foto

Elijah Wood

  • nar. 28.1.1981 (35 let)
    Cedar Rapids, Iowa, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

V rannom detstve by ste doňho rozhodne nepovedali, že je niečím výnimočný. Bol trochu živším, no inak úplne normálnym dieťaťom. Temperamentným až natoľko, že keď mal dva roky, vymkol svoju vlastnú mamu na verande pred ich domom. Niet divu, že za to svojho druhého z troch synov nazvala "opicou". Prvé náznaky jeho talentu začali vychádzať na povrch krátko po nástupe na základnú školu. Ako prvý zažiaril jeho talent pre hudbu. V roku 1987 bol členom speváckeho zboru "The Sound of Music", ktorý pôsobil pri príležitosti výročného školského festivalu a krátko na to sa po prvýkrát blysol na javisku v postave Čarodeja zo zeme Oz. Taktiež išlo o predstavenie v rámci festivalu, tentoraz pod názvom "Hooray for Hollywood".

Elijahova mama si bola jeho talentu vedomá a pri sledovaní jednej reklamy v televízii si povedala: "To by môj synček dokázal tiež!" Preto ho v roku 1988 prihlásila na modelingovú školu a o šesť mesiacov neskôr s ním navštívila pôdu prestížnej losangelskej Medzinárodnej asociácie talentu pre modeling. Malý Elijah vtedy po prvýkrát prekročil prah rodnej Iowi. Na školu sa hlásilo 200 detí z celého sveta a 300 dospelákov, ktorí ešte vo svojom tridsiatkovom veku hľadali úspech na poli šoubiznisu. Hľadač talentov Gary Scalzo spomína: "Veľa mojich známych mi odporučilo, aby som zaostril na malého Wooda. Sledoval som ho bez jediného slovka celé dva dni. Bol plný obrovskej energie a vyžarovali z neho výrazné osobnostné črty. Miestami som sa až pýtal sám seba, či dokážem ako pedagóg udržať jeho energiu pod kontrolou."

Jeden zo Scalzových kolegov a priateľov, pán Guillod, hovorí: "Bôže, bol tak bystrý! Do kolien nás dostával už v momente, keď vyšiel na pódium... všetci okamžite stíchli. Elijah dokázal ovládať publikum. Robil to svojím úsmevom, svojím prirodzeným šarmom a charizmou. Okamžite si dokázal získať srdcia ľudí. A to bola jeho najväčšia devíza." Gary Scalzo dodáva:"Bolo to úplne na začiatku, len pár dní pred jeho ôsmymi narodeninami, keď som ho zazrel, ako si prednáša svoj monológ. Bolo evidentné, že má talent, ale ešte dôležitejšie bolo, s akým zanietením a nadšením sa oddával tomu, čo robil. Po skúške som sa rozprával s jeho matkou a navrhol som jej, aby na druhý deň prišla aj so synčekom do mojej kancelárie. Chcel som s nimi prebrať možnosť jeho angažmá v hereckých kruhoch. A pri tej príležitosti som si s ním prečítal zopár scénok a bol fantastický. Čítal úžasne." Elijah spomína na túto chvíľu: "Keď ma mama priviedla do Los Angeles, bol som modelom a na herectvo som ani len nepomyslel. Ale keď sa ma Gary spýtal, či nechcem byť hercom, povedal som - Jasné, prečo nie? Budem hercom!" Moja mama nenamietala a spoľahla sa na Garyho profesionálny inštinkt.

Už o mesiac sa rodinka Woodových presťahovala do Los Angeles a pod vedením Scalza, ktorý mu robil celé prvé tri roky manažéra, začala Elijahova kariéra. Len šesť týždňov stačilo chlapcovi na ukoristenie prvého jobu. Išlo o rolu v hudobnom videoklipe Pauly Abdulovej "Forever Your Girl". Po nej následovalo niekoľko vedľajších úloh vo filmoch NÁVRAT DO BUDÚCNOSTI 2 alebo VNÚTORNÉ AFÉRY (krimi s Richardom Gerem) a potom, v roku 1990 prišiel konečne prelomový moment. Bol ním kritikou vysoko hodnotený film AVALON, v ktorom už dostal Elijah možnosť predviesť aj niečo viac, než iba svoj sympatický úsmev.

Od tohto momentu už Elijah nemal núdzu o ponuky. V priebehu deväťdesiatych rokov si zahral po boku takých hercov ako Mel Gibson (NAVŽDY MLADÝ), Kevin Costner (STROM SNOV), Kevin Kline (ĽADOVÁ BÚRKA), Richard Dreyfuss (OLIVER TWIST) alebo Morgan Freeman (DRVIVÝ DOPAD). Za výkon vo filme Dobrý synček, kde bol rovnocenným partnerom Macaulayovi Culkinovi, získal prestížne ocenenie Saturn Award a jeho obývačkovú vitrínku mu zdobia tiež filmové ocenenia v duchu "Mladý umelec roku" alebo "Mladá hviezda roku" (za výkon v DRVIVOM DOPADE).

V priebehu deväťdesiatych rokov Elijah vyrástol, dospel a teraz, na počiatku nového tisícročia, má pred sebou prekrásne prespektívy. Za čo iné by sa ostatne dalo označiť jeho angažmá čoby hlavnej postavy v trilógii fenomenálneho PÁNA PRSTEŇOV? Až keď uvidíte tento film, až keď uvidíte Elijahove veľké oči a nadšený úsmev v osídlach jeho Froda Pytlíka, pochopíte, o čom hovoril jeho niekdajší mentor Gary Scalzo. On totiž skutočne nie je iba jeden z mladých hercov, ktorí sa narodili pod šťastnou hviezdou. On je skutočne jeden veľký, výnimočný talent.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

2016 Black Wings Has My Angel
Dirk Gently (TV seriál)
The Trust
2015 Poslední lovec čarodějnic
2014 Cooties
Open Windows
Over the Garden Wall (TV seriál)
Rozzářit hvězdy
2013 Grand Piano
Pawn Shop Chronicles: Historky ze zastavárny
Peter Panzerfaust (TV seriál)
Setup, Punch
2012 All in for the 99%
Celeste a Jesse navždy
Comix from the Underground (TV seriál) - a.z.
Hobit: Neočekávaná cesta
Maniak
Ostrov pokladů (TV film)
Revenge for Jolly!
Tron: Povstání (TV seriál)
2011 Boobie
Death and Return of Superman, The
Fight For Your Right Revisited
Happy Feet 2
Wilfred (TV seriál)
2010 Funny or Die uvádí... (TV seriál)
Romantici
2009 Beyond All Boundaries
Číslo 9
2008 Oxford Murders, The
2007 Den zlomu
5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2006 Bobby
Happy Feet
Paříži, miluji Tě
2005 Hooligans
Naprosto osvětleno
Sin City - město hříchu
2004 Věčný svit neposkvrněné mysli
2003 Pán prstenů: Návrat krále
Spy Kids 3-D: Game Over
2002 Dobrodružství Toma Palečka a Malenky
Pán prstenů: Dvě věže
Prach a popel
Sladkých sedmnáct
2001 Pán prstenů: Společenstvo Prstenu
2000 Řetěz bláznů
1999 Černá a bílá
Střípky vzpomínek
1998 Drtivý dopad
Fakulta
1997 Ledová bouře
Oliver Twist (TV film)
1996 Delfín Filip
1994 Strom snů
Všude dobře, doma nejlíp
1993 Dobrodružství Hucka Finna
Dobrý synek
1992 Day-O (TV film)
Navždy mladý
Radio Flyer
Witness, The (TV film)
1991 Prázdniny v ráji
1990 Avalon
Vnitřní záležitosti
Vražda mého otce (TV film)
1989 Návrat do budoucnosti II

Dokumentární

2015 Made in Japan
2014 Boardwalk Hempire: The Rise and Fall of the Medical Kush Beach Club
2012 A Band Called Death
2011 Nightmare Factory
2010 Letecká válka (TV film)
2009 Heart Is a Drum Machine, The
2005 Pán fanoušků: Společníci Prstenu
2004 Big-atures
Cameras in Middle-Earth
Designing Middle-Earth
Editorial: Completing the Trilogy
End of All Things, The
From Book to Script: Forging the Final Chapter
J.R.R. Tolkien: The Legacy of Middle-Earth - a.z.
Look Inside 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind', A (TV film)
Music for Middle-Earth
Passing of an Age, The
2003 Battle for Helm's Deep Is Over..., The
Designing Middle-Earth
Editorial: Refining the Story
From Book to Script: Finding the Story
Music for Middle-Earth - a.z.
Taming of Sméagol, The
2002 Cameras in Middle-Earth
Costume Design
Day in the Life of a Hobbit, A
Fellowship of the Cast, The
From Book to Script
J.R.R. Tolkien: Creator of Middle-Earth
Making of 'The Lord of the Rings', The
Making the Movie (TV film)
Road Goes Ever On..., The
Scale
Soundscapes of Middle-Earth, The
Storyboards and Pre-viz: Making Words Into Images
2001 Film o filmu: Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (TV film)
Quest for the Ring (TV film)
1998 Seventeen: The Faces for Fall (TV film)
1989 Paula Abdul: Straight Up

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 2014 MTV Movie Awards (TV pořad)
2012 Evening Urgant (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
4Pop (TV pořad)
2002 Player$ (TV pořad)
1994 The 66th Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)

Hudební videoklipy

2005 Video Hits: Paula Abdul (hudební videoklip)
2004 Polyphonic Spree: Light And Day (hudební videoklip) - a.z.
2002 Cranberries: The Best Videos 1992-2002, The (hudební videoklip)

Producentská filmografie

2016 Harrow
2014 Cooties

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(538)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace