foto

Shaquille O'Neal

  • nar. 6.3.1972 (44 let)
    Newark, New Jersey, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se 6. 3. 1972 v New Jersey. Je to jeden z nejlepších a největších hráčů v NBA. S jeho fyzickými proporcemi o tom není pochyb. Tento obr měří 216 centimetrů a váží 153 kilogramů. V mládí měl problémy se zákony, protože se spolčil s různými partami. Vše se změnilo, když se začal věnovat sportovním aktivitám.

V NBA začal hrát v dresu Orlanda Magic. Hned v první sezóně dostal ocenění pro nováčka roku a byl i v All-Star Game. V sezóně 1994-1995 pomohl svému týmu až do finále play-off, ale titul nezískal. V roce 1996 byl uveden mezi 50 nejlepších basketbalistů historie. Ve stejném roce vyhrál s týmem USA Olympijské hry. Později přešel do LA Lakers.

Publicitu a slávu mu hlavně přinesla spolupráce s Kobem Bryantem v LA Lakers, když vyhráli 3 tituly a dostaly mnoho ocenění. V sezóně 2002-2003 se Shaquille O'Neal vážně zranil a celý tým byl oslaben. Po zranění se „Shaq" přemístil do Miami, kde v roce 2006 slavil s tamními Heat čtvrtý titul šampiona NBA. Poté už začala jeho forma klesat, a jeho výkony v týmech Phoenixu (2008-2009), Clevelandu (2009-2010) a Bostonu (2010-2011) byly, i kvůli zdravotním problémům souvisejícím s kombinací jeho věku a mohutné postavy, na jeho poměry špatné, proto se rozhodl v roce 2011 aktivní kariéru ukončit.

V současné době působí O'Neal jako analytik basketbalových zápasů v televizní stanici TNT spolu s další basketbalovou legendou, Charlesem Barkleym, a má vlastní minishow s názvem Shaqtin' A Fool, která zprostředkovává fanouškům vtipné momenty z dění v NBA a jejíž popularita rok od roku roste.

Shaquille O'Neal je známý v hudebním průmyslu, ale více jako herec. Hrál ve filmech KAZZAM (1996), FREDDYHO ÚLET (2001) a nebo SCARY MOVIE 4 (2006).

Jiří "BloodMax" Neubauer

Herecká filmografie

2015 Kobe Bryant's Muse - a.z.
2014 Dovolená za trest
LEGO® příběh
2013 Machři 2
2011 Jack a Jill
2010 Kevin Hart: Seriously Funny (TV film)
2006 Bros., The
Scary Movie 4
2005 Mladej a já
2004 Když se setmí
2003 Coaching the Minors
Intimate Portrait: Mo'Nique (TV film)
2001 Freddyho úlet
Myčka
1998 Nejlepší hráč
1997 Broken Record (TV film)
Good Burger
Supertajná zbraň
1996 Kazaam
1994 Lanaři
1993 CB4: Cesta ke slávě

Dokumentární

2013 The Naked Brand
2012 Man in the Glass: The Dale Brown Story
2010 Banksy: Exit Through the Gift Shop
2008 Nature Boy Ric Flair: The Definitive Collection - a.z.
2007 Životopisy: Shaquille O'Neal (TV film)
2005 Before, During and 'After the Sunset'
2004 Yao Ming v NBA
2003 Season Pass (TV seriál)
1999 Story of Fathers & Sons, The (TV film)
1996 Special Effects: Anything Can Happen

TV pořady

2016 WrestleMania XXXII (TV pořad)
2015 Best Time Ever with Neil Patrick Harris (TV pořad)
Comedy Central Roast of Justin Bieber (TV pořad)
Lip Sync Battle (TV pořad)
2014 Tonight Show Starring Jimmy Fallon, The (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
2009 Shaq vs (TV pořad)
2008 WWE Cyber Sunday (TV pořad)
2006 WWE Royal Rumble (TV pořad)
2002 Straight Clownin' (TV pořad)
2001 MTV Icon: Janet Jackson (TV pořad)
1996 This Week (TV pořad)
1993 MTV Video Music Awards 1993 (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Hudební videoklipy

2003 Luther Vandross - Dance With My Father (hudební videoklip)
2001 P. Diddy feat. Black Rob & Mark Curry - Bad Boy for Life (hudební videoklip)

Režijní filmografie

1998 Cousin Skeeter (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace