foto

Jan Kanyza

  • nar. 25.10.1947 (68 let)
    Lipník nad Bečvou, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tento populární český herec se narodil 25. října 1947 v Lipníku nad Bečvou. Jako malý kluk se učil hrát na různé hudební nástroje, jako je například klavír, saxofon nebo klarinet. Herectví studoval na DAMU, které zdárně ukončil v roce 1970. Jeho profesorem byl Miloš Nedbal, který si ho velmi pochvaloval. Vystupoval na různých divadelních scénách. Stálému angažmá se bránil. Nikde nechtěl totiž zůstat natrvalo.

Hraje jak ve filmech, tak v televizních seriálech. Střídá kladné a záporné postavy. Kromě herectví se věnuje také malířství, které je jeho velkou vášní. Své obrazy vystavoval kromě České republiky také například v USA, v Německu, ve Francii nebo ve Švédsku. Také ilustruje knihy pro děti. Velmi často se věnuje dabingu. K nejznámějším zahraničním hercům, kterým propůjčil a propůjčuje svůj hlas patří hlavně George Clooney a Michele Placido.

Zatím jeho posledním filmem je historický příběh Jménem krále z roku 2008. V posledních letech se velmi často objevuje v seriálech televize Nova, jako je HOSPODA, ORDINACE V RŮŽOVÉ ZAHRADĚ 2. a EXPOZITURA. Seriál byl natočen podle scénáře Josefa Klímy a Janka Kroupy. Manželka Jana Kanyzy se jmenuje Žofie a je numeroložka.

Josef "videofil" Novák

Herecká filmografie

2013 Kriminálka Staré Město 2 (TV seriál)
2012 Nejlepší Bakaláři (TV seriál)
2010 Kriminálka Staré Město (TV seriál)
2009 Jménem krále
2008 Expozitura (TV seriál)
2005 Jasnovidec (TV film)
Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Všichni musí zemřít (TV film)
2004 Nadměrné maličkosti: Případ mediálního trpaslíka (TV film)
Vražda kočky domácí (TV film)
2001 Chytit vítr (TV film)
Muž, který vycházel z hrobu (TV film)
Oběti: Znásilnění (TV film)
1999 Nebát se a nakrást
1998 Elixír lásky (TV film)
Stín (TV film)
1997 Bronzová koruna (TV film)
1996 Hospoda (TV seriál)
Manželská tonutí (TV seriál)
1995 Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
1994 Nexus
Televize (TV film)
To hezké růžové (studentský film)
Tom Paleček (TV seriál)
1993 Pozvání na večeři (TV film)
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
1991 Elektro, má lásko (TV film)
Princezna Duše (TV film)
Stíny včerejška (TV seriál)
Usmívat se, prosím (TV film)
Území bílých králů (TV seriál)
1990 Svědek umírajícího času
Zabijáci (TV film)
Zachýsek, zvaný Rumělka (TV film)
1989 Právě volal tvůj milenec (TV film)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Úraz (TV film)
V tomhle zámku straší, šéfe! (TV film)
1988 Černovláska (TV film)
Malé dějiny jedné rodiny (TV film)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Všichni za jednoho (TV film)
1987 Děvče za všechny peníze (TV film)
Gagman (TV seriál)
Počkej si na bílé štěstí (TV seriál)
Zykovovi (TV film)
1986 Buchty (TV film)
Čtvrtá strana trojúhelníku (TV film)
Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Chobotnice z II. patra
Monika a hříbě s hvězdičkou (TV film)
Sardinky aneb Život jedné rodinky (TV film)
Velká filmová loupež
Vrať se, vše odpuštěno (TV seriál)
1985 Kamarádi Dobré vody (TV seriál)
Mravenci nesou smrt
Pusu, pusu, pusu! (TV film)
1984 Kouzelníkův návrat
My všichni školou povinní (TV seriál)
Poločas štěstí
Příliš velká šance
Tajemství staré půdy
Záviš a Kunhuta (TV film)
1983 Hořký podzim s vůní manga
Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Létající Čestmír (TV seriál)
Ohnivé ženy (TV film)
Propast (TV film)
Radikální řez
Škatule, škatule, hejbejte se (TV film)
1982 Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
Horí (TV film)
1981 Kam zmizel kurýr
1980 Jak napálit advokáta
Lovec (TV film)
Nevěsta k zulíbání
Panenka (TV film)
Útěky domů
Zlatá slepice
1979 Jak se naučit švédsky (TV film)
Kam nikdo nesmí
Modrá planeta
Rukojmí v Bella Vista
Tvář za sklem
Vynes na horu svoj hrob (TV film)
1978 Brácha za všechny peníze
Mladý muž a bílá velryba
Nechci nic slyšet
Pracka v láhvi (TV film)
Trasa
1977 Král jelenem (divadelní záznam)
Ve znamení Tyrkysové hory
Zlaté rybky
1976 Noc klavíristy
Smrt na černo
Vánoce u Matěnů (TV film)
1975 Docela malý zlepšovák (TV film)
Město nic neví
Typicky ženská reakce (TV film)
1974 Čekání (TV film)
Královský gambit (TV film)
Králův kalich (TV film)
Poslední královna (TV film)
Sokolovo
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Horolezci (TV film)
Kdo je kdo (TV film)
Počkám, až zabiješ
Traumstadt
Zatykač na královnu
1972 Cesty mužů
Smrt si vybírá
1971 Kamarádi (TV film)
Pět mužů a jedno srdce
Tajemství velikého vypravěče
1969 Utrpení mladého Boháčka
Vypravuj mi něco hezkého (studentský film)
1967 Malé letní blues

TV pořady

2013 Exkluziv! (TV pořad)
Polívka na víně (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2010 Prominenti (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
2006 Žito (TV pořad)
2004 Jednou v roce na Vánoce (TV pořad)
2001 Dobroty (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1994 Snídaně s Novou (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1990 Vyvěste fangle (TV pořad)
1989 Silvestr, který se nevysílal (TV pořad)
1987 Pět přání (TV pořad)
1983 Silvestrovský aperitiv aneb Hybš hraje hercům (TV pořad)
1982 Románek za tři krejcary (TV pořad)
1981 Jak byste se zachovali (TV pořad)
1977 Jsi jako zahrada (TV pořad)

Hudební videoklipy

2014 Těžkej Pokondr: Kníra mám (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace