foto

Daniel Davis

  • nar. 26.11.1945 (70 let)
    Gurdon, Arkansas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec Daniel Davis se narodil 26. listopadu 1945 v městě Gurdon ve státě Arkansas. Lidé si často myslí, že pochází z Anglie, ale to se pletou, je jeden z mála herců, který dokáží napodobit skvěle anglický přízvuk. K herectví ho inspiroval Tyrone Power. Vystudoval Hall High School v roce 1963. Potom chodil do Arkansas Arts Center, kterou vystudoval. Po několika vystupování na Oregon Shakespeare Festival a Strafford Shakespeare Festival se po šesti letech uchýlil od americké divadelní společnosti American Conservatory Theatre, kde také chvíli učil herectví.

Svou první hereckou práci dostal v Little Rock - Betty's Little Rascalas už v 11 letech. Svou první roli získal ve filmu Pigeons z roku 1970. Zlom v jeho kariéře přišel až o deset let později, kdy získal roli Eliota Carringtona v televizním seriálu Texas. Zahrál si celkem v 71. epizodách. Takže se pravidelně objevuje v televizi a ve filmech od roku 1980. P tomto seriálu se začal objevovat v seriálech jako jsou: Remington Steele, Na zdraví, Matlock nebo The Equalizer. Šlo ovšem jenom o epizodní role. Od roku 1987 - 1988 hrál Harryho Threshera v seriálu Dynastie. Šlo o pět epizod. Po seriálu Dynastie následovaly opět seriály, ale pouze epizodní role. Výjimkou je seriál Star Trek: Nová Generace, kde si Davis zahrál s velkou chutí profesora Jamese Moriatyho.

V roce 1993 přichází opět velký zlom v kariéře. Získává roli sluhy Nailse v seriálu Chůva k pohledání, kde má jednu z hlavních rolí až do konce samotného seriálu v roce 1999. Překonává tak počet epizod v seriálu Texas. Objevil se ve všech šesti řadách, celkem ve 145. epizod. Po tomto seriálu role ubývají a Davis se objevuje pouze v seriálu Advokáti (tři epizody v roli soudce Bartona Wolfa) a seriálu Fraiser (pouze jedna epizoda).

Objevil se ve filmech jako jsou: K-9 Můj přítel se studeným čumákem (1989), Hon na ponorku (1990), Havana (1990), Columbo: Není čas na umírání (1992) nebo Dokonalý trik (2006).

Davisovou velkou vášní je také divadlo. Objevil se v hrách na Broadwayi i mimo něj. Zahrál si třeba Antonia Salieriho v divadelní hře Amadeus. Tato hra se hrála na Broadwayi. Na Broadwayi hrál také Oscara Wilda.

Joe "reich" Ferrone

Herecká filmografie

2014 Gotham (TV seriál)
2011 Miraculous Year, The (TV film)
2006 Dokonalý trik
Ošklivka Betty (TV seriál)
2005 Galaktická brána
1997 Advokáti (TV seriál)
Men in Black: The Series (TV seriál)
1996 Remember WENN (TV seriál)
1995 Nanny Christmas Special: Oy to the World, The (TV film)
1994 Duckman: Private Dick/Family Man (TV seriál)
Veselé obludy (TV seriál)
1993 Frasier (TV seriál)
Chůva k pohledání (TV seriál)
1992 Columbo: Není čas na umírání (TV film)
1991 Civil Wars (TV seriál)
Lumpíci (TV seriál)
Nejvyšší pocta (TV film)
Palomino (TV film)
She Stood Alone (TV film)
1990 Havana
Hon na ponorku
1989 K-9, můj přítel se studeným čumákem
1988 Just in Time (TV seriál)
What Price Victory (TV film)
1987 Duch (TV film)
Frank's Place (TV seriál)
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
1986 George Washington II: The Forging of a Nation (TV film)
Matlock (TV seriál)
Právo v Los Angeles (TV seriál)
Slepá justice (TV film)
1985 Chain Letters
MacGyver (TV seriál)
Orel a medvěd (TV film)
Tall Tales and Legends (TV seriál)
The Equalizer (TV seriál)
1984 Highway to Heaven (TV seriál)
To je vražda, napsala (TV seriál)
1983 A-Team (TV seriál)
Hardcastle a McCormick (TV seriál)
Scarecrow and Mrs. King (TV seriál)
1982 Na zdraví (TV seriál)
Remington Steele (TV seriál)
1981 Cagneyová a Laceyová (TV seriál)
Dynastie (TV seriál)
1980 Texas (TV seriál)
1974 In Fashion (TV film)
1970 Pigeons

Dokumentární

2004 Nanny Reunion: A Nosh to Remember, The (TV film)
1999 Intimate Portrait: Fran Drescher (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace