 Hra o královnu
Jak napálit advokáta
O Ptáku Ohniváku (TV film)
1979 Čas pracuje pro vraha
Osamělý jezdec (TV film)
Pan Vok odchází
1978 Čistá řeka
Jak se zranit ve službě (TV film)
Princ a Večernice
Silnější než strach
1977 Jak se budí princezny
Magermilchbande, Die (TV seriál)
Pasiáns
Příběh lásky a cti
Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 Čas lásky a naděje
Muž na radnici (TV seriál)
Odysseus a hvězdy
Smrt na černo
1975 Na konci světa
1974 Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách
Za volantem nepřítel
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Hroch
Maturita za školou
Počkám, až zabiješ
Tři oříšky pro Popelku
Vysoká modrá zeď
1972 Aféry mé ženy
Bitva o Hedviku
Lupič Legenda
Pan Tau to zařídí
Pan Tau v cirkusu
1971 Člověk není sám
Dívka na koštěti
Klíč
Rozsudek (TV seriál)
Ženy v ofsajdu
1970 Drobínek (TV film)
Lidé na křižovatce (TV seriál)
Pan Tau a Claudie
Svatá hříšnice
Svatby pana Voka
1969 Charleyova teta (divadelní záznam)
Pan Tau (TV seriál)
Slasti Otce vlasti
1968 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Klapzubova jedenáctka (TV seriál)
Maratón
Na Žižkově válečném voze
Sňatky z rozumu (TV seriál)
Šíleně smutná princezna
1967 Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky
Přísně tajné premiéry
Sedm havranů
1965 Alibi na vodě
Bílá paní
Zločin v dívčí škole
1964 Atentát
Limonádový Joe aneb Koňská opera
1963 Einstein kontra Babinský
Král Králů
Mykoin PH 510
1962 Pozor, volá Liška...
Vánice
Vzpoura na Bounty (TV film)
1961 Kolik slov stačí lásce?
1960 Bílá spona
Černá sobota
Pochodně
Zlepšovák
1959 Dařbuján a Pandrhola
Letiště nepřijímá
105% alibi
1958 Černý prapor
Občan Brych
Povodeň
Smrt v sedle
1957 Případ ještě nekončí
Zářijové noci
1956 Hra o život
Neporažení
Nezlob, Kristino
Zaostřit, prosím!
1955 Jan Žižka
Nechte to na mně
Psohlavci
Punťa a čtyřlístek
Větrná hora
1954 Botostroj
Frona
Severní přístav
1953 Expres z Norimberka
Tajemství krve
1952 Slovo dělá ženu
Únos
1951 Akce B
1950 Bylo to v máji
1948 Červená ještěrka
Dravci
1947 Muzikant
Poslední mohykán
Předtucha
1946 Muži bez křídel

Dokumentární

1957 Panenka

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace