foto

Csongor Kassai

  • nar. 24.8.1972 (43 let)
    Kráľovský Chlmec, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Možná ne všem úplně známý, ale dnes již také ne zcela neznámý herec maďarského původu se narodil 24.8.1972 v Kráľovském Chlmci, dětství prožil v Malém Kamenci. Jméno Csongor je maďarsko-tureckého původu a znamená prý mořského ptáka. Mohlo by se přeložit jako čajka. Kassai = Košický.

Vystudoval střední elektroprůmyslovou školu, ale už tenkrát mu bylo jasné, že elektřina nebude to pravé. Hned po maturitě nastoupil rovnou do divadla Thálie v Košicích, kde získal stálé angažmá. Teprve po třech sezónách hraní se dostal na obor herectví VŠMU v Bratislavě. Po roce hraní totiž zkusil přijímací zkoušky, ale pro jeho předkus(který mu tak úplně nedovoloval říkat jazykolamy) ho nevzali. Tak nosil rovnátka a další rok ho už přijali. Ještě se musel vyrovnat s problémy a nástrahami slovenského jazyka (slovensky rozuměl, ale moc nemluvil), ale nakonec VŠMU úspěšně absolvoval.

Od roku 1996 je členem Radošínského naivného divadla, hostuje v Činohře SND a na Nové scéně. Účinkuje i v jiných divadlech - v divadle Aréna a v Divadle Andreja Bagara v Nitře.

Do našeho podvědomí se zapsal asi nejvíce rolí židovského mladíka Davida Wienera z filmu Jana Hřebejka MUSÍME SI POMÁHAT, za niž získal prémii literárního fondu. Skvělý výkon předvedl také jako Lucifer v pohádce Davida Vávry ČERT VÍ PROČ, ve které se dokonce odmítl nechat zastupovat kaskadérem a všechny scény točil sám (bohužel kvůli jazykovým problémům byl nakonec nadabován O. Kaiserem). Najdeme jej v řadě česko-slovenských filmů, počínaje KRAJINKOU Martina Šulíka, KRUTÝMI RADOSTMI Juraje Nvoty a SLUNEČNÍM STÁTEM konče. Z ostatních starších ryze slovenských filmů je třeba zmínit filmy HANA A JEJ BRATIA, VADÍ NEVADÍ.

Na otázku, jakou filmovou roli by si chtěl zahrát, odpovídá, že Forresta Gumpa :o)

A to "Frakira" B

Herecká filmografie

2016 Učitelka
Zoo (TV seriál)
2015 Sedmero krkavců
Spievankovo 5: O povolaniach
Wilsonov
2014 Chrobák v hlave (divadelní záznam)
2013 Rodina (studentský film)
2011 Generál (divadelní záznam)
Hra o láske (divadelní záznam)
2010 Kudykam (divadelní záznam)
Onemanshow
2009 Canto Hondo (divadelní záznam)
Oko ve zdi
OVCE.sk (TV seriál)
2008 Panelák (TV seriál)
Profesionáli (TV seriál)
Rodinné striebro (divadelní záznam)
2007 Kóšer
Muzika
Ordinácia v ružovej záhrade (TV seriál)
2006 Poslední vlak
Zima kúzelníkov (TV film)
2005 Sluneční stát
Šimijé
2004 Jááánošííík (divadelní záznam)
Konečná stanice
2003 Čert ví proč
2002 Kruté radosti
2001 Vadí nevadí
2000 Ako divé husi (TV film)
Hana a její bratři
Krajinka
Krysař (divadelní záznam)
Musíme si pomáhat
Posledná večera (studentský film)
Tata (divadelní záznam)
1999 Ako som vstúpil do seba (divadelní záznam)
Šest statečných
1996 Normálny cvok (TV film)
1995 Anatol (TV film)

TV pořady

2014 Neskoro večer: Talkshow Petra Marcina (TV pořad)
Souboj národů (TV pořad)
2013 Milujem Slovensko (TV pořad)
2010 Slnko v sieti 2010 (TV pořad)
2009 Tajomstvo mojej kuchyne (TV pořad)
2004 Anjeli strážni (TV pořad)
1987 Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace