foto

Waldemar Matuška

  • nar. 2.7.1932
    Košice, Československo
  • zem. 30.5.2009 (76 let)
    St. Petersburg, Florida, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Waldemar Matuška se narodil v roce 1932 v Košicích, kde jeho matka, vídeňská zpěvačka operetních divadel užívající jméno Mia Malinová, byla na uměleckém turné. Byl nejmladším ze čtyř synů, jeho bratři později žili v Německu. Vyrůstal v centru Prahy, kde také začal chodit do školy. Studijní výsledky neměl skvělé, dokonce i ze zpěvu dostal pozdější slavný zpěvák na vysvědčení třikrát čtyřku. Po matce nicméně zdědil výrazný hudební a dramatický talent, který záhy začal uplatňovat. Naučil se hrát na několik nástrojů a začal navštěvovat Husův sbor v Jungmannově ulici.

V Poděbradech se vyučil sklářem a po vyučení nastoupil do Moserovy huti v Karlových Varech. Na profesi skláře měl ale chabou tělesnou konstrukci a navíc ho lákala hudba. Vrátil se do Prahy a začal zpívat v Československém souboru písní a tanců. Po absolvování vojenské služby začal pracovat jako osvětový pracovník v Chebu. Už tehdy si nechal narůst knírek, který počátkem 60. let doplnil charakteristickou bradkou. V 50. letech vystupoval s několika kapelami a v roce 1957 začal účinkovat v divadélku Reduta, kde se seznámil se Suchým a Šlitrem. Založil Mambo kvintet a objížděl s ním zábavy po celé republice.

Po založení divadla Semafor si na talentovaného hudebníka vzpomněli Suchý se Šlitrem, a tak od února 1960 začal Matuška zpívat ve sboru hry Člověk z půdy. Okamžitě na sebe upoutal pozornost a v následujícím písničkovém představení Zuzana je sama doma, které mělo premiéru v květnu 1960, už byl hvězdou. Zpěvák byl formálně, kvůli bytu, zaměstnán v divadle jako technik, rekvizitář a kulisák. V té době přespával přímo na jevišti na vyřazené oponě. V témže roce nazpíval v nahrávacím studiu první písničku Suvenýr a další hity rychle následovaly. Na prknech Semaforu se seznámil s Evou Pilarovou, se kterou nazpíval řadu oceňovaných songů. Jejich duet Ach, ta láska nebeská byl v roce 1962 vyhlášen písní roku a Matuška následně získal prvního Zlatého slavíka. Stal se dlouhodobě druhým nejoblíbenějším zpěvákem po Karlu Gottovi a v roce 1967 se mu podařilo získat druhého Zlatého slavíka.

Na jaře 1962 se Jiří Suchý rozhodl obměnit divadelní soubor Semaforu a Matuška odešel spolu s Evou Pilarovou do divadla Rokoko. Tam jeho popularita kulminovala. Účinkoval ve hrách Labyrint světa, Drak je drak, Filozofská historie a v recitálech Rokokokoktejl a Osm lásek Waldemara Matušky. Měl tehdy velký prostor v rozhlase i televizi a stal se jedním z fenoménu české kultury 60. let. Po odchodu Evy Pilarové zpět do Semaforu zpíval v Rokoku např. s Helenou Vondráčkovou nebo Martou Kubišovou.

Matuška měl od počátku ambice vyniknout jako sólový zpěvák a netoužil po kariéře herce. Protože ale jeho kariéra započala v divadlech malých forem, musel se nezbytně naučit i základům hereckého řemesla. Neprošel sice systematickou hereckou průpravou, měl ale přirozené herecké nadání a na rozdíl od řady jiných popových hvězd nebyl jeho výkon před kamerou křečovitý. Navíc mu pomohly konzultace s českými divadelníky, kupříkladu se Zdeňkem Štěpánkem nebo s Josefem Kemrem. Na filmovém plátně se poprvé objevil už v roce 1960 v podřadném budovatelském dramatu SEDMÝ KONTINENT. Jak ale rostla jeho popularita, přicházely nabídky na obsazení ve kvalitnějších filmech. Hrál zejména tam, kde mohl zároveň uplatnit svůj zpěv. Objevil se v muzikálech KDYBY TISÍC KLARINETŮ a NOC NA KARLŠTEJNĚ. V komedii LIMONÁDOVÝ JOE byl jedním z Kidů - zlosynů, kteří ohrožují hlavního hrdinu. Jako Manuel Diaz se objevil v Zemanově parodii FANTOM Z MORRISVILLU.

vZa vrchol jeho herectví lze nejspíš označit roli Zášinka v dramatu VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI. K výrazným rolím se řadí i postava sochaře v televizní komedii KAM SLUNCE NECHODÍ. Často pracoval pro televizi, zahrál si ve filmech PŮJČOVNA TALENTŮ a TA NAŠE PÍSNIČKA ČESKÁ či v seriálu PÍSEŇ PRO RUDOLFA III. Vedle hereckých kreací obohatil televizní produkci natočením písniček, které rámovaly seriály CHALUPÁŘI (Když máš v chalupě orchestrion) a DOKTOR Z VEJMINKU (Když jdou na mužskýho léta). Mimoto se objevoval v četných zábavných pořadech Československé televize, účinkoval opakovaně v silvestrovských revuích a často spolupracoval se Zdeňkem Podskalským (KABARET U DOBRÉ POHODY).

Divadelní kariéru ukončil Matuška v prosinci 1969 výpovědí v Rokoku a od té doby vystupoval s orchestrem Václava Hybše. V roce 1976 přešel ke skupině KTO (Kamarádi táborových ohňů). V témže roce se oženil se zpěvačkou Olgou Blechovou, se kterou se seznámil v roce 1967 v divadle Rokoko. Stala se nejen jeho životní, ale i pěveckou partnerkou. Mají spolu jednoho syna. V roce 1980 se Matuška naposledy objevil ve filmové roli, když si v Podskalského hudební komedii TRHÁK zahrál postavu hajného.

Zatímco v 60. letech patřil k nekonformním tvářím české kultury, vedl bohémský život a měl několik konfliktů se státní mocí, v 70. letech se stal nedílnou součástí tehdejšího šoubyznysu a jeho přínos k rozvoji české kultury se výrazně snížil, byť si uchovával vysokou popularitu. K překvapení mnohých v roce 1986 emigroval se svou ženou do Spojených států a zabydlel se na Floridě. Koncertoval pro české krajany a vydával nové desky. Po revoluci se už zpět do vlasti nevrátil, jen v omezené míře vystupoval na koncertech a několikrát se objevil v televizních pořadech a na beneficích.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

2011 Waldemar Matuška 2 - Buď pořád se mnou (video film)
2009 Waldemar Matuška 1 - Sbohem, lásko (video film)
1980 Trhák
V hlavní roli Oldřich Nový
1978 Kouzelný kolotoč (TV film)
1977 Talíře nad Velkým Malíkovem
1974 Láska malovaná (TV film)
1973 Noc na Karlštejně
1972 Miláček (TV film)
Znojemský sen (TV film)
Zpívající film
1971 Hloupá žába
Kam slunce nechodí... (TV film)
1970 Já mám kytky rád (TV film)
Menu á la Grand (TV film)
Svatby pana Voka
1969 Dobrodružství šesti trampů (TV seriál)
Pražská romance (TV film)
1968 Bylo čtvrt a bude půl
Gramohit 68 (TV film)
Klapzubova jedenáctka (TV seriál)
Všichni dobří rodáci
1967 Pijácká romance (TV film)
Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)
Tajemství Viléma Storitze (TV film)
Ta naše písnička česká
1966 Dýmky
Fantom Morrisvillu
Hotel pro cizince
Revue na scestí (TV film)
Smrt za oponou
1964 Bubny
Kdyby tisíc klarinetů
Limonádový Joe aneb Koňská opera
Neobyčejná třída
1963 Andere neben dir, Der (TV film)
Jarní dekameron 1963 (TV film)
Lucie
1962 Vánice
Ztráty a nálezy (TV film)
1961 Člověk z půdy (divadelní záznam)
Strop (studentský film)
Ztracená revue (TV film)
Zuzana je zase sama doma (TV film)
1960 Sedmý kontinent
Taková ztráta krve (divadelní záznam)

Dokumentární

2010 Příběhy slavných: Walda (TV film) - a.z.
Slyšet znít dřevo (TV film)
2009 Eva Pilarová: Proměny / Všechno nejlepší (video film)
2008 Po stopách hvězd (TV seriál)
2005 Nezničitelný Vladimír Menšík (TV film)
2004 Český Woodstock
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
To je Waldemar! (TV film)
2000 Legendy folku a country (TV seriál)
1999 Vánoce Daniela Hůlky (koncert)
1995 Eva Pilarová a hosté (koncert)
1978 Lučištníci a lukostřelci
1967 Naši v Paříži
1966 Divadlo Rokoko
1962 Album Supraphonu (koncert)

TV pořady

2012 Legendy: Nezkrotný živel Waldemar (TV pořad)
2009 70 minut s Evou Pilarovou a jejími hosty (TV pořad)
2008 Hvězdy slaví na Silvestra (TV pořad)
2007 Co nikdy neodnese čas... (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2004 Šlitr mezi nebem a zemí (TV pořad)
Tak se ukaž, Silvestře (TV pořad)
2003 Lístky vytržené z památníku (TV pořad)
2002 Jsou hvězdy, které nehasnou (TV pořad)
Když jdou na mužskýho léta... (TV pořad)
2001 Country estráda (TV pořad)
Na kus řeči (TV pořad)
Tyjátr (TV pořad)
2000 Hogo Fogo (TV pořad)
Lucie na bílo (TV pořad)
1999 Čtveráci (TV pořad)
Miroslav Donutil na Žofíně (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
1997 Proč bychom se nebavili, když nám Pánbůh archiv dal (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1994 Čundrcountryshow (TV pořad)
Zpívání v Grandu (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
Kavárnička aneb Dlouho jsme se neviděli (TV pořad)
1992 Šance (TV pořad)
V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
1982 Diskotéka pro starší a pokročilé (TV pořad)
Rytmus (TV pořad)
1980 Hle Praha, pane Pařížane (TV pořad)
Pojďte s námi na tah (TV pořad)
1979 Z melodie do melodie aneb Televizní samoobsluha (TV pořad)
1978 Co neodnesl čas (TV pořad)
Silvestr hravý a dravý (TV pořad)
1977 Jsi jako zahrada (TV pořad)
Silvestr na přání aneb Čí jsou hory Kavčí (TV pořad)
1975 Kabaret U dobré pohody (TV pořad)
1973 Písničky roku 1973 (TV pořad)
1970 Dobrý večer s Waldemarem (TV pořad)
Televarieté (TV pořad)
1969 Půjdem spolu do Betléma (TV pořad)
1968 U Hany Hegerové (TV pořad)
1966 Bratislavská lýra (TV pořad)
1964 Půjčovna talentů (TV pořad)
Vysílá studio A (TV pořad)
1963 Babiččina krabička (TV pořad)
Revue pro banjo (TV pořad)

Hudební videoklipy

2008 Hitparáda 60. let (hudební videoklip)
2007 Semafor - Největší hity 2 (hudební videoklip)
2005 Semafor - Největší hity (hudební videoklip)