foto

Marthe Keller

  • nar. 28.1.1945 (72 let)
    Basilej, Švýcarsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tato švýcarská herečka a operní režisérka se narodila 28. ledna 1945 v Basileji. Od mládí jí bavilo umění a proto se začala věnovat baletu. To jí však nevydrželo - po jejím lyžařském úraze ve věku 16 let, kdy si poranila nohu, musela s baletem skončit. Začala se tedy věnovat herectví a díky tomu, že jako Švýcarka mluvila perfektně německy, se propracovala do Schillerova divadla v Berlíně. Z divadla to byl už jen krůček k prvním filmovým rolím a tak jí můžeme od roku 1964 vídat i na plátnech kin a televizních obrazovkách.

První filmy byly ze západoněmecké produkce a výrazněji se do historie nezapsaly. Poté však v roce 1966 přichází lepší role v britském snímku POHŘEB V BERLÍNĚ (1966), kde si zahrála po boku slavného Michaela Caina. Dále přichází několik rolí ve francouzských filmech, ale výraznější hvězdou se stává až v druhé polovině 70. let. To se prosazuje v Hollywoodu v úspěšném filmu MARATÓNEC (1976) po boku Dustina Hoffmana. Tato role jí vynesla nominaci na Zlatý glóbus za nejlepší vedlejší ženskou roli. Následuje opět úspěšná role Lilian Morelliové v snímku BOBBY DEERFIELD (1977) s další americkou hvězdou Al Pacinem či role teroristky ve filmu ČERNÁ NEDĚLE (1977) vedle další filmové ikony Roberta Shawa.

Další úloha však znamenala jistý převrat v její kariéře. Ve filmu FEDORA (1978) režiséra Billyho Wildera ztvárnila dceru stárnoucí a zmrzačené herecké hvězdy. Avšak spolupráce s Wilderem byla údajně velmi špatná a to se podepsalo na kvalitě jejího výkonu a celkovém neúspěchu filmu. Poté sice ještě následuje film po boku Marlona Brandona ZÁHADNÝ VZOREC (1980), ale tím končí její hollywoodské účinkování. Následují už jen evropské filmy, z nichž je jen několik lépe hodnocených (OČI ČERNÉ, MLADÁ KATEŘINA VELIKÁ, LÁSKY Z LISABONU, CORTEX).

Marthe Kellerová vyhrála několik cen – za film PAR ARMOUR cenu pro hlavní herečku na filmovém festivalu v Biarritzu v roce 2003, za nejlepší výkon ve vedlejší roli filmu FRAGILE Švýcarskou filmovou cenu v roce 2006 a v roce 1977 německou televizní cenu Bambi. Nikdy se neprovdala a má jediného syna Alexandra s francouzským režisérem Phillipem de Brocou, s kterým nějaký čas žila a spolupracovala na začátku své kariéry.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2017 The Escape
2016 Po lásce
2015 Amnézie
The Witness
2014 La vie à l'envers (TV film)
2013 Znamení andělů - Miserere
2012 Ve spěchu
2011 Jedermann Remixed (TV film) - a.z.
Můj nejlepší nepřítel
Résidence, La (TV film)
Velikáni
2010 I pro lásku se zabíjí - a.z.
Život po životě
2009 Sous un autre jour (TV film)
2008 Poslední služba
Poslední zločin
2007 Dans l'ombre du maître (TV film)
Chrysalis
Le lien (TV film)
Oslněni sluncem
2005 Fragile
2004 Die Nacht singt ihre Lieder
La nourrice (TV film)
Tout va bien, c'est Noël (TV film)
2003 Par amour (TV film)
2002 Čas vlka
2001 Perversions of the Damned, The
1999 Le Derrière
1998 École de la chair, L'
1997 K
Lásky v Lisabonu
1996 Jak tvrdí Pereira
Nuits blanches
1995 Špinavé peníze (TV film)
1994 Mon amie Max
1993 Jeanne d'Arc au bûcher (TV film)
Liberate mio figlio (TV film)
1992 Im Kreis der Iris (TV film)
Lapse of Memory
Turbulences (TV film)
1991 Mladá Kateřina Veliká (TV film)
Un coeur a prendre (TV film)
1989 Georg Elser - Einer aus Deutschland
1988 Ruelle au clair de lune, La (TV film)
1987 Hospice, The (TV film)
Oči černé
Vítězství (TV film)
1985 Joan Lui - ma un giorno nel paese arrivo io di lunedì
Rouge baiser
1984 Femmes de personne
1983 Jedermann (TV film)
Platzanweiser, Der
1981 Amatér
1980 Záhadný vzorec
1978 Fedora
1977 Bobby Deerfield
Černá neděle
1976 Blind Love
Guêpier, Le
Maratónec
1975 Aigle à deux têtes, L' (TV film)
Per le antiche scale
Sleeping Car - Supplemento Rapido Con Cadavere
1974 Antwort kennt nur der Wind, Die
Celý jeden život
1973 Běží, běží po předměstí
Chute d'un corps, La
Nejpomatenější rozum
1972 Stará panna
1971 Společník
1970 Rozmarná Marie
Tango (TV film)
1969 Tahat ďábla za ocas
1967 Wilder Reiter GmbH
1966 Corinne und der Seebär (TV film)
Kein Freibrief für Mord (TV film)
Pohřeb v Berlíně
1965 Mariana Pineda (TV film)
1964 Mein oder Dein (TV film)

TV seriály

2008 Sanglot des anges, Le (TV seriál)
2007 Avignonské proroctví (TV seriál)
1995 Belle Époque (TV seriál)
1989 Ve stínu hákového kříže (TV seriál)
1983 Richard Wagner (TV seriál)
1981 Věznice parmská (TV seriál)
1972 Demoiselle d'Avignon, La (TV seriál)
1964 Top à... (TV seriál)

Dokumentární

2014 Swan Song: The Story of Billy Wilder's Fedora
2007 Cannes, 60 ans d'histoires (TV film)
2004 Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.
2001 Going the Distance: Remembering 'Marathon Man'
1986 Frau des Reporters, Die (TV film)
1976 Magic of Hollywood... Is the Magic of People, The

TV pořady

1996 Thé ou café (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace