foto

Billy Boyd

  • nar. 28.8.1968 (47 let)
    Glasgow, Skotsko, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Billy William Boyd se narodil 28. srpna roku 1968 v Anglii Williamovi a Mary Boydovým. Jeho otec byl dělník a matka úřednice. Billyho ve 14 letech postihlo velké neštěstí - jeho rodiče zemřeli a jeho se ujala babička. Otec zemřel na rakovinu plic a jeho matka krátce po otci zemřela také. V té době chodil do divadla, ale opustila ho chuť hrát a tak se rozhodl, že bude vázat knihy. Absolvoval tedy roční studium a našel si práci. V sedmnácti letech našel v divadlu opět zalíbení, ale nepřálo mu štěstí - i když si ho učitel velice chválil, divadlo shořelo a nikdo ho neopravoval.

Rozhodl se tedy, že začne pracovat v jiném divadle. Tentokrát se na něj štěstí usmálo - získal mnoho zkušeností a práce v divadle mu přinesla první filmové role. Za zmínku ale stojí až trilogie PÁN PRSTENŮ (v této době mu umírá babička), kde si zahrál sice ne hlavní roli, ale objevil se po boku mnoha talentovaných a známých herců a navíc ve filmu oceněným několika Oscary.

Po mega úspěchu trilogie natočil několik filmů, z čehož jsou asi nejlepší ZA JASNÉHO DNE nebo PŘÍBĚHY ZTRACENÝCH DUŠÍ, kde se opět objevil vedle hvězd první velikosti.

V roce 2006 našel konečně štěstí - přítelkyni Ali Mckinnon, se kterou má syna Jacka Williama Boyda. Má jedno tetování na kotníku (elfská devítka), poslouchá Coldplay a Beatles (zřejmě proto si tolik rozumí se svým nejlepším přítelem Dominicem Momaghamem), má rád modrou barvu, zvíře pumu, Simpsnovi, Thajsko a thajské jídlo. Kromě herectví se věnuje i hudbě - má svou kapelu Beecake.

Lily "Lilys" Leonitil

Herecká filmografie

2016 AmStarDam
White Island
2015 The Alpha Invention
2014 A70
2012 Dorothy and the Witches of Oz
Forger, The
Space Milkshake
2011 Čarodějky ze země Oz (TV seriál)
Extáze
2010 Glenn 3948
Moby Dick (TV film)
Pimp
2009 Ztraceni v lásce
2008 Empty (TV seriál)
Stone of Destiny
2007 Po(d)vedená charita
2006 Létající Skot
Příběhy ztracených duší
2005 Sen noci svatojánské
Za jasného dne
2004 Chuckyho sémě
2003 Master & Commander: Odvrácená strana světa
Pán prstenů: Návrat krále
2002 Pán prstenů: Dvě věže
Sniper 470 (TV film)
2001 Pán prstenů: Společenstvo Prstenu
1999 Coming Soon (TV film)
Julie and the Cadillacs
1998 Příběh duchů
Soldier's Leap, The
1996 Taggart: Dead Mans Chest (TV film)

Dokumentární

2014 Middle-earth: There and Back Again (TV film)
2009 Tattoos: A Scarred History
2005 Pán fanoušků: Společníci Prstenu
The 100 Greatest Family Films (TV film)
2004 Cameras in Middle-Earth
Costume Design
Designing Middle-Earth
Editorial: Completing the Trilogy
From Book to Script: Forging the Final Chapter
Home of the Horse Lords
J.R.R. Tolkien: The Legacy of Middle-Earth - a.z.
Music for Middle-Earth
Passing of an Age, The
Weta Workshop
2003 Battle for Helm's Deep Is Over..., The
Designing Middle-Earth
Editorial: Refining the Story - a.z.
Weta Workshop
2002 Cameras in Middle-Earth
Day in the Life of a Hobbit, A
Fellowship of the Cast, The
From Book to Script
J.R.R. Tolkien: Creator of Middle-Earth
Making of 'The Lord of the Rings', The
Making the Movie (TV film)
Scale
2001 Film o filmu: Pán prstenů - Návrat krále (TV film)
Quest for the Ring (TV film)

TV pořady

2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 4Pop (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace