foto

Ian Holm

  • nar. 12.9.1931 (84 let)
    Goodmayes, Essex, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Oceňovaný, rešpektovaný a vážený divadelný, televízny i filmový herec - veterán s takmer stovkou filmov na svojom konte. Za výkon vo filme OHNIVÉ VOZY obdržal niekoľko svetových cien, vrátane tej canneskej, ceny BAFTA alebo oscarovej nominácie. Pamätať si ho môžte ako androida s bielou krvou z prvého VOTRELCA alebo roztomilého kňaza Vita z PIATEHO ELEMENTU. K ďalším jeho výraznejším filmom patria EXTRA ŽIVOT, ŠIALENSTVO KRÁĽA GEORGA, Cronnenbergove úchylárne NAHÝ OBED a EXISTENZ, alebo Branaghove majstrovské diela FRANKENSTEIN a HENRY V. Jedným z jeho najväčśích projektov poslednej doby popri PÁNOVI PRSTEŇOV je horor s Johnnym Deppom Z PEKLA.

Rovnako veľké ako filmové, sú však i Holmove divadelné skúsenosti. Účinkovaním na javisku s Royal Shakepseare Company dosiahol obrovských úspechov, ktoré viedli nespočetne krát až k cenám ako Evening Standard Award (za Henryho V., Návrat domov a Moonlight) alebo Tony Award za role na Broadwayi. Za jeho nedávnu rolu Kráľa Leara v Národnom divadle (Anglicko) bol poctený cenami Evening Standard Award, Olivier Award a Critic Circle Award. Za účinkovanie v televíznej verzii tejto drámy získal dokonca cenu Emmy. V roku 1998 bol menovaný Rytierskym titulom.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

2014 Hobit: Bitva pěti armád
2012 Hobit: Neočekávaná cesta
2009 1066: Historie psaná krví (TV seriál)
2007 Ratatouille
2006 Boj o Jeruzalém
Cvokař
Renesance
2005 Chromofobie
Obchodník se smrtí
Strangers with Candy
2004 Den D (TV film)
Den poté
Letec
Procitnutí v Garden State
Svět draků (TV film)
2003 Pán prstenů: Návrat krále
2001 Císařovy nové šaty
Pán prstenů: Společenstvo Prstenu
Z pekla
2000 Dotek zla
Esther Kahn
Mistr zázraků
Mrcha
Poslední sexbomby (TV film)
Tajemství
1999 eXistenZ
Farma zvířat (TV film)
Gooseberries Don't Dance
Shergar
Šimon Mág
Zápas
1998 Alenka v zemi za zrcadlem (TV film)
King Lear (TV film)
1997 Extra život
Inkognito
Pátý element
Sladké zítřky
Soumrak nad Manhattanem
1996 Loch Ness
Žranice
1994 Deep Blue Sea, The (TV film)
Frankenstein
Šílenství krále Jiřího
1993 Hodina prasete
Return of the Borrowers, The (TV seriál)
1992 Borrowers, The (TV seriál)
Modrý led
Performance (TV seriál)
Svět Petra Králíčka a jeho přátel (TV seriál)
1991 Kafka
Last Romantics, The (TV film)
Michelangelo (TV film)
Nahý oběd
Uncle Vanya (TV film)
1990 Hamlet
Stalin (TV seriál)
Stuff of Madness, The (TV film)
1989 Endless Game, The (TV seriál)
Jindřich V.
Tailor of Gloucester, The (TV film)
1988 Game, Set, and Match (TV seriál)
Jiná žena
1986 Murder by the Book (TV film)
1985 Brazil
Browningův překlad (TV film)
Dítě snů
Městečko Wetherby
Mr. and Mrs. Edgehill (TV film)
Tanec s cizincem
Television (TV seriál)
1984 Laughterhouse
Tarzan
1982 Bell, The (TV seriál)
Inside the Third Reich (TV film)
Návrat vojáka
Soft Targets (TV film)
1981 Ohnivé vozy
Strike: The Birth of Solidarity (TV film)
Zloději času
1980 We, the Accused (TV seriál)
1979 Na západní frontě klid (TV film)
S.O.S. Titanic (TV film)
Vetřelec
1978 Bídníci (TV film)
Flayed (TV film)
Holocaust (TV seriál)
Lost Boys, The (TV seriál)
Zloděj z Bagdádu (TV film)
1977 Ježíš Nazaretský (TV film)
Jubilee (TV seriál)
Muž se železnou maskou (TV film)
Pochoduj nebo zemři
1976 Robin a Mariana
Volání na ďábla
1974 Benjamin Franklin (TV seriál)
May We Come In? (TV film)
Napoleon a jeho lásky (TV seriál)
Ohrožení Britannicu
Wood Demon, The (TV film)
1973 Conjugal Rights (TV seriál)
Great Mysteries (TV seriál)
Homecoming, The
1972 King Oedipus (TV film)
Mladý Winston
The Man from Haven (TV seriál)
1971 Marie Stuartovna, královna Skotska
Mikuláš a Alexandra
1970 Emma's Time (TV film)
Uťatá hlava
1969 Jaká to rozkošná válka!
Moonlight on the Highway (TV film)
1968 Bofors Gun, The
Fixer, The
Frankenstein (TV film)
Midsummer Night's Dream, A
1966 Body Snatcher, The (TV film)
1965 BBC Play of the Month (TV seriál)
The Wars of the Roses (TV seriál)
War of the Roses (TV seriál)
1958 Girls at Sea
1957 Robert's Wife (TV film)
1955 ITV Play of the Week (TV seriál)

Dokumentární

2006 Přišli jsme z kosmu?
2005 Adventures of Errol Flynn, The (TV film) - vyp.
Titan (TV film)
2003 Dny, které otřásly světem (TV seriál)
Monsters We Met (TV seriál) - vyp.
2002 Cameras in Middle-Earth
Day in the Life of a Hobbit, A
Fellowship of the Cast, The
J.R.R. Tolkien: Creator of Middle-Earth
Making of 'The Lord of the Rings', The
Prisoner of Paradise - vyp.
Scale
2001 Quest for the Ring (TV film)
2000 Eiger Solo (TV film) - vyp.
Holocaust on Trial, The (TV film)
1999 Wisconsinský výlet za smrtí - vyp.
1998 An Awfully Big Adventure (TV seriál)
1996 Gulf War, The (TV film)
Churchills, The (TV seriál)
1995 Hiroshima: The Decision to Drop the Bomb (TV film)
Seas of Zanzibar, The (TV film)
1991 Fever, The
1987 Adventure (TV seriál)
1983 Bette Davis - A Basically Benevolent Volcano (TV film)
1980 Strike! (TV film)

TV pořady

1992 Gomorron (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace