foto

Kristin Scott Thomas

  • nar. 24.5.1960 (56 let)
    Redruth, Cornwall, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Azda žiadna iná filmová hviezda nemala tak bolestivé detstvo ako Kristin. Jej otec - pilot kráľovského lietadla zahynul pri auto havárii už keď mala 5 rokov. Jej matka sa neskôr znova vydala a opäť za pilota kráľovského lietadla. Znie to až neuveriteľne, ale tento zahynul pri nehode keď bolo Kristin 11. Tieto dve ťažké tragédie ponechali matku samú s deťmi, medzi ktorými bola Kristin ako najstaršie dieťa jej veľkou oporou. Kristin začala po otcovej smrti navštevovať Cheltenham Ladies College, no v šestnástich rokoch prestúpila na Central School of Speech and Drama, kde študovala pedagogiku. Čoskoro však zistila že učenie nie je jej šálka kávy a zamerala sa na drámu. Bohužiaľ ale bola za svoje herectvo silne kritizovaná svojím učiteľom. Zranená a nešťastná sa rozhodla dať si pauzu a na dva týždne sa vydala navštíviť svojich priateľov v Paríži.

Táto dovolenka sa však okamžite stala permanentným pobytom, keď si tu našla priateľa a prácu ako au-perka. Začala sa tu tiež venovať štúdiu herectva na L'Ecole Nationale des Arts et Techniques de Theatres a zaraz zistila, že prostredie a atmosféra, ktoré sa je tu naskytovali boli presne tým, čo postrádala v Londýne. Dodnes je pre Kristin Francúzsko väčším domovom než rodné Anglicko. Po skončení školy začala Kristin tvrdo pracovať na kariére herečky. Najpr v televízii a na javisku, neskôr v celovečerných filmoch. Po mnohých nevýrazných snímkoch sa na ňu až v roku 1993 usmialo šťastie, keď ju Mike Newell obsadil do filmu ŠTYRI SVADBY A JEDEN POHREB. Tu na seba upozornila a stala sa obsadzovanou hviezdičkou vedľajších rolí.

Tento status si udržiavala až do roku 1997, kedy bola nominovaná na Oscara za hlavnú rolu v Oscarovom hite ANGLICKÝ PACIENT (1996). Jej emocionálne precítený, úctyhodne zahraný portrét aristokratky, ktorá sa zamiluje do maďarského kartografa, z nej spravil rešpektovanú a obdivovanú filmovú hviezdu. V súčasnosti je Kristin vydatá za francúzskeho lekára a má s ním dve deti. V pracovnom živote uprednostňuje "menšie filmy", no občas si zahrá i s takými hviezdami ako Robert Redford (ZAKLÍNAČ KONÍ) alebo Harrison Ford (NÁHODNÉ STRETNUTIE).

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

2017 Seconds of Pleasure
2016 Kitchen Boy, The
2014 Podnájemnice
Suite française
2013 Jen Bůh odpouští
Než přijde zima
Vášeň mezi řádky
2012 Cherchez Hortense
Miláček
U nich doma
2011 Lov lososů v Jemenu
Žena z pátého patra
2010 Klíč k minulosti
Ve tvých rukou
Zločin z lásky
2009 Báječný svět shopaholiků
Nowhere Boy
Rozchod
2008 Králova přízeň
Largo Winch
Lekce neslušného chování
Tak dlouho tě miluji
2 blbouni v Paříži
2007 Jako vzteklí psi
Zlatý kompas
2006 Dablér
Nikomu to neříkej
2005 Chromofobie
Univerzální uklízečka
Z očí do očí
2004 Arsen Lupin - zloděj gentleman
2003 Kód 46
Petites coupures
2001 Dům života
Gosford Park
Character Building: Inside Life as a House
Play
2000 Vila na kopci
1999 Náhodné setkání
1998 Pomsta bude sladká!
Zaříkávač koní
1997 Amour et confusions
1996 Anglický pacient
Gulliverovy cesty (TV film)
Mission: Impossible
Pompatus of Love, The
Somebody to Love
Souvenir
1995 Andělé a hmyz
Belle Époque (TV seriál)
En mai, fais ce qu'il te plaît
Plaisir d'offrir
Richard III.
Tisíce
Zpověď
1994 Čtyři svatby a jeden pohřeb
Nezapomenutelné léto
1993 Body and Soul (TV seriál)
1992 Hořký měsíc
Look at It This Way (TV seriál)
Naprosto dokonalé (TV seriál)
Už neplač, má lásko (TV film)
1991 Mio caro dottor Gräsler
Titmuss Regained (TV seriál)
1990 Aux yeux du monde
Bal du gouverneur, Le
Podfukáři (TV film)
Ten, kdo stvořil špióna (TV film)
1989 Bille en tete
Endless Game, The (TV seriál)
Force majeure
1988 Desátý muž (TV film)
Hrst plná prachu
Méridienne, La
1987 Agent trouble
Sentimental Journey (TV film)
Tricheuse, La (TV film)
1986 Under the Cherry Moon
1985 Charly
1984 Mistral's Daughter (TV seriál)
1967 Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)

Dokumentární

2014 Den D – Paříž: Obětování (TV film)
2011 Big Picture, The (TV seriál)
2003 Check the Gate: Putting Beckett on Film
2002 En aparté (TV seriál)
2001 Making of 'Gosford Park', The (TV film)
Making of 'Life as a House', The (TV film)
1999 The Directors (TV seriál)
1996 Mikrokosmos
1992 HBO First Look (TV seriál)
1987 Biography (TV seriál)

TV pořady

2015 The EE BAFTA Film Awards 2015 (TV pořad)
2009 Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2004 Grand journal de Canal+, Le (TV pořad)
2001 Friday Night with Jonathan Ross (TV pořad)
Lorraine (TV pořad)
1998 Tout le monde en parle (TV pořad)
Visions of Grace: Robert Redford and 'The Horse Whisperer' (TV pořad)
Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
Thé ou café (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1988 This Morning (TV pořad)
1987 Seitenblicke (TV pořad)
1978 Top Gear (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1971 Film '72 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace