foto

Ilja Racek

  • nar. 24.6.1930 (86 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ilja Racek se narodil v Praze ve středostavovské rodině. Jeho otec Sáva Racek byl profesorem žižkovského gymnázia. V hlavním městě, s výjimkou časných výletů do Jindřichova Hradce za příbuznými, prožil Ilja Racek i své dětství a dospívání. Už v raném věku propadl kouzlu loutkového divadla a za okupace, ještě velmi mladý, začal pracovat jako technik v říši loutek. Po válce se přihlásil na pražskou konzervatoř, která byla v prvním ročníku přeměněna na DAMU. Studoval u profesorů Peška, Vejražky a Půlpánové. Už jako student se objevil v malé roli Fryčova válečného dramatu NÁVRAT DOMŮ.

V roce 1950 nastoupil do svého prvního angažmá v olomouckém divadle a zahrál si tam řadu zajímavých rolí, např. Romea. Vojenskou službu měl odsloužit v Armádním uměleckém divadle, tedy u E.F. Buriana, jenže zafungoval jeho špatný kádrový profil, a tak posléze skončil u černých baronů v Komárně. V roce 1956 se vrátil do Olomouce a pokračoval ve výrazných rolích - ztvárnil i nejslavnější shakespearovskou postavu Hamleta. V 50. letech se objevil v několika vedlejších filmových rolích, jako byla např. postava lékárnického synka Ludvíka Víky vyzývajícího svého spolužáka Ratkina na souboj ve filmové adaptaci Šrámkova STŘÍBRNÉHO VĚTRU.

V roce 1960 odešel Ilja Racek do Prahy. V Divadle E.F. Buriana se objevoval převážně ve veselohrách, někdy až grotestního rázu. V té době získal i svou první hlavní filmovou roli. Je paradoxní, že ač díky svému středostavovskému původu a osobním postojům patřil k hercům, kteří byli v různých obdobích a zejména pak v normalizačních 70. letech záměrně opomíjeni, jeho největší filmovou postavou se stal komunistický novinář a funkcionář Julius Fučík v Balíkově adaptaci REPORTÁŽE PSANÉ NA OPRÁTCE. V Divadle E.F. Buriana prožil šest šťastných sezón. Byl neoficiálním dramaturgem souboru a ve stále uvolněnější atmosféře 60. let mohl dělat i svobodnější divadlo. V roce 1966 přešel do vinohradského divadla, kde se osvědčil jednak ve velkých dramatických rolích rváčů a bouřliváků, kteří chtějí když ne bořit, tak aspoň předělávat svět, jednak v psychologicky složitých postavách zklamaných, zakřiknutých a psychicky narušených lidí. Hrál např. ve Strindbergově Královně Kristýně, v Noci s leguánem od Tenessee Williamse nebo v Čechovových hrách. V rolích milovníků se objevoval jen výjimečně.

Televize a film sice jeho talentu využívaly, ale až na výjimky jen v drobnějších rolích. Objevil se kupříkladu ve filmech TARZANOVA SMRT, KDO CHCE ZABÍT JESSII či UPÍR Z FERATU. Patrně nejvýraznější byla role upíra v televizním zpracování Stokerova románu HRABĚ DRÁKULA, kde prakticky bez technických podpůrných prostředků dokázal díky uhrančivému vzhledu a síle svého psychologického herectví ztvárnit hraběte nanejvýš démonickým způsobem. Objevil se v epizodních rolích řady populárních televizních seriálů, jako byly např. ZLÁ KREV, PANOPTIKUM MĚSTA PRAŽSKÉHO, NA LAVICI OBŽALOVANÝCH JUSTICE, ČETNICKÉ HUMORESKY nebo v poslední době STRÁŽCE DUŠÍ a NÁVES.

Po odchodu do důchodu nadále hostoval např. v Divadle ABC, Rokoku a v Divadle v Řeznické, objevil se i ve Viole, kde přednášel pohádky pro dospělé Na dobrou noc nebo Nerudovy a Seifertovy verše. V současné době vzhledem k vyššímu věku své pracovní vytížení výrazně snížil. Patří k těm hercům, kteří převážnou většinu své energie věnovali divadelnímu jevišti, a za celoživotní mistrovství v činohře mu také byla v roce 2008 udělena cena Thálie. Vedle divadla mu po řadu let poskytoval velký prostor i rozhlas. V televizi ztvárnil desítky postav, ale jeho tvář si většina diváků spojí spíše s televizním cyklem TROCHA ŠAFRÁNU Z TELEVIZNÍHO ARCHÍVU, který moderoval.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

2014 Poslední cyklista (TV film)
2013 Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů (TV seriál)
Jedlíci aneb Sto kilo lásky
Sanitka 2 (TV seriál)
2011 Vesnice roku (studentský film)
2010 Famílie (divadelní záznam)
Višňový sad (divadelní záznam)
2005 Náves (TV seriál)
2004 Nadměrné maličkosti: Čas grundlí (TV film)
Nadměrné maličkosti: Stavovské rozdíly (TV film)
2003 PF 77 (TV film)
Strážce duší (TV seriál)
2001 Člověk v ZOO
Popel a pálenka (divadelní záznam)
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Doktor Smrt I (S02E08)
1999 Zkrocení zakletého řetězu (TV film)
1998 Atentát na ministra financí (TV film)
Na lavici obžalovaných justice (TV seriál)
Stříbrný a Ryšavec (TV film)
1996 Srdeční slabosti (TV film)
Strážní andělé (TV film)
Tři blázni v jednom (TV film)
1995 Hra se smrtí (TV film)
Malostranské humoresky
O Šedivákovi (TV film)
1994 Hvězdopravcův dar (TV film)
Konec velkých prázdnin (TV seriál)
Laskavý divák promine (TV seriál)
Návrat do cizí země (TV film)
Zapomenuté tváře (TV film)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Lift story (TV film)
1992 Arachné (TV film)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Padělek (S03E05)
Erasmovy velké arkány (TV film)
Náhrdelník (TV seriál)
1991 Hodina obrany (TV film)
Honorární konzul (TV film)
Víla z jeskyně zla (TV film)
1990 Svědek umírajícího času
Zlatý ostrov (TV film)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Bertillonáž (S01E03)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1987 Lovec senzací
Motovidla (TV film)
Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Funus (E01)
Polom v bezvětří (TV seriál)
Vltavská víla (TV film)
1986 Cyrano z Bergeracu (divadelní záznam)
Mandarinkový pokoj (TV film)
Zlá krev (TV seriál)
1985 O Honzovi a princezně Dorince (TV film)
Putování za měsíční nitkou (TV film)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
1984 Bandité (TV film)
Láska s vůní pryskyřice
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
V bludisku pamäti
Zjasnělá noc (TV film)
Zlaté kapradí (TV film)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Radikální řez
Vrak
1982 Archimédův bod (TV film)
Schůzka se stíny
1981 Mořská panna (studentský film)
Netopýr (TV film)
Pytláci
Ubohý pan Kufalt (TV film)
Upír z Feratu
1980 Džungle před tabulí (TV film)
Hadač od Saidovy zahrady (TV film)
Hadrián z Římsů (divadelní záznam)
Had z ráje (TV film)
Každý má svůj stín (TV film)
Starožitníkův krám (TV film)
Útěky domů
Vrchní, prchni
1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Vražedné pochybnosti
1974 Padla kosa na kámen (TV film)
Princ Chocholouš (TV film)
1973 Kronika žhavého léta
1971 Tajemství velikého vypravěče
1970 Drobínek (TV film)
Hrabě Drakula (TV film)
Kouzelný dům (TV film)
Mata Hari (TV film)
Neboť nevědí, co činí (TV film)
1969 Alchymista (divadelní záznam)
Buřič Jejího Veličenstva (TV film)
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Telegram z Neapole (E08)
První láska (TV film)
1968 Dreyfusova aféra (TV seriál)
1967 Princezna Pampeliška (TV film)
1966 Kdo chce zabít Jessii?
Když se čerti rojili (TV film)
Transit Carlsbad
1964 Marie
Pět hříšníků
Záhadný pan Hyde (TV film)
Zapomenutý čert (TV film)
1963 Ďábelská jízda na koloběžce (studentský film)
I chytrák se spálí (divadelní záznam)
Marianna Pinedová (TV film)
1962 Tarzanova smrt
1961 Reportáž psaná na oprátce
1959 Křižovatky
Zkouška pokračuje
1958 Touha
1956 Příležitost
1955 Ztracená stopa
1954 Stříbrný vítr
1948 Návrat domů

Dokumentární

2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
2008 Příběhy slavných: Pepíček (TV film)
2005 Malostranská hraběnka (TV film)
2000 Ten čas je velkej prevít (TV film)
1999 Cenzurované sny (TV film)
1996 Žofín, ostrov vzpomínek a snů (TV seriál)
1989 První sekunda (TV film)

TV pořady

2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1989 Svobodné divadlo (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace