foto

Jaroslav Tomsa

  • nar. 19.2.1930
    Praha, Československo
  • zem. 5.8.2015 (85 let)
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se v Praze a od útlého dětství aktivně sportoval, mimo jiné boxoval a hrál lední hokej. Svým zálibám se dlouho věnoval i profesionálně. V r. 1951 se například utkal v boxerském duelu s olympijským vítězem Tormou a několik let hrál v nejvyšší československé hokejové lize za klub I. ČLTK (později Motorlet Praha). Zranění ruky a kolene a následné pooperační komplikace, však předčasně ukončily jeho profesionální sportovní kariéru.

Na počátku 60. let stál u zrodu první kaskadérské skupiny v Čechách, která vznikla ve studiu Barrandov. Ačkoli Jaroslav ani jeho kolegové neměli s touto profesí žádné předchozí zkušenosti, jejich vysoké nasazení vedlo k úspěchům a stále častějšímu využívání ze strany československých filmařů. Jaroslav Tomsa se stal jednou z nejvýznamnějších osobností české kaskadérské školy a spolupracoval na více než stovce filmů. Jen tak namátkou LIMONÁDOVÝ JOE ANEB KOŇSKÁ OPERA, ROZMARNÉ LÉTO, PĚNIČKA A PARAPLÍČKO, ČTYŘI VRAŽDY STAČÍ DRAHOUŠKU, JÁCHYME, HOĎ HO DO STROJE!, ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA, PĚSTI VE TMĚ... Podílel se třeba i na americkém válečném snímku natáčeném v Čechách MOST U REMAGENU.

Dnes už pan Jaroslav Tomsa kvůli pokročilému věku nenatáčí. Kaskadérskou agenturu FILMKA přenechal svému kamarádovi Ladislavu Lahodovi, ale stále se může pochlubit vynikající kondicí. Kromě sportu patří mezi jeho koníčky i malování a hra na foukací harmoniku. O jeho životě nedávno vyšla kniha Františka Černocha „Pestrý život kaskadéra Jaroslava Tomsy“.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

2006 Obsluhoval jsem anglického krále
1999 Byl jednou jeden polda III - Major Maisner a tančící drak
Crackerjack 3
1997 Zdivočelá země (TV seriál)
1996 Jméno kódu: Rubín
Podzemní komando (TV film)
1995 Cesta peklem
Jak chutná smrt
1993 Peklo v řetězech II
Stalingrad
1992 Kamarád do deště II - Příběh z Brooklynu
1990 Dáma z Berlína
Král kolonád
Poslední motýl
Vracenky
1989 Divoká srdce
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Kamarád do deště
Pan Tau
Pražská 5
Stupne poražených
1987 Anděl svádí ďábla
Dům pro dva
Počkej si na bílé štěstí (TV seriál)
1986 Černá punčocha
Gottwald (TV seriál)
Pěsti ve tmě
1985 Mravenci nesou smrt
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Výjimečná situace
1984 Rubikova kostka (TV film)
Stín kapradiny
1983 Anděl s ďáblem v těle
Jára Cimrman ležící, spící
Létající Čestmír (TV seriál)
Návštěvníci (TV seriál)
Propast (TV film)
Záchvěv strachu
1982 Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
Srdečný pozdrav ze zeměkoule
1981 Buldoci a třešně
Příjemce platí v dolarech (TV film)
Řetěz
Víkend bez rodičů
1980 Blues pro EFB
Koncert
Luzie, der Schrecken der Straße (TV seriál)
Něco je ve vzduchu
Postřižiny
Rytmus 1934
Signum laudis
Svítalo celou noc
Temné slunce
1979 Arabela (TV seriál)
Hodinářova svatební cesta korálovým mořem
Hordubal
Julek
Lásky mezi kapkami deště
Modrá planeta
Pátek není svátek
Postavení mimo hru
Rukojmí v Bella Vista
Smrt stopařek
1978 Balada pro banditu
Čistá řeka
Hrozba
Já jsem Stěna smrti
Lvi salónů
Past na kachnu
Píseň o stromu a růži
Střepy pro Evu
Víťaz
Vražedné pochybnosti
1977 Adéla ještě nevečeřela
Ať žijí duchové!
Což takhle dát si špenát
Hněv
Honza málem králem
Osada Havranů
Rusalka
Talíře nad Velkým Malíkovem
Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 Náš dědek Josef
Smrt mouchy
Smrt na černo
1975 Hudba kolonád
Sarajevský atentát
Tobě hrana zvonit nebude
1974 Drahé tety a já
Dvacátý devátý
Hvězda padá vzhůru
Jáchyme, hoď ho do stroje!
Motiv pro vraždu
Noc oranžových ohňů
Sokolovo
Za volantem nepřítel
Zbraně pro Prahu
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
Hroch
Kronika žhavého léta
Noc na Karlštejně
Tři chlapi na cestách
Zločin v Modré hvězdě
1972 Lupič Legenda
Slečna Golem
Smrt si vybírá
1971 Člověk není sám
Klíč
Slaměný klobouk
Svět otevřený náhodám
1970 „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“
Kateřina a její děti
Lucie a zázraky
Na kometě
„Pane, vy jste vdova!“
Pan Tau a Claudie
Pěnička a Paraplíčko
1969 Den sedmý, osmá noc
Krimi revue (TV film)
Most u Remagenu
Odvážná slečna
Pan Tau (TV seriál)
Zabil jsem Einsteina, pánové...
1968 Maratón
Zločin v šantánu
1967 Happy end
Já, spravedlnost
Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky
Rozmarné léto
1966 Dáma na kolejích
Poslední růže od Casanovy
Transit Carlsbad
U telefonu Martin
1964 Každý den odvahu
Limonádový Joe aneb Koňská opera
Případ Daniela
1962 Tarzanova smrt
1960 Ledoví muži

Dokumentární

2011 Povolání kaskadér (TV film)
Tajemství filmových kaskadérů (TV film)
2003 Předčasná úmrtí: Sobí ráno (TV film)
1984 Dny společné práce

TV pořady

2010 Český lev 2009 (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1994 Kupé (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace