foto

Zdeněk Kutil

  • nar. 28.12.1923
    Choltice, Československo
  • zem. 4.1.1988 (64 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Zdeněk Kutil se narodil 28. prosince 1923 v obci Choltice. Studoval, přesto se jako neškolený herec stal profesionálem a v prvních létech své umělecké činnosti (1945 – 1951) prošel Studiem ZD v Liberci, teplickým Městským divadlem (1945 – 1948), Městským oblastním divadlem v Písku (1948 – 1949) a mladoboleslavským Městským oblastním divadlem (1949 – 1951). Jako herec a režisér poté působil ve Městském oblastním divadle na Kladně (1951 – 1952) a hned v českobudějovickém Krajském oblastním divadle (1952 – 1957). Nakonec definitivně přešel do Prahy, do Divadla S. K. Neumanna (1957 – 1988), kde se Kutil herecky realizoval až do své smrti.

Zdeněk Kutil byl menšího vzrůstu, s kulatou hlavou a vysokým čelem, kteréhož tyto dispozice nejlépe předurčovaly pro menší i větší komediální a tragikomické role. K lepšímu zvýraznění svých divadelních postav si dopomáhal i hlasovým projevem. Zahrál si například Curryho („Obchodník s deštěm“), Charlese („Jak se vám líbí“), syna Nila („Měšťáci“), Hamleta („Hamlet“), Benátského dóže („Othello“), Referenta, Ředitele a Lékaře („Skandál v obrazárně“), Olega Koševoje („Mladá garda“), Koldu („Žižka“), Soběbora („Hadrián z Římsů“), Berkdebera („Veselé windsorské paničky“), Otakara („Ze života hmyzu“), Martina Toužimského („Paličova dcera“), Pistola („Jindřich IV.“), Hostinského („Zámek“), Malíře („Zločin a trest“).

Dále se objevil v inscenacích „Chirurg Platon Krečet“ (Bublik), „Cyrano z Bergeracu“ (Ligniére), „Koho tlačí bota“ (Ivanovič), „Zvony“ (Dufek), „Bouře“ (Sebastian), „Blecha“ (Car), „Vojna a mír“ (Napoleon Bonaparte), „Tvrdohlavá žena“ (Hrdopyška), „Sen noci svatojánské“ (Egeus), „Večer tříkrálový“ (Kněz), „Smrt obchodního cestujícího“ (Charley), „Tobě hrana zvonit nebude“ (Viktor Brebera), „Romeo a Julie na konci listopadu“ (Ing. Karel Pluhař), „Nasredin“ (Nasredin), „Don Juan“ (Pan Neděla), „Tři na lavičce“ (Luigi), „Periférie“ (Noční hlídač), „Útěk“ (Převor), „Bidýlko“ (zloděj Ferdinand Stavinoha), „Ďábelský kruh“ (Braum), „Žebrácká opera“ (Jakob) aj. Z jeho režií si uveďme „Lucernu“ a nebo „Štěstí nepadá s nebe“.

Po příchodu do Prahy se též poprvé zjevil na našem stříbrném plátně. Do konce 60. let se Kutil představil v menších i větších rolích poddůstojníka (POSLUŠNĚ HLÁSÍM), poručíka (ZÁŘIJOVÉ NOCI), tajemníka Pavelky (TOUHA), dělníka Havlíka (CHLAP JAK HORA), Blaschkeho (HLÍDAČ DYNAMITU), opilce Málka (ČERNÁ SOBOTA), dozorce Práška (REPORTÁŽ PSANÁ NA OPRÁTCE), předsedy JZD (POUTA), pacholka a myslivce (ĎÁBLOVA PAST), seržanta (PEVNOST NA RÝNĚ), strážníka (MALÝ BOBEŠ VE MĚSTĚ), Jožka Černíka (DEVÁTÉ JMÉNO), Josefa Adamce (ŠKOLA HŘÍŠNÍKŮ), vedoucího statku Krále (VRAH SKRÝVÁ TVÁŘ), dozorčího (POKLAD BYZANTSKÉHO KUPCE), hraběcího komorníka Reinera (MARKETA LAZAROVÁ), dělovoda (MARATÓN) i mistra šermu (SLASTI OTCE VLASTI).

Během normalizace se až do své smrti předvedl mj. ve snímcích JEDEN Z NICH JE VRAH (řidič Karel Hess), CESTY MUŽŮ (starší vůdce bandy Grůbel), VÝSTŘELY V MARIÁNSKÝCH LÁZNÍCH (žalobce), ZBRANĚ PRO PRAHU (děda), ZA VOLANTEM NEPŘÍTEL (Šíma), OSVOBOZENÍ PRAHY (redaktor Kučera), ČAS LÁSKY A NADĚJE (dělník), BOUŘLIVÉ VÍNO (družstevník Líbal), VOLÁNÍ RODU a NA VELIKÉ ŘECE (Karas), VÍTĚZNÝ LID (plukovník), STÍNY HORKÉHO LÉTA (banderovec), TAJEMSTVÍ OCELOVÉHO MĚSTA (průvodčí), TEMNÉ SLUNCE (hlídač v Grottupu), ZRALÉ VÍNO (klempíř), SMRT TALENTOVANÉHO ŠEVCE (výpravčí), PODIVNÁ PŘÁTELSTVÍ HERCE JSENIA (šikovatel) apod.

Výrazně se uplatnil též v rozhlase („Potopené kameny“, „Strážce majáku“, „Legenda o Janovi“, „Čertův švagr“, „Tichý Don“, „O bílé laňce“, „Město malérů“, „Číslo 3711“, „Mistr a Markétka“, „Probuzení jara“ atd.), dabingu (KRÁL LEAR, HONIČKA, KRIMINÁLNÍ ODDĚLENÍ, MALÝ VELKÝ MUŽ, CHOBOTNICE či SMRTELNÝ OMYL), televizních filmech (CHVÍLE ROZHODNUTÍ, BOUŘKA, POSLEDNÍ DOPIS, JAK SE ZRANIT VE SLUŽBĚ, PANENKA, PŘIVEDLA ŽEBRÁKA NA MIZINU nebo ZÁHADA ZAMČENÉHO POKOJE) a rozličných seriálech (30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, CHALUPÁŘI, ARABELA, OKRES NA SEVERU, ZLÁ KREV, PANOPTIKUM MĚSTA PRAŽSKÉHO i GOTTWALD). Herec a režisér Zdeněk Kutil zemřel 4. ledna 1988 v Praze, týden po svých čtyřiašedesátých narozeninách.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

1987 Panoptikum Města pražského (TV seriál)
1986 Gottwald (TV seriál)
Záhada zamčeného pokoje (TV film)
Zlá krev (TV seriál)
1985 Výjimečná situace
1984 Povídky malostranské: Přivedla žebráka na mizinu (TV film)
1982 Smrt talentovaného ševce
1981 Okres na severu (TV seriál)
Ubohý pan Kufalt (TV film)
Zralé víno
1980 Něco je ve vzduchu
Panenka (TV film)
Temné slunce
1979 Arabela (TV seriál)
Drsná Planina
Osamělý jezdec (TV film)
Postavení mimo hru
1978 Jak se zranit ve službě (TV film)
Rána jistoty (TV film)
Tajemství Ocelového města
Tři mušketýři po třiceti letech (divadelní záznam)
Ve znamení Merkura (TV seriál)
1977 Na veliké řece
Stíny horkého léta
Vítězný lid
Volání rodu
1976 Bouřlivé víno
Čas lásky a naděje
1975 Chalupáři (TV seriál)
Mys Dobré naděje
Nevěsta s nejkrásnějšíma očima
Osvobození Prahy
1974 Tobě hrana zvonit nebude (divadelní záznam)
Za volantem nepřítel
Zbraně pro Prahu
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Poslední dopis (TV film)
Výstřely v Mariánských Lázních
1972 Cesty mužů
Klíč pod rohožkou
1971 Velikonoční dovolená
1970 Jeden z nich je vrah
Návštěvy
1969 Panenství a kriminál
Slasti Otce vlasti
1968 Bouřka (TV film)
Maratón
Všichni dobří rodáci
Záhořanský hon (TV film)
1967 Marketa Lazarová
Soudničky (TV seriál)
Soukromá vichřice
1966 Poklad byzantského kupce
Vrah skrývá tvář
1965 Perlový náhrdelník
Škola hříšníků
1964 Cesta kolem světa za 80 dní (divadelní záznam)
Pět hříšníků
1963 Deváté jméno
Hlídač dynamitu
Lucie
1962 Malý Bobeš ve městě
Neomylní (TV film)
Pevnost na Rýně
Zelené obzory
1961 Aristokrati (divadelní záznam)
Ďáblova past
Hledá se táta!
Chvíle rozhodnutí (TV film)
Pouta
Reportáž psaná na oprátce
1960 Černá sobota
Generál (studentský film)
Hlídač dynamitu (studentský film)
Chlap jak hora
Přežil jsem svou smrt
1959 Dva muži a balon
Letiště nepřijímá
Vstup zakázán
1958 Touha
1957 Anděla
Poslušně hlásím
Zářijové noci

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace