foto

Freddie Mercury

  • nar. 5.9.1946
    Stone Town, Zanzibar, Tanzanie
  • zem. 24.11.1991 (45 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se jako Farrokh Bulsara v úterý 5. září 1946 na ostrově Zanzibar. Nejprve chodil do misijní školy, kterou vedly britské řádové sestry. Otec pracoval pro britskou vládu, takže hodně cestoval a pobýval na delší dobu na různých místech - tak se Freddie dostal v roce 1954 do anglické internátní školy St. Peter's v Panchgani (nedaleko Bombaje). Tam mu kamarádi začali říkat Freddie. Protože škola byla anglická, provozovali se zde typicky anglické sporty. Freddieho silnou stránkou byl box, ale hlavně stolní tenis - stal se vítězem přeboru školy. Měl rád výtvarné umění, rád kreslil, byl také blázen do hudby. Začal se učit hrát na klavír, vystupoval ve školních divadelních představeních.

Díky událostem va Zanzibaru v roce 63 a 64, Bulsarovi odešli do Anglie. Freddie udělal potřebné zkoušky pro studium výtvarného umění a dostal se na uměleckou akademii Ealing College of Art. V roce 1967 zářil jako hvězda Jimmi Hendrix a Freddie se stal jeho horlivým fanouškem. Ve škole se seznámil s baskytaristou Timem Staffellem, spřátelili se a Tim ho vzal na zkoušky skupiny Smile. Jejich hudba ho zaujalaa toužil se do skupiny dostat, ale nejprve chtěl dokončit školu - v roce 1969 absolvoval ealingskou akademii s diplomem v oboru grafiky a desingu.

Krátce působil ve skupině Ibex jako textař a zpěvák. Spolu se svými přáteli Brianem, Rogerem, Timem a členy skupiny Ibex prožíval skvělé období, sice bez peněz, ale všichni si v bytě pro tři osoby užívali života a legrace. Na jednom představení měl Freddie starý pomačkaný stojan na mikrofon s pevným těžkým podstavcem. Při jedné písni chtěl vzít mikrofon a otočit se sním, ale podstavec odpadl a v ruce mu zůstala pouze horní část - a od té doby ho tak používá. Po odchodu z Ibexu se po konkursu dostal do kapely Sour Milk Sea jako sólista, ale po brzkém rozpadu si založil skupinu vlastní - Wreckage. Ale jeho představy o úspěchu skupiny se nepodařily uskutečnit, proto v roce 1970 ze skupiny odešel. V této době se překřtil na Mercuryho po mytologickém božím poslu. Brian, Roger a Freddie dospěli k závěru, že by měli spojit své talenty a zůstat pohromadě.

Roku 1971 přišel ke Smile John Deacon, v pořadí už sedmý hráč na basu. Skupina si s jeho příchodem změnila název. Začali si říkat Queen. O rok později je do své stáje přijala megaspolečnost EMI a skupina vydala první písničku Keep Yourself Alive. Kritici ji ztrhali, rozhlas ji odmítl hrát. Stejný osud málem potkal i první album s prostým názvem Queen. S druhým albem, které mělo stejně málo nápaditý název Queen II, konečně prorazili. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. V období mezi léty 1973 až 1991 vydávali průměrně jedno album ročně.

Přišlo poslední vystoupení před kamerou: These Are The Days of Our Lives. Žádné výstřelky, žádná přepychovost, žádné bláznivé nápady. Jen civilní Mercury (bez kostýmu a bez líčení) otočený přímo do kamery. Nic neskrývá, na nic si nehraje. Umírající člověk se loučí se svou největší láskou – s publikem. Poslední měsíce jeho života byly těžce poznamenány rozvinutou chorobou AIDS. O své nemoci věděl, ale nikdy o ní nemluvil. Dokonce i členům skupiny přiznal svůj skutečný zdravotní stav jen pár měsíců před smrtí. „Věděli jsme, že se něco děje, ale jistotu jsme neměli.“ prohlásil May. Postupující Freddieho choroba přinutila skupinu, aby omezila vystupování. Nejprve Mercury prohlásil, že se už cítí na turné příliš starý. „Nemyslím, že by se dvaačtyřicetiletý muž měl prohánět v trikotu po jevišti. Není to zrovna důstojné,“ řekl. Začaly se ozývat hlasy, že se skupina rozpadá. Pravda byla smutnější. Poslední turné absolvovali roku 1986 pod názvem Magic Tour. Pak už přišlo jen vystoupení s Montserrat Caballéovou v Barceloně roku 1988. Freddie však zpíval z playbacku. V tisku se objevují první dohady o nemoci AIDS. Mercuryho život k tomu novináře svádí. Když se v únoru 1990 objevil na předávání cen Brit Awards v nepříliš dobré kondici a značně pohublý, dohady přibývaly. Teprve 23. listopadu 1991 vydává tisková mluvčí Freddieho Mercuryho (on už leží v kómatu) oficiální prohlášení, že Mercury má AIDS. O čtyřiadvacet hodin později Freddie ve svém bytě v Kensingtonu umírá. Odešel člověk, který kdysi prohlásil:

„Žít do sedmdesáti by byla nuda.“

Těsně před smrtí ještě stačil darovat práva na Bohemian Rhapsody organizaci bojující proti AIDS Terrence Higgins Trust. Píseň byla vydána před Vánocemi 1991. Do šesti dnů se ocitla na prvním místě hitparády .

Martin "Ripper" Patyla

Herecká filmografie

2000 Freddie Mercury - The Video Collection
1999 Queen's Greatest Flix III
1998 Queen: Greatest Flix I & II
1991 Greatest Flix II
1984 Sexy Shorts
1981 Greatest Flix (TV film)
1975 Queen: A Night in Bohemia (koncert)

Dokumentární

2015 Queen: From Rags To Rhapsody (TV film) - a.z.
2012 Freddie Mercury: Příběh
2011 Queen: These Are Days Of Our Live (TV film)
2009 Jak klip zabil rozhlasovou hvězdu (TV seriál)
50 años de (TV seriál)
2007 Queen Rock Montreal & Live Aid (koncert)
Queen Rock Montreal 1981 (koncert)
2006 Classic Albums: Queen - The Making of 'A Night at the Opera'
2005 Live 8 (koncert)
2004 Musikprogrammet - programmet om musik (TV seriál) - a.z.
Queen on Fire: Live at the Bowl (koncert)
2000 Freddie Mercury: Nevýslovný příběh (TV film)
Sex Pistols: Děs a běs - a.z.
1997 Legenden (TV seriál)
1995 Champions of the World
1992 Classic Queen
Queen Live in Japan (koncert)
Queen's Greatest Hits (koncert)
1991 Queen: The Days of Our Lives (TV film)
1989 Queen - Rare Live: A Concert Through Time and Space
1988 Queen: Live at Hammersmith Odeon (koncert)
1987 Magic Years, Vol. 1, The
Magic Years, Vol. 2, The
Magic Years, Vol. 3, The
Queen v Budapešti (koncert)
X-Large (TV seriál)
1986 Queen ve Wembley (koncert)
1985 Live Aid (koncert)
Queen Live in Rio (koncert)
We Are the Champions (koncert)
1982 We Will Rock You: Queen Live In Concert (koncert)
1975 Live at the Rainbow (koncert)
Night Lunch

TV pořady

2007 Memòries de la tele (TV pořad)

Hudební videoklipy

2003 Queen: Greatest Video Hits Volume Two (hudební videoklip)
2002 Queen: Greatest Video Hits Volume One (hudební videoklip)
1993 Freddie Mercury: Living on My Own (1993 Remix) (hudební videoklip) - a.z.
1992 Freddie Mercury: In My Defence (hudební videoklip) - a.z.
1991 Queen: Innuendo (hudební videoklip) - a.z.
Queen: The Show Must Go On (hudební videoklip) - a.z.
1989 Queen: Breakthru (hudební videoklip)
Queen: I Want It All (hudební videoklip)
Queen: Scandal (hudební videoklip)
Queen: The Invisible Man (hudební videoklip)
Queen: The Miracle (hudební videoklip)
1987 Freddie Mercury & Montserrat Caballé: Barcelona (hudební videoklip)
Freddie Mercury: The Great Pretender (hudební videoklip)
1986 Freddie Mercury: Time (hudební videoklip)
Queen: A Kind of Magic (hudební videoklip)
Queen: Friends Will Be Friends (hudební videoklip)
Queen: Princes of the Universe (hudební videoklip)
Queen: Who Wants to Live Forever (hudební videoklip)
1985 Freddie Mercury: I Was Born to Love You (hudební videoklip)
Freddie Mercury: Living on My Own (hudební videoklip)
Freddie Mercury: Made in Heaven (hudební videoklip)
Greenpeace Non-toxic Video Hits (hudební videoklip)
Queen: One Vision (hudební videoklip)
1984 Queen: Hammer to Fall (hudební videoklip)
Queen: It's a Hard Life (hudební videoklip)
Queen: I Want to Break Free (hudební videoklip)
Queen: Radio Ga Ga (hudební videoklip)
1982 Queen: Back Chat (hudební videoklip)
Queen: Body Language (hudební videoklip)
Queen: Calling All Girls (hudební videoklip)
Queen: Las Palabras de Amor (hudební videoklip)
Queen: Staying Power (hudební videoklip)
1980 Queen: Another One Bites the Dust (hudební videoklip)
Queen: Flash (hudební videoklip)
Queen: Play the Game (hudební videoklip)
Queen: Save Me (hudební videoklip)
1979 Queen: Crazy Little Thing Called Love (hudební videoklip)
Queen: Don't Stop Me Now (hudební videoklip)
1978 Queen: Bicycle Race (hudební videoklip)
Queen: Fat Bottomed Girls (hudební videoklip)
Queen: Spread Your Wings (hudební videoklip)
1977 Queen: Good Old-Fashioned Lover Boy (hudební videoklip)
Queen: Tie Your Mother Down (hudební videoklip)
Queen: We Are the Champions (hudební videoklip)
Queen: We Will Rock You (hudební videoklip)
1976 Queen: Somebody to Love (hudební videoklip)
Queen: You're My Best Friend (hudební videoklip)
1975 Queen: Bohemian Rhapsody (hudební videoklip)
Queen: Love of My Life (hudební videoklip)
Queen: Now I'm Here (hudební videoklip)
1974 Queen: Killer Queen (hudební videoklip)
Queen: Liar (hudební videoklip)
1973 Queen: Keep Yourself Alive (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Hudební videoklipy

1993 Freddie Mercury: Living on My Own (1993 Remix) (hudební videoklip)
1992 Freddie Mercury: In My Defence (hudební videoklip)
1991 Queen: Innuendo (hudební videoklip)
Queen: The Show Must Go On (hudební videoklip)
1989 Queen: Breakthru (hudební videoklip)
Queen: The Miracle (hudební videoklip)
1987 Freddie Mercury & Montserrat Caballé: Barcelona (hudební videoklip)
1986 Queen: Friends Will Be Friends (hudební videoklip)
Queen: Princes of the Universe (hudební videoklip)
1985 Freddie Mercury: I Was Born to Love You (hudební videoklip)
Freddie Mercury: Living on My Own (hudební videoklip)
Freddie Mercury: Made in Heaven (hudební videoklip)
Queen: One Vision (hudební videoklip)
1984 Queen: It's a Hard Life (hudební videoklip)
1982 Queen: Body Language (hudební videoklip)
Queen: Staying Power (hudební videoklip)
1981 Queen & David Bowie: Under Pressure (hudební videoklip)
1980 Queen: Play the Game (hudební videoklip)
1979 Queen: Crazy Little Thing Called Love (hudební videoklip)
Queen: Don't Stop Me Now (hudební videoklip)
1978 Queen: Bicycle Race (hudební videoklip)
1977 Queen: Good Old-Fashioned Lover Boy (hudební videoklip)
Queen: We Are the Champions (hudební videoklip)
1976 Queen: Somebody to Love (hudební videoklip)
1975 Queen: Bohemian Rhapsody (hudební videoklip)
Queen: Love of My Life (hudební videoklip)
1974 Queen: Killer Queen (hudební videoklip)
Queen: Liar (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(47)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace