foto

Sigourney Weaver

  • nar. 8.10.1949 (66 let)
    Manhattan, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Susan Alexandra Weaverová, Newyorčanka so židovskou krvou, pochádza z prominentnej rodiny (matka anglická herečka, otec prezident NBC) a študovala v prominentných školách (Yale, dievčenská škola Ethel Walkerovej, Stanford University). Je prototypom silnej ženy, emancipovanej ale nie feministickej, schopnej nájsť si čas na kariéru aj rodinu, neprivoláva škandály a už od roku 1984 žije s nekonfliktným režisérom divadelných hier Jimom Simpsonom, v ktorého BENÁTSKOM KUPCOVI aj hrala.

S filmom začala koncom 70. rokov. Mihla sa v ANNIE HALLOVEJ Woodyho Allena (za 30 $), nasledoval ŠIALENEC. Pozornosť na seba strhla hneď tretím filmom, nezabudnuteľným terorom VOTRELEC, ktorým Ridley Scott – pre ktorého to bol tiež začiatok kariéry – nechcel nič povedať, iba nás ním vydesiť na pokraj šialenstva. Rola tretej dôstojníčky na palube obrej lode Nostromo, Ellen Ripleyovej, sa pre ňu stala životnou (Jane Fondová a Faye Dunawayová sa naopak báli, že by im sci-fi horor poškodil kariéru a rolu odmietli), vďaka ktorej mohla ostať verná svojej láske – malým m filmom, ktoré človek nerobí pre konto (ROK NEBEZPEČNÉHO ŽIVOTA Petra Weira, ĽADOVÁ BÚRKA Anga Lee). Návraty k Ripleyovej jej pomohli žiť si finančne na úrovni a pritom točiť filmy „o niečom“. S Jamie Lee Curtisovou z HALLOWEENU a Lindou Hamiltonovou sa postarala o to, aby ženy boli kvalitnými akčnými hrdinkami, schopnými utiahnuť film.

Skúsenosti z POLMESAČNEJ ULICE ju deprimovali a tak sa zaprisahala, že ak ju štúdio Fox predsa len zlomí a upíše sa Votrelcovi 2 (pracovný názov), postará sa, aby režíroval človek, ktorý by diktoval štúdiu a nie ono jemu. Ex-šofér kamiónov, expert na triky u Rogera Cormana a debutant s husárskym kúskom formátu PIRAŇA 2, James Cameron, sa v budúcnosti stal symbolom perfekcionistického režiséra, ktorý nikdy nedodrží rozpočet ani časový harmonogram, ale ktorého filmy je radosť pozerať a radosť rátať tržbu. VOTRELCI sa kvalitou vyrovnali originálu, získali dvoch technických Oscarov a na niekoľkých ďalších boli nominovaní. Prekvapením bola aj nominácia za najlepší herecký výkon pre Weaverovú, ktorá sa s komandom mariňákov vráti na votrelcovu planétu, ale tento raz je to už vojna.

Za rolu v romantike PODNIKAVÉ DIEVČA bola nominovaná na Oscara a dostala Zlatý glóbus, detto GORILY V HMLE, čo je životopisná dráma Michaela Apteda o Dian Fosseyovej (Weaverová sa angažuje v jej organizácii), skutočne žijúcej a skutočne zavraždenej expertke na horské gorily. KROTITELIA DUCHOV 2 Ivana Reitmana síce tržbou neprekonali jeho úspešnú jedničku, ale kvalitou sa jej viac-menej vyrovnali (najmä vďaka kniežaťu Hugovi).

Do trojky aliena sa jej nechcelo ísť, ale napokon ju presvedčil honorár, razantný režisér (debutujúci David Fincher) a možnosť podieľať sa na produkcii. VOTRELEC 3 sa však stal synonymom pre katastrofu. U Foxu na ňom pracovali niekoľko rokov, zuby si na ňom vylámali celé stáda scenáristov a režisérov, námety sa objavovali a zamietali s pravidelnosťou menzesu. Výsledkom je depresívne dusný väzenský thriller, ku ktorému kritika ani obecenstvo neboli vľúdni, film sa stal nenávidenou súčasťou ságy a len to, že mu Fincher napriek ustavičným produkčným zásahom dokázal zadovážiť silnú atmosféru a holá Weaverovej hlava, sa postarali o to, aby sa po rokoch od premiéry fanúšikovia upokojili a začali sa snažiť na ňom hľadať aj lepšie stránky. Weaverová svoju Ellen podala ako človeka príliš unaveného a skúseného, aby ho niečo vystrašilo. Poučená predchádzajúcimi skúsenosťami, vie, čo má čakať od votrelca, Spoločnosti, seba.

S Ridleym Scottom sa symbolicky stretal v roličke španielskej kráľovnej vo veľkofilme 1492: DOBYTIE RAJA, s Reitmanom v decentnej komédii o zámene prezidenta - DAVE. Hrala v Polańského SMRTI A DIEVČATI, na konto si pripísala SNEHULIENKU (natáčaná v Česku), ktorá mala k detskej verzii ďaleko. Na zahodenie nie je ženský series killers VRAŽDY PODĽA PREDLOHY, kde sa v úvode stala obeťou vraha, prežila, ale po zvyšok filmu trpela fóbiou z otvoreného priestranstva a policajtke pomáhala s polapením zabijaka z perfektne zabezpečeného bytu.

K návratu do kozmu (VOTRELEC: VZKRIESENIE) ju prinútil 11 miliónový honorár a svojský francúzsky režisér Jean Pierre Jeunet. Scenáristovi Joshovi Whedonovi sa podarilo vymyslieť originálny spôsob, akým vrátiť Ripleyovú do hry, viac plusov v jeho príbehu by sme však hľadali dlho. Drsní vesmírni piráti, obrovská loď zamorená alienmi, ťažké zbrane, nový druh votrelca, android, sliz, vysúvacie čeľuste... nechýba nič, a predsa je to všetko akési iné, komixovejšie, určené teenagerom a nie milovníkom vážnych prvých dvoch dielov.

Z poslednej doby stojí za zmienku cenená paródia GALAXY QUEST, kde stelesnila presný opak (fyzický aj inteligenčný) svojej Ripleyovej a zabudnúť netreba na OSADU M. Night Shyamalana, milovaný aj preklínaný horor / drámu z konca 19. storočia, kedy dedinka v pennsylvánskych lesoch žije v ustavičnom strachu z bytostí číhajúcich „tam vonku“. Weaverová tu stelesnila matku Joaquina Phoenixa a platonickú lásku Williama Hurta.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2022 Avatar 4
2020 Avatar 3
2018 Avatar 2
2017 Tomboy, a Revenger's Tale
Untitled Neill Blomkamp/Alien Project
2016 Hledá se Dory
Krotitelé duchů
Volání netvora: Příběh života
2015 Chappie
2014 EXODUS: Bohové a králové
Penn Zero: Hrdina na půl úvazku (TV seriál)
2012 Červená světla
Chata v horách
Politická hra (TV seriál)
S ledovým klidem
Upírky
2011 Bez dechu
Cedar Rapids
Paul
Phineas a Ferb v paralelním vesmíru (TV film)
Rampart
2010 Bláznivá svoboda
Zase ona!
2009 Avatar
Modlitby za Bobbyho (TV film)
2008 Baby Máma
Eli Stone (TV seriál)
Prosíme přetočte
Příběh o Zoufálkovi
Úhel pohledu
VALL-I
2007 Dívka v parku
2006 (Ne)šťastně až na věky
Pochybná sláva
Sněhový dort
Televizní hrátky
2004 Obyčejní hrdinové
Vesnice
2003 Díry
2002 Chlapi
2001 Big Bad Love
Před svatbou ne!
2000 Cucák
Společník
1999 Futurama (TV seriál)
Galaxy Quest
Mapa mého světa
1997 Ledová bouře
Sněhurka - Příběh hrůzy
Vetřelec: Vzkříšení
1995 Jeffrey
Vraždy podle předlohy
1994 Smrt a dívka
1993 Dave
1992 Vetřelec ³
1492: Dobytí ráje
1989 Krotitelé duchů II
1988 Gorily v mlze
Podnikavá dívka
1986 Půlměsíční ulice
Vetřelci
1985 Jedna nebo dvě ženy
1984 Krotitelé duchů
1983 Transakce století
1982 Rok nebezpečného života
1981 Očitý svědek
1979 Vetřelec
3 by Cheever: O Youth and Beauty! (TV film)
3 by Cheever: The Sorrows of Gin (TV film)
1978 Madman
1977 Annie Hallová
Best of Families, The (TV seriál)
1970 Somerset (TV seriál)

Dokumentární

2016 Ghostheads
2015 Jag är Ingrid
2014 All You Need Is Love
My Depression (TV film)
2010 Avatar: Stvoření Pandory (TV film)
Capturing Avatar
Defending the Rivers of the Amazon - vyp.
You Again Cast Fight
2009 Acid Test: The Global Challenge of Ocean Acidification
A Message from Pandora
Cinema's Exiles: From Hitler to Hollywood (TV film)
T4 Avatar Film Special
2007 Maquillando entre monstruos (TV film)
2006 Sigourney Weaver mezi gorilami (TV film)
50 Films to See Before You Die (TV film)
2004 Inside 'The Village': A Movie Special
Scream Queens: The E! True Hollywood Story (TV film)
2003 Beast Within: The Making of 'Alien', The
Making of 'Alien³', The
One Step Beyond: The Making of 'Alien: Resurrection'
Search for the Afghan Girl (TV film)
Superior Firepower: The Making of 'Aliens'
100 Greatest Movie Stars, The (TV film)
2002 Alien Saga, The (TV film)
Filmové žánry (TV seriál)
Horské gorily: Ztracený film Dian Fosseyové - vyp.
Sundance 20
2001 Alien Evolution (TV film)
2000 Kennedy Center Presents: Speak Truth to Power, The (TV film)
1999 Get Bruce
Ghostbusters 1999
Proč se psi smějí a šimpanzi pláčou (TV film)
Saturday Night Live 25 (TV film) - a.z.
1998 Hollywood Aids (TV film)
1997 Making of 'Alien: Resurrection', The
1995 The Universal Story (TV film)
1992 HBO First Look (TV seriál)
Making of 'Alien 3', The (TV film)
1989 Helmut Newton: Frames from the Edge
1974 Nova (TV seriál)

TV pořady

2015 Saturday Night Live 40th Anniversary Special (TV pořad)
2013 The 67th Annual Tony Awards (TV pořad)
19th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2010 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Mike Nichols (TV pořad)
Scream Awards 2010 (TV pořad)
82. Annual Academy Awards (TV pořad)
2009 Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
61. Emmy Awards (TV pořad)
2007 Dame Edna Treatment, The (TV pořad)
Xposé (TV pořad)
2003 AFI's 100 Years... 100 Heroes & Villains (TV pořad)
2001 73. Annual Academy Awards (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
Vivement dimanche prochain (TV pořad)
70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
This Week (TV pořad)
1994 Masters of Illusion: The Wizards of Special Effects (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1990 Howard Stern Show, The (TV pořad)
1986 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
Oprah show (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1983 The 35th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace