foto

Gérard Lanvin

  • nar. 21.6.1950 (66 let)
    Boulogne-Billancourt, Hauts-de-Seine, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský herec Gérard Lanvin, vlastním jménem Gérard Raymond Lanvain, má dnes na svém kontě desítky filmů a několik prestižních ocenění, jeho začátky jsou ale spojeny s avantgardními pařížskými scénami. Nadšení pro divadlo jej provázelo již od dětství, v sedmnácti letech ale přerušil středoškolské studium a začal se živit jako prodavač. Počátkem sedmdesátých let se mu podařilo proniknout na pódia kaváren a malých divadel, stěžejní pro něj byla spolupráce s Café de la Gare. Stal se členem hereckého uskupení Le Splendid, které provozovalo kabaret zaměřený na politickou satiru. Z nenápadného sdružení mladých herců se stala kolébka řady dnes významných osobností francouzského filmu, kromě Gérarda Lanvina to byli například Coluche, Miou-Miou, Gérard Jugnot, Thierry Lhermitte, Christian Clavier, Michel Blanc, Josiane Balasko a řada dalších.

Když Louis de Funès připravoval film KŘIDÝLKO NEBO STEHÝNKO (Ľaile ou la cuisse, 1976), pro roli svého syna oslovil překvapivě Coluche z Le Splendid. I když se mladí herci z Café de la Gare dostali k filmu i jinými cestami, několik z nich se objevilo poprvé právě v tomto slavném Funèsově filmu, což jim otevřelo další cestu na stříbrné plátno. Gérard Lanvin tady hrál malou roli jednoho z cirkusáků a byl to jeho filmový debut. Krátce nato dostal další příležitosti vycházející opět ze spolupráce s herci z Le Splendid, u nás je známější komedie DISCIPLÍNA MUSÍ BEJT (Bete mais discipliné, 1979).

Netrvalo ale dlouho a nesporně nadaný Gérard Lanvin se prosadil i v charakterních rolích, za zmínku stojí jeho výstup ve filmu NOČNÍ EXTERIÉR (Extérierur, nuit, 1980). Dramatický žánr a významní režiséři jako Bertrand Tavernier, Yves Boisset nebo Georges Lautner pak Lanvinovi nabídli další výrazné herecké úkoly, za svou kreaci v dramatu ZVLÁŠTNÍ PŘÍPAD (Une étrange affaire, 1981) získal Cenu Jeana Gabina udělovanou mladým nadějným osobnostem herectví. Poprvé byl také nominován na Cézara, druhou nominaci mu vynesl film HROMADNÝ VÝSTŘEL (Tir groupé, 1982). Mimořádný úspěch i v mezinárodním měřítku doznala kriminálka SPECIALISTÉ (Les spécialistes, 1985), kde Lanvin hrál jednoho z ústřední dvojice lupičů. Mezitím navázal spolupráci také s televizí, která ovšem na rozdíl od řady jiných herců má v jeho aktivitách relativně malý význam.

Z další Lanvinovy filmografie vyniká melodramatický rodinný příběh NEJMILEJŠÍ SYN (Le fils préféré, 1994), za nějž byl oceněn Cézarem. Vedle několika dalších filmů připomeňme aktivnější spolupráci s televizí, kde v letech 1995-1996 hrál hlavní roli komisaře Klébera v kriminálním seriálu FRANÇOIS KLÉBER. Druhého Cézara získal Gérard Lanvin za vedlejší roli osobního strážce v komedii NĚKDO TO RÁD JINAK (Le gout des autres, 2000). Jestliže do světa filmu vstoupil Gérard Lanvin jako romantický hrdina v poeticky komediálním žánru, v posledních letech jej můžeme vídat především v kriminálních thrillerech, z nedávné doby připomeňme filmy jako VEŘEJNÝ NEPŘÍTEL Č. 1: EPILOG (Ľennemi public n°1, 2008) nebo SECRET DÉFENSE (2008).

Kromě filmu se Gérard Lanvin příležitostně vrací i k divadlu, pracuje také v dabingu a jeho hlas zazněl například ve třech dílech amerického animovaného trháku DOBA LEDOVÁ (Ice Age). Díky svým aktivitám především před filmovou kamerou patří dodnes k nejlépe placeným francouzským hercům. Jeho manželkou je herečka a bývalá zpěvačka Jennifer (*1954). Jejich dva synové, Manu a Léo, se pohybují v oblasti hudby.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2015 Pension complète
Premiers crus
2014 Bon rétablissement !
Colt 45
2013 Angelika
96 heures
2012 Upřímná přátelství
2011 Gang Story
2010 Le fils à Jo
Limit
2009 Envoyés très spéciaux
Erreur de la banque en votre faveur
2008 Ochrana státu
Veřejný nepřítel č. 1: Epilog
2007 Prix à payer, Le
2006 Héros de la famille, Le
Kempink
2005 Ach, ty děti
Parrains, Les
2004 San Antonio
2003 Clefs de bagnole, Les
La petite semaine, À
2002 Blbec na krku
Tři esa
2001 Morsures de l'aube, Les
2000 Někdo to rád jinak
Passionnément
1998 Divokost v srdci
Femme du cosmonaute, La
1996 Anna Oz
Můj pasák
1995 François Kléber (TV seriál)
1994 Nejmilejší syn
1993 Svišti
1992 Krásný příběh
1990 Jsou dny... a úplňky
1989 Mes meilleurs copains
1988 Palace (TV film)
1987 Saxo
1986 Frères Pétard, Les
1985 Moi vouloir toi
Specialisté
1984 Pochod ve stínu
Ronde de nuit
1983 Cena za nebezpečí
1982 Tir groupé
1981 Je to rozumné?
Victor
Volba zbraní
Zvláštní případ
1980 Entourloupe, L'
Extérieur, nuit
Filles d'Adam, Les (TV film)
Semaine de vacances, Une
Traque, La (TV film)
1979 Disciplína musí bejt
Héros n'ont pas froid aux oreilles, Les
Tapage nocturne
1977 Vous n'aurez pas l'Alsace et la Lorraine

Dokumentární

2016 Invitation sur le Plateau
2002 Un jour dans la vie du cinéma français (TV film)
2001 Les morsures de l'aube: Making of
1998 Comme au cinéma (TV seriál)
1982 Serge Gainsbourg: Enquête sur une vie d'artiste (TV film)

TV pořady

2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1990 Nuls, l'émission, Les (TV pořad)
1981 20 heures le journal (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace