foto

Viggo Mortensen

  • nar. 20.10.1958 (57 let)
    Manhattan, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

To prvé a najhlavnejšie, čím sa líši od väčšiny svojich kolegov, je jeho angažovanie sa v množstve nehereckých umeleckých aktvít. Viggo totiž nie je iba čoraz populárnejší herec, ale je tiež básnik, fotograf, maliar a hudobník. Veľa inšpirácie pre vkladanie svojich pocitov do umeleckých výtvorov mu určite dodalo aj pestré detstvo, ktoré strávil hneď v niekoľkých svetadieloch sveta. Narodil sa v New Yorku, od dvoch do jedenástich rokov cestoval s rodinou po juhoamerických krajinách ako Venezuela a Argentína a neskôr žil i v Dánsku, kde pracoval ako šofér kamiónu (jeho matka je Američanka a otec Dán). Aj vďaka tomu ostatne rozpráva plynule španielsky i dánsky.

Herectvo začal študovať po návrate do New Yorku. Hoci bola jeho prvá rolička iba vedľajšou, Mortensen mal šťastie, že išlo zrovna o veľmi úspešný film Petera Weira s Harrisonom Fordom v hlavnej úlohe – SVEDOK. K hviezdnej sláve ho nedostal, no dvierka do Hollywoodu mu rozhodne pootvoril. Viggo sa vzdal svojho zbožňovaného New Yorku a dal sa na bývanie v Los Angeles. Bol si totiž vedomý toho, že pokiaľ chce uspieť v hollywoodskej branži, je práve toto miesto tým jediným východzím bodom.

Vedľajšími roličkami sa predieral hodne dlhú dobu a prediera sa nimi dodnes. A práve preto je obdivuhodné sledovať, ako sa prostredníctvom nich dokázal vypracovať na filmovú hviezdu. K filmom, na ktoré je najviac hrdí, patrý napríklad INDIÁNSKY BEŽEC z roku 1991. Ide síce o malú nezávislú snímku, no jej status v rámci súčasnej kinematografie dosahuje takmer kultových rozmerov. Sean Penn, pre ktorého bola režijným debutom, v nej sympatického Mortensena obsadil do úlohy násilníckeho vietnamského veterána Franka.

Kto by si nepochvaľoval spoluprácu s takou legendou ako Al Pacino? Mortensen sa s ním ocitol na jednom placi pri nakrúcaní majstrovskej krimi gangsterky Briana De Palmu CARLITOVA CESTA. Síce išlo iba o naozaj malú roličku a navyše v nej bol pripútaný na invalidný vozík, no názov filmu sa v jeho filmografii trblieta ako nádherný diamant. Snímkou, v ktorej ste si Vigga mohli (tak ako ja) lepšie všimnúť po prvýkrát, mohol byť tiež KARMÍNOVÝ PRÍLIV z roku 1995. Súboj dvoch vojenských autorít Gena Hackmana a Denzela Washingtona v ponorkovom thrilleri o potenciálnom rozpútaní tretej svetovej vojny bol presýtený hneď viacerými skvelými vedľajšími hercami. Ale popri spomínaných dvoch filmových megahviezdach to bol práve Viggo, kto na seba ako racionálny vojak so silným charakterom upozornil najviac z celej posádky. Film sa, podobne ako všetky snímky producenta Jerryho Bruckheimera (SKALA, CON AIR, ARMAGEDDON), stal obrovským kasovým trhákom a pre Viggovu kariéru bol dovtedy najprínosnejším projektom.

Pozoruhodné nie je iba Viggove pestré všeobecné angažmá v umeleckých kruhoch, ale aj široké žánrové spektrum jeho filmografie. Popri hollywoodskych hitovkách ako KARMÍNOVÝ PRÍLIV a CARLITOVA CESTA sa totiž objavil aj po boku Nicole Kidmanovej v dobovej dráme Jane Campionovej PORTRÉT DÁMY. Podobne ako pri INDIÁNSKOM BEŽCOVI, ani tu nezarobil milióny, no získal si úctu kritikov po celom svete. A do tohto projektu išiel určite s vedomím že sa tak stane, pretože Jane Campionová (PIÁNO) nezvykne nakrúcať filmy, ktoré by ušli pozornosti filmových fajnšmekrov a kritikov.

Nech som už spomenul ktorýkoľvek lepší Mortensenov film, vo výpočte jeho titulov má z istých hľadísk najväčšiu hodnotu asi DOKONALÁ VRAŽDA. A to nielen preto, lebo ide o skvelý thriller, v ktorom si zahral hneď tretiu najhlavnejšiu postavu po Michaelovi Douglasovi a Gwyneth Paltrowovej. Viggo totiž v DOKONALEJ VRAŽDE stelesnil postavu bohémskeho maliara, ktorého ateliér vyzdobil svojími vlastnými obrazmi. Jedna z najlepších úloh v jednom z najlepších svojich filmov a k tomu navyše táto krásna možnosť, zosobniť vo filmovej úlohe seba samého...

Seba samého - umelca, ktorý má na konte tri jazzové albumy alebo množstvo umeleckých fotografií, po prvýkrát vystavených v roku 2000 v prestížnej newyorskej Galérii Roberta Manna. Umelca, ktorému ešte predtým, než sa stal slávnym hercom, vyšla kniha básní „Ten Last Night“ a ktorý považuje herectvo za rovnako plnohodnotnú formu umenia ako ktorúkoľvek z jeho ostatných aktivít. A možno práve preto, že sa mu oddáva s rovnakou láskou, mu za odmenu osud priplietol do cesty rolu Aragorna v PÁNOVI PRSTEŇOV. Pôvodne sa v nej mal objaviť Stuart Townsend (VŠETKO O ADAMOVI) a za jeho nekompromisnú náhradu musel asi Viggo zaplatiť vyrazeným zubom počas nakrúcania. To je však zanedbateľná daň za to, akú slávu mu PÁN PRSTEŇOV priniesol, prináša a ešte dlho prinášať bude.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

2018 The Last Voyage of Demeter
2016 Tohle je náš svět
2014 Daleko od lidí
Jauja
Smrt v labyrintu
2012 Na cestě
Todos tenemos un plan
2011 Nebezpečná metoda
2009 Cesta
2008 Appaloosa
Good
2007 Východní přísliby
2006 Kapitán Alatriste
2005 Dějiny násilí
2004 Ohnivý oceán
2003 Pán prstenů: Návrat krále
2002 Pán prstenů: Dvě věže
2001 Pán prstenů: Společenstvo Prstenu
2000 28 dní
1999 Live Freaky Die Freaky
Procházka po Měsíci
1998 Dokonalá vražda
Psycho
1997 G. I. Jane
Pistola de mi hermano, La
Zátaras (TV film)
1996 Albino Alligator
Denní světlo
Portrét dámy
1995 Black Velvet Pantsuit
Boží armáda
Gimlet
Krvavý příliv
Passion of Darkly Noon, The
1994 Evangelium podle Harryho
Floundering
Posádka v ohrožení
1993 American Yakuza
Bod varu
Carlitova cesta
Mladí Američané
1992 Ruby Cairo
1991 Vyvrhel
1990 Kožená tvář III
Mladé pušky II
Nástraha
Once In a Blue Moon (TV film)
Zrcadlivá kůže
1988 Divocí koně
Věznice
1987 Salvation!: Have You Said Your Prayers Today?
1985 Purpurová růže z Káhiry
Svědek
1984 George Washington (TV seriál)
Odpolední směna

Dokumentární

2010 Guión busca estrella (TV film)
2009 People Speak, The
2008 Kouzlo meče
2007 Kapitán Mike křižuje Ameriku
2006 Acts of Violence
2005 Pán fanoušků: Společníci Prstenu
2004 Big-atures
Cameras in Middle-Earth
Designing Middle-Earth
From Book to Script: Forging the Final Chapter
Home of the Horse Lords
J.R.R. Tolkien: The Legacy of Middle-Earth - a.z.
Music for Middle-Earth
Passing of an Age, The
Weta Workshop
2003 Battle for Helm's Deep Is Over..., The
Designing Middle-Earth
Editorial: Refining the Story - a.z.
From Book to Script: Finding the Story
J.R.R. Tolkien: Origins of Middle-Earth
Music for Middle-Earth - a.z.
2002 Cameras in Middle-Earth
Costume Design
Day in the Life of a Hobbit, A
Fellowship of the Cast, The
From Book to Script
J.R.R. Tolkien: Creator of Middle-Earth
Making of 'The Lord of the Rings', The
Making the Movie (TV film)
Road Goes Ever On..., The
Scale
2001 Film o filmu: Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (TV film)
Quest for the Ring (TV film)
1999 'Psycho' Path
1998 Comme au cinéma (TV seriál)

TV pořady

2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
2008 80. Annual Academy Awards (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2004 At the Movies (TV pořad)
2003 4Pop (TV pořad)
2002 Eigo de shabera-night (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)

Skladatelská filmografie

2014 Jauja

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 719)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace